Dag van de Arbeid: ontspanning alom

Eén mei, Dag van de Arbeid.
In ons land een vrije dag, in Nederland niet (meer).

Terwijl Katrien onder een lauwwarm zonnetje asperges aan het dunschillen is, daarbij een gezicht trekkend alsof ze al een week of drie lijdt aan obstinate constipatie, neem ik mijn camera ter hand voor een tour du jardin.
Het moet zowat geleden zijn van toen ik nog slank en viriel was dat ik u fotogewijs meetroonde doorheen onze groene oase. In de hoogdagen van de blogosfeer deed ik zulks wel vaker. Thans kuier ik nog maar zelden louter genietend doorheen onze tuin. Het lot van een kleine zelfstandige, vrees ik.

Onze tuin is nu ruim twee decennia oud. Destijds legden we hem aan als romantische verzameltuin. In de loop der jaren is de vasteplantencollectie uitgegroeid tot om en bij de 750 soorten.
Gezien de geringe beplantbare oppervlakte – zeven are – hebben wij weinig grote bomen. De groenblijvende eik en de Japanse sierkers springen daarbij het meest in het oog qua omvang. Verder vindt u hier een handvol bolacacia’s, bolcatalpa’s, een drietal sierappelaars en een flink uit de kluiten gewassen krentenboom. De goed ontwikkelde pruikenboom (Cotinus coggygria) sluit de rangen.

Van het voorjaar tot omstreeks halfweg juli vind ik de tuin op zijn best staan. Daarna speelt, en al zeker de laatste jaren, de droogte hem parten.
We tuinieren op zandgrond. Een dergelijke bodemsoort houdt regenwater maar matig vast. En aangezien het hemelse vocht door de veranderende klimaatomstandigheden een zeldzaam goed aan het worden is, moeten we soms vechten tegen de bierkaai om onze oase groen te houden. Daarbij kunnen we beroep doen op een regenwaterput van 15.000 liter. Lijkt veel, maar schoot de afgelopen paar zomers danig tekort. Als er straks ook nog eens een strengere restrictie komt op het gebruik van leidingwater, zal dorheid elke (na)zomer ons deel zijn. Het gevolg is niet zelden het verlies van planten die het in dergelijke omstandigheden te benauwd krijgen.

Dat laatste is overigens de aanleiding waardoor plantgoed zo verrekte duur is geworden.
Mensen gaan hun door droogte of ziekte afgestorven flora vervangen. Dan doen ze, zo leert ons de realiteit, zelfs massaal. Zulks resulteert in het voorjaar in een stormloop naar tuincentra of plantenkwekerijen. Die kunnen de planten op den duur niet vlot of voldoende genoeg meer aanslepen. Opnieuw een grootschalig kweekprogramma opstarten, vergt tijd. Er ontstaan dan ook al snel grote lacunes in het aanbod. En dan weet u het wel: veel vraag en weinig aangeboden koopwaar resulteert in stijgende prijzen.
Het maakt het er voor mij als hovenier ook niet bepaald makkelijker op. Almaar hogere prijskaartjes en een allengs moeilijker leverbaar assortiment zorgen er voor dat klanten weleens afhaken.

Edoch, ik wijk gigantisch af.
Want tenslotte wilde ik u vergasten op een zonnige rondleiding doorheen onze tuin in voorjaarstooi.

>> DE UITGEBREIDE REPORTAGE, MET FOTO’S OP GROOT FORMAAT, VINDT U HIER. <<

.

O, trouwens, wat betreft die asperges uit de foto bovenaan dit logje: ze waren succulent, zeg ik u!

[ Foto’s: © Menck | foto’s uit de reportage op PICMENCK mogen vrijelijk worden gebruikt mits bronvermelding ]

 1. Thomas Pannenkoek

  Mohowzeg. Dat je op zeven are zo’n paradijs kunt scheppen is bijna niet te vatten. Prachtig, gewoon. Ook wij wonen op zeven are… stel dat je geen ruimte meer vindt om je ‘werkhobby’ uit te oefenen mag je steeds bij ons komen experimenteren!
  Tip: in het aards paradijs droeg Eva een vijgenblad.

