Als een eitje
Medio de jaren zestig van de vorige eeuw lieten mijn ouders een regenput plaatsen. Dan werd daar een handbediende smeedijzeren pomp op aangesloten waarmee mijn moeder op een relatief vlotte wijze haar wasmachine kon vullen.
Wasmachines werden toentertijd nog getankt via een luik aan de bovenkant waardoorheen emmers water werden gekipt. Zo’n machine had als hoofdtaak het in zeepsop verzonken wasgoed te verwarmen en het wat loompjes te laten ronddraaien in een soortement verzinkte kuip. Er was nog lang geen sprake van hoogtoerige inox trommels die textiel spoelen en het tevens handdroog zwieren.
Anno 2019 lijkt het folklore, maar toen was het bittere ernst.
Een regenput dus. Het betrof een overmaatse ronde kuip met deksel uit gewapend beton zoals we die heden nog steeds kennen. De inhoud was in die dagen met drieduizend liter echter geringer dan onze huidige modellen.
Met een stoere hijskraan zou de zware put ter aarde worden besteld, hetgeen een kleine volkstoeloop teweegbracht in het destijds slapende ouderlijke gat.
Maar het liep mis.
Nog voor de put kon worden neergelaten, brak de kabel van de hijskraan. Het betonnen gevaarte kwam met een doffe bons op de grond terecht en vertoonde prompt een barst van bodem tot top.
De aannemer trof schuld in dezen. Hij liet een nieuwe regenput aanrukken die dit keer zonder hindernissen werd geplaatst. Maar de gebarsten regenput werd achtergelaten in de tuin, tegen de omheining met de achterburen.
Pa besloot er kippen in te gaan kweken. Hiertoe werd, middels moker en beitel en met veel geduld en mankracht, een gat ter grootte van een deur uitgekapt. Een houten poortje sloot deze toegang af en hield ’s nachts tien gevederde dames binnen. Rond dit massieve betonnen kippenhotel werd een ren geconstrueerd die een beperkte uitloop garandeerde. En ziedaar: mijn vader startte zijn eigen kweekstation, want het pluimvee werd op schier anderhalve maand vetgemest, geslacht, gereinigd en in de diepvriezer gepropt. Daarna kwamen tien nieuwe dames logeren voor een week of zes.
Het slachten deed mijn vader zelf, hoewel dit geschiedde met een geweldige tegenzin van zijn kant. En die van de kippen, dat ook.
Pa had een aversie tegen dierenleed. Daarom diende het doden zo snel mogelijk te worden geëxecuteerd. De eerste poging, met een helaas iets te botte bijl, bracht geen soelaas. De kip in kwestie trok haar kop weg met als gevolg dat haar bek van haar kop werd gescheiden en ze bloedde als een rund. Ze werd uiteindelijk afgemaakt met een genadeslag van de spade, na haar eerst een tiental minuten achterna te hebben gezeten.
Om kip nummer twee naar het hiernamaals te verwijzen werd gebruik gemaakt van een aardappelmesje. De snavel werd met één hand vastgehouden wijl pa met zijn andere hand het mesje bediende. Ik moest tegelijkertijd de poten van de kip vasthouden omdat ze te heftig de lambada danste met haar lijf hetgeen doelgericht werken danig bemoeilijkte. Onze samenwerking lukte aardig. Met vaardige hand scheidde mijn vader de kop van de romp. Ik vond het vooral fascinerend dat de kop op zich nog een tijdje bleef leven en me gedurig knipoogjes toewierp. Ook het lijf leek nog een poos een eigen bestaan te leiden; de vleugels klapwiekten als gek wijl de poten houvast zochten in het ijle.
Deze methode werd echter afgevoerd wegens te arbeidsintensief en te ongecoördineerd.
Uiteindelijk is mijn ouwe een methode beginnen uit te dokteren die hij jarenlang heeft volgehouden. Deze briljante werkwijze was adequaat, pijnloos en wist de tien kippen tegelijk in één vlotte beweging het leven te ontnemen.
Mijn broer en ik maakten daartoe met onze schopjes tien putjes op rij in de moestuin. Daarin werden de kippen stuk voor stuk gedeponeerd op hun achterwerk en werden de putjes dichtgegooid. Thans staken nog slechts de koppen boven het maaiveld uit. Yep, maaiveld: de grasmachine werd over de koppen gedirigeerd en het eens zo akelige klusje was op een wip en een scheet gepiept. De koppen belandden netjes in de opvangbak van de grasmaaier, wat meteen ook een stuk properder werken was.
Vervolgens kon het slachten beginnen, een klus waar ook mijn broer en ik werden voor ingeschakeld. Ik heb alzo geleerd om vlot een chick binnen te doen en ze als een kip zonder kop compleet kaal te pluimen. Een behendigheid die me in mijn latere uitgaansleven meermaals goed van pas is gekomen.
