Uit het (hoveniers)leven gegrepen

Als hovenier betreed ik de meest uiteenlopende tuinen. Op vrijwel elk groen perceel steel ik met mijn ogen, want hoe alledaags een tuin soms ook lijkt, er valt vaker dan verwacht wel iets te ontdekken. Fijne creaties, creatieve oplossingen en charmante trouvailles leg ik met graagte op de gevoelige plaat vast, al zeker als ze vallen onder de noemer ‘goed(koop) gevonden’.

* * *

Behalve misschien in het schuurtje van opa, op – vooral Waalse en Franse – brocantemarktjes en in sommige veel te dure vintagewinkels, vindt u quasi nergens anders meer de geheel in onbruik geraakte metalen flessendroogrekken. Ze zijn zwaar, overmaats en voorbijgestreefd.

Ooit waren dergelijke rekken een zekere noodwendigheid en werden er melk-, limonade- en waterflessen op gedroogd teneinde die (verplicht!) proper te kunnen retourneren aan de plaatselijke melkboer dan wel brouwer. Heden leven we al tijden in een plasticmaatschappij en is een flessendroogrek nog slechts folklore.
Al zijn er tuiniers die een dergelijk vergeten object toch een coole nieuwe bestemming offreren:

* * *

Wat doet een kattenliefhebber wiens geliefde huisdier liever in de tuin dan binnenshuis vertoeft? Juist: een gezellig eigengemaakt buitenverblijf onder het lover voorzien voor dat beest, kekke kussentjes incluis:

* * *

Een zieke boom omleggen en de stam in moten zagen, betekent niet altijd dat er brandhout wordt gewonnen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een geheel eigentijdse overwinteringsplaats voor egels?
Dit kunstzinnige ontwerp werd later trouwens afgewerkt met aarde, graszoden en mos. Ganz toll!

* * *

Bolacacia’s snoeien en de takken aan de composthoop toevertrouwen? Geen verkeerd idee, al kan er ook, zelfs gedurende langere tijd, eerst een tuinhoekje plattelandsromantisch mee opgeleukt worden:

* * *

Een kruiwagen die het hard te verduren krijgt, slijt en roest en wordt uiteindelijk afgeschreven. In plaats van hem dan maar meteen naar het containerpark te verwijzen, kan er evenzeer wat creatiever mee worden omgesprongen:

Bij diezelfde klant van me eten (’s winters) en drinken (’s zomers) de vogeltjes uit zijn handen:

* * *

Een wat kleinere tuin(hoek) kunt u optisch groter doen lijken door pienter gebruik te maken van een forse spiegel. Eenmaal strategisch goed geplaatst, creëert hij een immer in beweging zijnde trompe-l’oeil:

* * *

Plankresten gooi ik zelden weg. Want niks is leuker dan ze te investeren in nuttige kleinoden voor tuin en terras:

* * *

Wilt u op Moederdag vrouwlief verrassen met een weelderig en langlevend boeket zonder uw bruintje te plunderen? Vanaf volgende maand kan zulks weer volop. Een vaas gevuld met in de berm geplukt Fluitenkruid oogt ronduit feeëriek.
Of het wegnemen van Fluitenkruid langs de kant van de weg ook wettelijk te verantwoorden valt, weet ik echter niet, doch ik vergrijp me er jaarlijks meermaals aan.

* * *

Een deels vergane, lekke waterton een tweede leven geven? Met potaarde in plaats van water kan ze prima als attractieve plantenkuip dienen!

Hetzelfde geldt overigens voor zinken exemplaren:

* * *

Een aanhanger hoort bij een hovenier als bier bij een café. Maar soms, heel soms, laat dat ding het afweten en wordt het ter verzorging bij de remorquedokter gedropt. Op dergelijke momenten komt de plantrekker in mij naar boven: een bolderkarretje is dan alvast beter dan niets:

* * *

Bij één welbepaalde klant van me was het verlangen om ooit eens een ijsvogel bij zijn vijver aan te treffen een pak groter dan zijn gevoel voor goede smaak. Ach, nood breekt wet, zeg maar:

* * *

Eindigen doe ik met een foto die me tevreden en gelukkig stemt. Want als hovenier plant je meermaals een tuin aan zonder, enkele jaren later, het volwassen resultaat te mogen aanschouwen. Bij onderstaand stukje (voor)tuin kon dat wel, en bovendien vanuit de hoogte.
De foto nam ik vorig jaar in juni toen Rosa ‘Jacky’s Favorite’ (*) op haar fraaist te bewonderen viel tussen het symmetrisch opgebouwde groen van siergrassen en bolbomen.
Onstuimigheid binnen de perken: gotta love it.