  Like

  • Menck

   Als ik ooit geen ruimte meer vind, kom ik meteen af!
   O ja: geen vijgenblad voor Eva wegens geen vijgenboom in de tuin. En met een klavertje is ze dan weer niet tevreden.

   Like

 2. Affodil

  Paradijselijk. Dat is het woord dat mij onmiddellijk te binnen schiet bij het zien van de foto’s. Jaloersmakend paradijselijk.

  Als het een troost mag zijn: ook in een tuin met kleigrond slaat de droogte hard toe. Eind vorige zomer leek de schade bij de nieuwe aanplant heel beperkt. Maar dit voorjaar miste ik toch nog een aantal soorten. Van de fuchsia’s heb ik niet zó’n grote spijt, die vond ik niet echt geslaagd en bovendien zijn het bladluizenmagneten. Maar ook de margrieten (ook gegeerd bij dat plakkerig gespuis) zijn verdwenen. Het zenegroen doet het dan weer schitterend, net als het kattenkruid en de bergthijm. Het kattenkruid heb ik zelfs al wat moeten intomen omdat het zijn buren overschaduwde. Een kleine moeite. Ik zal maar eens op zoek gaan naar vervanging terwijl het nog wat vochtig blijft.

  Bij kleigrond heb je bijna een pneumatische hamer nodig om na een plensbui en daar op volgende droogte door de “betonnen” bovenlaag te komen. Alleen “on”kruid doet dat zonder aantoonbare moeite vanaf de andere zijde van de scheiding. Je moet dan óf toch even sproeien om de toplaag wat te weken, óf met je tuingerief in de aanslag wachten op het einde van die zeldzame regenbui om de grond weer wat lucht te geven. Ik heb me voorgenomen om de hele oppervlakte af te dekken met een laag (cocosvezel houdende? wat doet dat met de pH?) compost. In vochtiger tijden – als de klei wat zachter en bewerkbaarder is – ga ik die dan onder werken en een nieuwe laag bovenop gooien. Een proces dat zich dan (2-)jaarlijks zou moeten herhalen al naargelang de noodwendigheid tot er een luchtiger structuur is. Althans, als dat het juiste idee is.

  Like

  • Menck

   Een kleibodem kan luchtiger worden gemaakt door er compost en rijnzand doorheen te mengen. De bodem vochtig houden, is zeker geen slecht begin. Bovendien zijn kokosvezels een van de beste bodemverbeteraars. Maak je geen zorgen om de pH-waarde: kokosvezels worden gebufferd op een pH van 6,0 – 7,0, dus een neutrale zuurtegraad.
   P.S.: deze vezels kunnen zowel door de bodem worden gemengd als worden gebruikt als substraat. Er bestaat ook kokosgruis, wat zeer goed is voor de verbetering van een harde bodem.

   Merci voor de complimenten!

   Like

 3. Vlinder1960

  Erg mooie tuinfoto’s. Onze tuin in WO (België) is nog maar net een jaartje oud en nog lang niet af. Bij ons op kleigrond ook veel droogte, maar de planten houden het goed. Wij hebben ook een grote regenwaterput plus nog een extra container voor regenwater. We gaan zien wat het geeft dit jaar. Voorlopig regent het hier (Nederland, vlakbij Amsterdam).

  Like

  • Menck

   Een tuin van een jaar oud is beslist nog pril te noemen. Als je veel vaste planten hebt aangewend, zal daar snel verandering in komen!
   Regenwater is tegenwoordig goud waard. Opvangen, opvangen, opvangen.