Het leven als leermeester? Het heeft me geen windeieren gelegd, zeg ik u.
Ik zie het zó voor mijn ogen. Ik moet toegeven: van het gebruik van een gescheurde regenput tot het promoveren van de maaimachine tot guillotine, het is allemaal even vindingrijk. Je hebt het van geen vreemde …
LikeLike
Mind you, beste Affodil, dat slechts een klein gedeelte van het verhaal aan mijn fantasie is ontsproten. Om maar eens één iets te noemen: dat van de regenput is waar. Hij staat er op heden nog steeds, doch al decennia verblijven er geen kippen meer in.
LikeGeliked door 1 persoon
Die laatste manier van slachten geloof ik direct, je ziet dat van hier!
LikeLike
Dan bij jij dus de Gelovige Thomas. 😉
LikeLike
Als jij dit gelooft…
LikeLike
Het hedendaags slachten gaat er nog steeds zo aan toe.
LikeLike
Klopt. Slachthuizen zijn wereldwijd dan ook belangrijke afnemers van grasmaaiers.
LikeGeliked door 1 persoon
Geen verhaal voor tere zieltjes. Met zo’n Inox langzaamwasser heb ik nog aan boord van het schip van mijn ouders gewerkt. Het wringen was een heel karwei. De tank aan boord was slechts 800 liter en van staal. Het roept herinneringen op jou verhaal. Gelukkig niet aan kippen.
LikeLike
De wringer heb ik niet meer meegemaakt. Mijn moeder had, toen ik nog een uk was, reeds een droogzwierder. Ook bovenaan te vullen.
LikeGeliked door 1 persoon
Die hadden we ook maar voordat het daarin kon moest het eerst door de wringer
LikeLike
Meen je dat nu echt?
LikeLike
Tja, dat weet je op deze stek nooit, Mrs. Brubeck. 😉 Ik laat met graagte de beoordeling aan mijn lezers over.
LikeLike
🥴
LikeLike
Ik krijg niks te zien, Mrs. Brubeck. Alleen een vierkantje.
LikeLike
Een raar, verfrommeld grimasje 😉
LikeLike
Wij gebruikten thuis een zeis. Mijn broer en ik maakten er een wedstrijd van: bij wie de kop van de kip rechtop tussen de schouders bleef staan had gewonnen.
LikeLike
Straffe toeren bij jullie. Dat lijkt me werk voor beoefenaars met een zeer vaste hand en een ultrascherp inschattingsvermogen. Driewerf hulde!
LikeLike
Nu ja. Met onze zeisvaardigheden konden we nog niet eens een giraffennek treffen 😉
LikeLike
😀
LikeLike
Duidelijk bestond Gaia toen nog niet hé. Je zou scenario’s kunnen schrijven voor Stephen King (leeft die nog?) met je horrorverhalen! Maar ja, ik herinner mij ook kippen die nog een tijdje zonder kop rondliepen…
LikeLike
Stephen King leeft nog, jazeker. Hij is ondertussen 71 maar nog steeds actief in de literatuur.
Wat die kippen zonder kop betreft: de wereld loopt er vol van. 😉
LikeLike
Ik word een beetje misselijk….🥵🥴
LikeLike
Arme duts. Kan ik je plezieren met wat Motilium?
LikeLike
Toen wisten de mensen nog waar hun vlees (als ze het al aten/konden betalen) vandaan kwam. Nu denken ze dat dit gewoon uit het grootwarenhuis komt. Toen ik zelf nog varkens vet mestte (en ze werden aan huis geslacht waarbij ik hielp) moesten mijn dochters mee komen kijken toen ze op de ladder hingen – om te weten waar de lekkere worst en spek en koteletjes vandaan kwamen … Hetzelfde bij de kippen en de konijnen en de kalkoenen en de eenden enz…
LikeGeliked door 1 persoon
Echt? Wij bestellen onze varkens nochtans gewoon bij bol.com.
LikeGeliked door 1 persoon
Zo’n verhaal over een kip slachten door mijn vader, kan ik ook nog wel vertellen. Maar met een grasmaaier heeft hij dat nooit gedaan.
LikeLike
Je vader weet niet wat hij gemist heeft!
LikeGeliked door 1 persoon
Heerlijk toch… een man met zoveel fantasie!
LikeLike
Hm, doorgaans praat ik niet uit bed, maar je klinkt net als mijn madam.
LikeGeliked door 1 persoon
Haha, wat mijn fantasie dan weer op hol doet slagen… 😉
LikeLike
Ik dacht dat je papa de alpaca’s in die regenwater put zou gaan kweken, doemme toch….
LikeLike
Mochten ze nu nog eieren hebben gelegd…
LikeLike