Wist-je-datje (1)

De theorie van de meeste tuinders:

Mos is allergisch voor kalk.
Dolomiet is een kalkgesteente.
Mos groeit dus niet op dolomiet.

Ah nee?

Tussen theorie en realiteit gaapt bijwijlen een gigantische kloof, zeg ik u.
Kalk als mosbestrijder – in bijvoorbeeld uw gazon – is, gelooft u me maar, klinkklare commerciële onzin.

Zo. Een eerste wist-je-datje van een tuinmens die met graagte – en grotendeels gestoeld op beroepsmatige ervaring – al wel eens tegen een heilig huisje durft te schoppen.
Staving zou ons alhier veel te ver leiden, maar wie echt insisteert, wordt mogelijks – desnoods mailsgewijs – aanhoord.

[ Foto: Menck/Twaait, uit eigen tuin | aanklikbaar voor groter ]

  • Menck

   Er zijn zowel zuurminnende als kalkminnende mossen. In de praktijk wordt door het gebruik van kalk als bestrijdingsmiddel tegen mossen meestal “het ene mos tegen het andere ingeruild”.
   De boodschap is: beter voorkomen dan genezen.

   In de eerste plaats betekent dat zorgen voor optimale groeiomstandigheden die goed zijn voor het gras. Alle grasvelden die de grond niet volledig afdekken en lang nat staan, zijn kandidaat voor een weelderige mosontwikkeling. Met name de winter is belangrijk; alleen dan is er voldoende water voor de kieming, vestiging en snelle ontwikkeling van mos. De meeste mossen kunnen zich heel goed bij lage temperaturen ontwikkelen en nemen met betrekkelijk weinig licht genoegen. In de winter staat de grasgroei stil. Daardoor kunnen mossen maandenlang vrij spel hebben als de grasmat kort en open de winter is ingegaan.
   Belangrijk is dus dat de grasmat niet te kaal en zeker niet te kort (zo’n vijf centimeter lengte is prima) de winter ingaat, omdat gras gedurende een periode van minstens 4 maanden niet groeit en daardoor weerloos wordt.
   In het algemeen geldt: maai vooral in natte perioden – zowel in het voorjaar, de zomer of het najaar – niet te laag om gebrek aan concurrentie te voorkomen. Op kort gemaaide, intensief gebruikte gazons zal altijd enige bodemverdichting optreden en voldoende licht voor mosgroei aanwezig zijn.

   Durf te verticuteren en zaai open plekken in grasvelden snel weer in. Dat zorgt dat mos geen nieuwe kansen krijgt.
   Door de maaier hoger af te stellen is de lichtconcurrentie van gras beter, zodat zich minder snel mos kan ontwikkelen.
   Een optimale organische bemesting biedt gras een betere concurrentiepositie.
   Dankzij een luchtige bodemstructuur stroomt water sneller af, waardoor mos minder eenvoudig kan kiemen. Verlucht dus af en toe eens de bodem middels een gazonverluchter. Zo’n ding kost u hooguit 20 euro en gaat een leven lang mee.

   Geliked door 1 persoon

     • Saskaya

      Maar ik dacht net dat je kort moest maaien om onkruid te weren uit je gazon? Of is het dan kiezen tussen mos en onkruid? 🙂

      Wij doen daar overigens niet echt aan. Mos, klavers en boterbloemen zijn hier zeer welkom. Meer leven in de groenerij!

      Like

      • Menck

       Nee hoor, dat is een misverstand. Hoe kort je ook maait, het onkruid zal nauwelijks wijken. Het mos zal het kortwieken daarentegen wél appreciëren. 😉

       Like

 1. ludorutten

  Goede raad van een ervaringsdeskundige is altijd welkom. Aan mosbestrijding doe ik niet meer, ik vind mos mooier dan gazongras. Zoals je zegt: commercie is het doel en het ‘eeuwige gevecht tegen de natuur’ biedt vele opportuniteiten.