   Geliked door 1 persoon

 4. schrijfselsvanmij

  Wij tuinieren op löss, maar zo’n droge en hete zomer als die van vorig jaar doet geen enkele tuin goed. Het gazon is enigszins hersteld, dankzij flink verticuteren en voeden (culterra). De vele hortensia’s zijn flink gekortwiekt dus helaas pindakaas weinig bloemen dit jaar. Verder heb ik genoten van je tuinfoto’s en zowaar enkele gezien die hier ook groeien en bloeien.

  Like

  • Menck

   Löss is organisch rijk en daardoor uiterst vruchtbaar. Een prima uitgangspunt, kortom. Voor de rest komt het er op aan zoveel mogelijk hemelwater op te vangen. En een regendans doen bij al te droge dagen, dat ook. 😉
   Fijn dat je genoot van de foto’s!

   Geliked door 1 persoon

 5. Marry

  Leuk, zo’n inkijkje in je tuin annex keuken. Van zo’n sappig, proteïnerijk asperge/zalmhapje word je vanzelf weer viriel. Wat vaker eten, dus. Persoonlijk prefereer ik de groene asperges; geen moeilijk schilwerk nodig en smakelijker.
  De aquilegia caerulea vind ik fantastisch mooi. Zo’n fragiel bloempje. Eens kijken of ze hier ook eens oppoppen.

  Like

 6. nathalie

  Mooi hoor. Zelf verwaarloos ik onze tuin een beetje ten gunste van de moestuin (een mens kan tenslotte niet toveren) maar ik kan wel van een mooie bloementuin genieten.

  Like

  • Menck

   “Onze” moestuin bevindt zich in de tuin van mijn schoonouders. Zelf hebben we daar geen plaats (meer) voor.
   En yep, moestuinieren is minstens zo fijn als siertuinieren!

   Like

 7. Heidi

  Fantastisch mooi. Er staan daar heel wat dingen die ik ook heb, en nog veel die ik nu prompt op mijn verlanglijstje noteer.
  Die Cortenstaal-gedichten van Geert De Kockere bijvoorbeeld…pareltjes zitten daar tussen.
  Je inspireert om hier ook weer eens een “tour” te doen.

  Like

  • Menck

   Die tour moet je beslist eens doen. Meer nog: ik kijk er naar uit!
   De cortenstaalgedichten vond ik in groten getale in kwekerij Het Wilgenbroek te Oostkamp. Er zitten heuse parels tussen.

   Like

 8. zem

  Prachtig rondje tuin kon ik virtueel bij jou maken.
  Een heerlijke voorjaarstuin met een overweldigende blauwe regen, de prachtige Euphorbia aan de voorzijde en het romantische vijvertje.
  Jammer dat de tuin na juli wat minder mooi wordt, ik herinner mij hetzelfde van onze eerste tuin, ook op zandgrond.
  Hopelijk krijgen we niet weer zo’n droge zomer, het zal voor nog meer planten in tuinen de genadeklap zijn!

  Like

 9. zem

  Wat een genoegen om virtueel door je tuin te lopen.
  De opvallende Euphorbia aan de voorzijde, de overweldigende blauwe regen, het mooie, romantische vijvertje.
  Logisch dat Katrien de lastige klusjes lekker in de tuin doet 😉
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

 10. Zem

  Wat een genoegen om virtueel door je tuin te lopen.
  De opvallende Euphorbia aan de voorzijde, de overweldigende blauwe regen, het mooie, romantische vijvertje.
  Logisch dat Katrien de lastige klusjes lekker in de tuin doet 😉
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

 11. bentenge

  Man man man. Onze tuin groeide sinds onze intrek in de woning in mei 2008. Als ik er nu soms in sta zie ik enkel werk. Op andere momenten zie ik er helemaal geen en enkel tuin.
  Mooie tuin-man.

  Like

  • Menck

   Tuinieren = het hoofd eens goed leegmaken in combinatie met een gezonde lichaamstraining. Dat beschouw ik niet meteen als werk, tenzij de tuinklussen je boven het hoofd gaan groeien, natuurlijk.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.