Amaïs nog niet (*)

Als jongeling, toen ik nog uitermate knap, bijzonder viriel, heel erg single, compleet onvermoeibaar en ten zeerste potig was, ging ik verschillende keren aan de slag bij een loonwerker tijdens de maïsoogstseizoenen om wat bij te verdienen. Een rijbewijs G was – en is nog steeds voor wie geboren is vóór 1982 – geen verplichting als meerderjarige. Zodoende mocht ik elk landbouwvoertuig tot een maximumgewicht van 44 ton besturen.
Ik kreeg ieder seizoen weer de grasgroene hakselaar toegewezen, een luidruchtige en enigszins aftandse John Deere.

De taakomschrijving was even kort als efficiënt: slaap weinig en werk veel. Een dag- en nachttaak naeen tot een goed einde brengen, was geen uitzondering. We hielden ons wakker met sterke koffie, zware shag en tonnen camaraderie. Want het moet gezegd: de groep waarmee ik van maïsveld naar maïsveld trok, was zulk een toffe bende dat ze voorgoed in mijn geheugen gegrift staat.

Deze week heb ik al meermaals teruggedacht aan dat avontuurlijke verleden, aan het goddelijke gevoel van vrijheid dat ik toen had, het niet aflatende gekscheren met elkaar en het besturen van zo’n machtige machine waarmee je immer op je hoede moest zijn en waar je toentertijd, zelfs met gehoorbescherming, potdoof van werd. Het maïsseizoen is immers weer volop aan de gang.
Als je, zoals ik, op het platteland woont, is het dezer dagen onmogelijk om je van a naar b te verplaatsen zonder minstens één mastodont van een tractor met zwaarbeladen pulpaanhanger tegen te komen. Op tal van velden ontwaar je reusachtige, hoogwielige monsters met blikkerende tanden die heelder rijen maïskolven zonder versagen naar binnen slokken. Ik word gedurig teruggekatapulteerd naar mijn eighties.

Vandaar ook dat onderstaande video me zo boeit. En al duurt deze opname de volle achtentwintig minuten, toch heb ik ze in één ruk uitgekeken. Meer nog: mijn ogen waren als het ware aan het scherm gebrand omwille van zoveel schoons.
Ach, kon ik nog maar één keertje zo’n wild beest berijden.

Alvorens u de PLAY-toets beroert: this is a man’s world. Al zijn sommige vrouwen er evenmin vies van, het moet gezegd.

 


(*) Refererend aan de Vlaamse uitdrukking ‘Amai nog niet’ –> Het zal wel zijn.

 1. TheHappyFive

  Prachtig masjien! Alleen die nagels zijn een afknapper 🙂
  Ik durf ook nostalgisch terugdenken. Waar is de tijd van tractors zonder stuurbekrachtiging, uitlaten die je recht in je gezicht blazen, de lucht die zwart ziet als je eens kracht zet, regen en modder waar je tot aan de as in wegzakt, in de miserie zitten en de gsm die nog uitgevonden moest worden … . Inderdaad, zalige tijden 🙂

  Like

  • Menck

   Dergelijke kunstnagels zijn ronduit een afknapper. Ik heb me al wel vaker afgevraagd hoe je daarmee je reet reinigt zonder bloederige verwondingen.
   Voor de rest: lang leve the old days, zoals je schrijft.

   Like

 2. Eilish

  Ik heb een broer (van kleins af) en een schoonbroer die ook bijzonder lyrisch kunnen keuvelen over eender welke landbouwmachine. Elk zijn ding zeker.
  Het filmpje, is dat wachtzaalproof? Ik wil niet in schande vallen hé 😉

  Like

 3. Vlinder1960

  Bij ons toekomstige woonplaats in WO (B) hoorde en zag ik de machines ook druk bezig. Als jager zijnde zou ik dan graag langs de randen willen staan om het wild wat eruit komt te bemachtigen. Hopelijk komt dat er nog eens van.
  Ik heb ooit eens in een combine gezeten. Zo’n ding wat het tarwe eraf haalt. Ik zat echt dik onder het stof, maar ik vond het super!