  Like

  • Menck

   Persoonlijk ben ik ook niet gekant tegen mos. Zulks kan worden geverifieerd in onze tuin. Alleen is het zo dat de ene mens mos tolereert, er zelfs de voorkeur aan geeft, en de andere een puur en diepgroen grasveld wil. En net dat laatste gegeven biedt de commercie tal van kansen.
   Mocht het ooit zover komen dat mos op de een of andere manier kan gecommercialiseerd en verkocht worden alsook sociaal aanvaard raken, dan zal een perfect gazon er ineens “niet meer zo toe doen” voor de tuincentra en consorten. 😉

   Like

 2. bentenge

  Ik gooi al sinds het ontstaan (kunstmatig weliswaar) niets op mijn gazon. En ben dat ook niet zinnens, mos of geen mos, klavers of geen klavers. Maar is/was dat echt een dolomietpad ?

  Like

  • Menck

   Dat is absoluut zeker een dolomietpad. Het bevindt zich achteraan onze woning en is welhaast volledig ingepalmd door kalkminnende mossen. Niet elke mossoort is namelijk zuurminnend. Vandaar dat in de praktijk door het gebruik van kalk als bestrijdingsmiddel tegen mossen meestal “het ene mos tegen het andere ingeruild” wordt en kalkgiften uiteindelijk tot niets leiden.

   Tegen het gebruik van organische meststoffen zeg ik echter geen neen als een diepgroen gazonnetje u lief is. Nu, mij interesseert het allemaal niet, want ik heb al ons gras jaren geleden buitengezwierd en vervangen door natuurlijke tuinpaadjes en brede borders. 😉

   Like

  • Menck

   Ik ook niet (meer), Zeezicht. Net tijdens de periode van het jaar dat het gras het snelst groeit, ben ik welhaast nooit thuis. Zodoende: weg gazon!

   Like

  • Menck

   Ook het mos op ons dolomietpad is van de kalkminnende soort.
   Mos is een verzamelbegrip voor honderden soorten mossen, die tot heel verschillende groepen behoren en sterk uiteenlopende eisen stellen. Er zijn mossen die uitsluitend in bomen groeien, of zelfs alleen op stammen van eiken, op stuifzanden,… Bekend zijn de levermossen, die op natte ondergrond spekgladde plakken vormen. Slechts een beperkt aantal mossen komt in grasvelden voor, maar voor elk grasveld is er wel een aantal mossoorten dat juist daar optimaal kan groeien.

   Like

 3. zem

  Er zijn toch mossoorten die kiezen voor kalkhoudend materiaal? Het hangt er dus maar van af, welk mos er bedoeld wordt.
  Maar ik vind mossen prachtig, en ik denk dat er veel kletspraat over mossen bestaat, dit in het belang van de bestrijdingsmiddelenindustrie en gestimuleerd door de netheidscultus.
  Mossen zouden je plantjes verstikken. Ik heb porefstukjes in de tuin en eigenlijk handhaven mijn planten zich daar prima.

  Like

  • Menck

   ‘In het belang van de bestrijdingsmiddelenindustrie en gestimuleerd door de netheidscultus’: dat zijn woorden naar mijn hart!
   En inderdaad, de mossoort die thans zo welig tiert op ons dolomietpad, is een kalkminnende soort.
   Mossen die plantjes verstikken, is je reinste broodjeaapverhaal. 😉

   Like

 4. Billy

  ik gebruik ook geen kalk tegen het mos, maar bemest het gras zo’n 2 keer per jaar. En kort maaien doe ik ook nooit, het gras staat véél mooier als het wat langer is. En een beetje mos (op de schaduwrijke plaatsen), daar heb ik niks op tegen

  Like

 5. Affodil

  Ik heb in principe ook niets tegen mos in het gazon, maar op de klinkerpaden ben ik er geen voorstander van. Het oogt mooi, maar bij vochtig weer is het levensgevaarlijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.