[ Foto’s: © Menck | laatste foto aanklikbaar voor groter ]

____________

(*) Een creatie van Jaak ‘Jacky’ Vangampelaere, (gepensioneerd) professioneel rozenkweker, en tevens mijn schoonvader. De roos werd op mondiale schaal gecommercialiseerd wegens haar unieke eigenschappen.

Eén reactie

  1. Affodil

    Heel leuk logje met mooie foto’s. Ik ben ook gek op dat soort ideetjes. Ik hergebruik ook graag oude zaken om er in de tuin wat mee te doen. Onze huidige tuin is nog wat te nieuw om dat soort hoekjes te hebben, maar “met tijd en boterhammen” komt dat wel.
    Als je een ijsvogel wil lokken naar je vijver, moet je zorgen voor een laag overhangende tak boven het water (en kleine visjes in het water, uiteraard. Maar dan nog: je hebt eerst en vooral een omgeving nodig waar die beestjes terecht kunnen om te broeden (steile zandoever).

    Like

      • Affodil

        Zo is dat. Ik ben niet gehaast, maar ik hoop wel dat ze volgende week niet de halve tuin plattrappelen als ze die nieuwe omheining komen zetten. De vijgeboom staat daar en 3 sneeuwballen. Om nog te zwijgen over de bergtijm waar ze langs moeten laveren met hun materiaal. Fingers crossed!

        Like

  2. schrijfselsvanmij

    Mooie roos! De enige roos in onze tuin is Schneewittchen op stam. Vroeger had ik ook een New Dawn en een Zérephine Drouhin over een boogje, maar de boogjes zijn gesneuveld (doorgeroest) en rozen moesten het veld ruimen, helaas.

    Like

    • Menck

      Rosa ‘Schneewittchen’ is een ware klassieker: mooi, sterk en tijdloos.
      Rozen zijn, als je het snoeien wat beheerst, zowat de makkelijkste tuinplanten die er zijn. En tevens de mooiste.

      Like

  3. Koen

    Ik laat de blogs die ik lees bijna nooit aan mijn vrouw zien. Haar Nederlands is minimaal, zij spreekt Portugees en Engels. Nu haal ik haar er wel bij want van deze foto’s zal zij genieten … en krijg ik vast de opdracht om … dankjewel.

    Like

  4. zeezicht

    Heel prettig al die natuurlijke dingen hergebruiken! Het is nu ook ìn om niets meer weg te smijten, alles komt terug!
    Maar bij dat aanhangwagentje heb ik toch zoiets van: ttttsss… bedenkelijk…

    Like

  5. Marry

    Dat lijkt me een heel mooi huis dat je schoonvader heeft. Het bijna wilde perkje met fris groen vormt een fraai contrast met het wit en strakke design.
    Mooi, dat acacia-boompje. Die gaat van groen naar rood als de rozen niet meer bloeien en neemt zo de functie van kleur over.
    Fijn log, goede ideeen, fijne foto’s.

    Like

    • Menck

      De rozen op de foto zijn een creatie van mijn schoonvader, die (ondertussen gepensioneerd) rozenkweker is. Het huis is niet het zijne, doch van een klant van me.
      Merci voor de complimenten!

      Like

  6. zem

    Dit is een leuke blog: ik heb alle foto’s met belangstelling bekeken.
    Creatieve dingen in tuinen, die net even anders zijn: ik kan daar van genieten.
    Dat bloempotjessculptuur is heel grappig, het bolderkarretje: ha, ha!
    En de laatste foto: wat een heerlijke, groene oase.
    Hartelijke groeten van Zem.

    Like

  7. Heidi

    Van zulke dingen word ik helemaal enthousiast. Wij houden ons hier ook graag bezig met zo’n projecties. Nieuwste uitdaging:de kruiwagentafel. Er is nog wat twijfel of die met een voorvork van een oude kinderfiets of met een “meeloopwiel” van een aanhangwagen gefabriceerd wordt.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.