  Like

  • Menck

   Een jager?
   Ieuw!

   Stap toch snel af van dat antropocentrisme en ga over naar ecocentrisme waarbij de natuur centraal staat! Alleen door de natuur de ruimte te geven om zich vrij te ontwikkelen en te investeren in duurzame oplossingen kan de natuur zich herstellen. Bovendien is de natuur prima in staat om zichzelf te redden, daar heeft ze de jagers niet voor nodig. Er moet gekozen worden voor terughoudend beheer. De dieren (en planten) moeten zoveel mogelijk zelf hun gang gaan, en er zouden alleen dieren mogen worden afgeschoten om ernstig lijden te voorkomen, bijvoorbeeld bij zware verwonding of ernstige ziekte.

   Jagers zeggen dat er zonder jacht een overpopulatie zou ontstaan. Dit is echter een grove leugen. In binnen- en buitenland zijn er gebieden te vinden waar niet of zo goed als niet gejaagd wordt. In deze gebieden is gebleken dat er zonder jacht een natuurlijke balans ontstaat. In de winter gaat een deel van de dieren dood door zwakte, honger of ziektes. En in de lente komen er weer jonge dieren bij om hun plaats in te nemen. De sterfte en aanwas is dan met gemiddeld 20% tot 25% in een natuurlijk evenwicht. Jacht verstoort dit evenwicht, en zorgt er voor dat de dieren in een continue strijd zijn om dit evenwicht te herstellen.

   Jagers, mijn beste, schieten enkel om het plezier van het schieten en het hanteren van een vuurwapen. Al de rest is larie.

   Enfin, waar waren we gebleven?
   Ah ja, de maïsoogst.

   Like

   • Vlinder1960

    U begint nu een discussie waar ik niet uitvoerig op in wil gaan in een reactie (te lang verhaal). Met uw reactie ga ik er bovendien vanuit dat u geen vlees eet. Ik schrijf af en toe over de jacht (mijn ervaringen) op mijn blog. Met ‘plezier’ schieten is niet het juiste woord, maar wij oogsten graag ons eigen eten. Ik ben niet zo’n actieve jager omdat ik geen eigen grond heb. Bovendien is de jacht tegenwoordig meer schadebestrijding dan beheer. De landen of gebieden waar u het over heeft hebben hoogstwaarschijnlijk nog voldoende predatoren om de soorten in toom te houden. Afijn, ik zal er nog wel eens een blogje aan wijden…

    Like

 4. Kakel

  Deze tante weet van wanten! Ik heb toch zeker 15 minuten zitten kijken wat voor mij, erg, érg lang is. Een geweldige machine. Wat is mijn wens dan bescheiden om eens op een tractor te mogen rijden, haha.
  Afgelopen week is hier ook de maïs geoogst. Meteen krioelt het van de duiven, ganzen en ooievaars.

  Like

 5. Mrs. Brubeck

  Heerlijk! Jongste gaat met Mr B speciaal naar Agriflanders en Agribex om deze machines te bewonderen. Mocht hij geld hebben, we hadden zulks knappe machine gegarandeerd op onze oprit staan 🙂 🙂

  Like

 6. Rob Alberts

  Ik hoor dat er in Nederland idioten spijkers in de maisplanten drukken.
  Schade aan machines en niet meer als veevoer te gebruiken.

  Tijden veranderen, soms ten goede, soms ten kwade.

  Vriendelijke groet,

  Like

 7. zem

  Ook hier is het een af- en aanrijden van maisoogstwagens tot diep in de avond.
  Ik zou het bekijken van de video misschien een tijdje uithouden als er een stoere, potige jongeman op die machine zat 😉
  Overigens vind ik de dame ook in positieve zin stoer!

  Like

  • Menck

   Die dame laat beslist tal van mannelijke bestuurders verbleken met haar stuurmanskunsten.

   Tot diep in de avond, zeg je? In Vlaanderen gaat dat ’s nachts gewoon door, 24 uur op 24 uur, totdat alle maïs is verdwenen. Wellicht/mogelijks een verschillende wetgeving dienaangaande in Nederland en België.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.