Als een snoek op zolder

Omdat de vrouw waarmee ik getrouwd ben sinds we een huwelijk aangingen me poeslief doch indringend heeft gevorderd om een stukje van onze zolder in te richten als hobbyruimte, zocht ik het vandaag dan ook hogerop in onze woning. De laatste keer dat ik de zolder betrad, was Obama nog presidentskandidaat voor zijn eerste termijn en moest de iPad nog worden uitgevonden.
Wat schetste mijn verbazing toen ik de ladder had bestegen? Dat het er nog drukker was dan op een avondmarkt in de Marollen. En even groezelig ook. Want hemeltjelief, wát een stof en wélk een hoeveelheid spinrag trof ik me daar aan.
Geen schatten op onze zolder, doch bovenal rommel, vergeten huisraad en uitgerangeerde toestellen allerhande wegens kapot of voorbijgestreefd. Als ik hier ooit grote schoonmaak moet houden – hetgeen er daadwerkelijk zit aan te komen – dan raad ik mezelf aan een container te huren en alles erin te zwieren. Of toch bijna alles, want een aantal elementen werden destijds op zolder geplaatst om bij te houden. Ik denk aan het stevige hardhouten stapelrek, een zelfgemaakte lange bijzettafel en een marktkramerstent die ik ooit voor een habbekrats op de kop wist te tikken. Niet dat ik marktkramerambities heb, doch als abri voor een tuinfuif is ze evenzeer geschikt. Want dat ben ik wel nog van plan in mijn leven: ettelijke tuinfuiven geven.
Doch eerst maar eens een nieuw terras plaatsen, want vorige week ben ik door het bestaande geschoten met mijn rechtervoet, hetgeen me allerminst deugd deed. Houtrot na tweeëntwintig jaar geseling door ons Belgisch klimaat, het mag geen verwondering wekken.

Achter een gitzwarte kast – had ze vroeger geen glazen deuren? – lag er nog een stapel vergeelde Humo’s uit de tijd dat ik nog in kolder en gein geïnteresseerd was. Eén ervan maakte gewag van de oprichting van de commerciële zender VTM, ondertussen toch alweer dertig jaar geleden.
Ik vond er tevens een bundeltje biljetten van twintig Belgische franken (heden een halve euro), opgerold en bijeengehouden door een eindje vlastouw. Een snelle telling leerde me dat ik alzo drieduizend frank heb laten verkommeren, in die jaren een aanzienlijk bedrag doch heden nog amper vijfenzeventig euro waard. De tijden zijn danig veranderd, wat ik u brom.

Ik nam wat foto’s teneinde een schetsje te kunnen voltrekken van de toekomstige hobbyruimte mijner bedhelft. Exact opmeten doe ik immer daarna.
Ik weet nu al dat ik me met een aantal problemen geconfronteerd zie waar ik, nochtans doe-het-zelver zijnde, geen raad mee weet:

 • Er bevindt zich slechts één stopcontact op zolder. En daarop is de brander aangesloten. Elektriciteit installeren is echt niet mijn ding;
 • De verlichting is op één peertje na onbestaande. Er zal extra bekabeling moeten worden geplaatst naar de hobbyhoek;
 • De betonnen vloer is zo ruw en oneffen als de huid van mijn schoonmoeder. Voorlopig geen idee hoe ik dat zal oplossen.

Staat eveneens in de pijplijn voor 2019:

 • Het oude tuinterras afbreken en een nieuw (laten) plaatsen;
 • De grootste van de twee vijvers leegmaken en die ganse tuinhoek heraanleggen;
 • De hall renoveren en schilderen;
 • Overmatig veel werk op de agenda als zelfstandig hovenier.

Ik wou dat ik een kat was.
Dan had ik negen levens.
Ze zouden zéér van pas komen.

 

De zolder van zuid naar noord (boven) en van noord naar zuid (beneden). Afmeting: 16 x 10 meter, stahoogte: 2,5 meter.

[ Foto’s: © Menck | aanklikbaar voor groter ]

  • Menck

   Er zal slechts met een gedeelte van de zolder iets worden aangevangen. Ik denk aan een met scheidingswanden vervaardigde hobbykamer van 8 x 4 meter. De rest blijft gewoon zolderruimte.

   Like

 1. Affodil

  En ik die dacht dat míjn halve trouwboek een verzamelaar was! Ik heb al jaren de gewoonte om de kasten en opslagruimten in en om het huis een tweejaarlijkse controlebeurt te geven. Wat in die periode in onbruik raakte of geen daglicht meer heeft gezien, gaat weg. Bruikbare spullen naar de kringloop of zo en de rest naar de milieustraat. Dat heeft ons bij de verhuis vóór 2 jaar veel gesleep en geloop bespaard. Maar ik heb dan ook geen onvermoede schatten gevonden.

  Daar is wel iets van te maken, me dunkt. Met tijd en (veel) boterhammen, want als ik dat zo lees ga je je niet moeten vervelen.

  Like

  • Menck

   Om eerlijk te zijn werd de zolder tot op heden enkel als opslagruimte beschouwd. Wat “misschien ooit nog ’s van pas kan komen” werd erop gezwierd. Voor de rest vertoeven we daar nooit.

   Like

 2. Marc Dufraing

  Uitdagingen genoeg – en die zijn er ook om niet uit de weg te gaan. Er valt wel iets van te maken – epoxy vloertje? – zo glad als ….. ook gedacht aan verluchting want zo onder de pannen (zelfs al is het goed geisoleerd heb ik zo gezien) met die hete zomers van tegenwoordig.

  Like

  • Menck

   Aan weerszijden van de zolder is een raam dat open kan of gekiept kan staan. ’s Zomers een hor erin en klaar is kees. Mede door de dikke isolatie (15 cm) wordt het op de zolder nooit erg warm.
   Wat de vloer betreft: mogelijks opteer ik voor een houten vloer. Die kan ik eigenhandig plaatsen, vandaar. 😉

   Like

 3. djaktief

  Geweldig project. Het hoeft niet in een dag af. Geniet van iedere spijker, plank en ritje naar de kringloop en je zult minder vermoeiend en gestresst zijn. Wat elektra betreft misschien uitwisseling met gesloten beurs met een deskundige op dat gebied tegen jouw hovenierswerk.

  Like

 4. els

  Mooi projectje….als het af zal zijn.
  Je gaat slechts een deel van de zolder als hobbyruimte inrichten? En wat met de rest van jouw immense zolder?
  Als je de verlichting en de elektriciteit toch moet aanpakken en bovendien in jouw werksfeer wilt blijven dan denk ik meteen aan “Eigen Kweek” 😉

  Like

 5. Ann-Sophie

  Zelfde betonvloer op onze zolder… Uitvlakken met fermacell korrels en daarna de drukvaste platen erboven op. Kan je vervolgens afwerken zoals je wil: laminaat, parket, tapijt,… Gemakkelijk zelf te leggen en zonder tijdsdruk om het te verwerken want het is allemaal ‘droog’ materiaal. Hou wel de katten uit de buurt want die korrels leken verdacht veel op kattenbakvulling 😉 Veel succes!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.