Struinen in de Middeleeuwen (UPDATE op 27/10)

Mijn madam en ik, samen met de schone ouders, doken onlangs in de duistere catacomben van een in het jaar 944 na Christus opgetrokken majestueus gebouw dat, als onrechtstreeks gevolg van de tweede Franse inval, in de 18e eeuw werd gesloopt.
Om deze wijdverbreide onderaardse gangen annex spelonken te kunnen betreden, dienden we eerst een poepchic en meer hedendaags bouwwerk te betreden. Van de bevallige deerne achter de balie kregen we de toestemming om in de mysterieuze middeleeuwse krochten af te dalen.
Tot ik er onlangs op werd gewezen, was ik me er totaal niet van bewust dat er zoiets imposants schuilging onder een overbekend plein van mijn geboortestad.
In moeilijke lichtomstandigheden nam ik flitsloos tal van sfeerfoto’s. U vindt ze hieronder.

Rest uiteraard mijn vraag: We bevonden ons in middeleeuwse catacomben, maar weet u ook van welk door het verleden opgeslokt gebouw?
Onderaan dit logje licht een video een tip van de sluier zonder evenwel de naam te verraden.

En terug naar buiten:

Aan wie op dit punt in dit logje nog vraagtekens ziet, presenteer ik onderstaande video.
Let wel: SPOILER ALERT.
Al moet ik er volledigheidshalve bijvertellen dat de “wijsheid” die de juffrouw in het filmpje verkondigt de waarheid serieus geweld aandoet.

[  V I D E O  ]

* * *

UPDATE 27/10/2014:

We bevonden ons inderdaad in de catacomben van de verdwenen Brugse Sint-Donaaskathedraal onder De Burg – het plein waarvan sprake in dit logje – in Brugge.
Meer uitleg vind je HIER.

De catacomben betreden, gebeurt middels de receptie van het ‘Crowne Plaza’-hotel op de Burg:

Dit is hoe De Burg er toentertijd uitzag. Rechts op de foto herken je het nog immer aanwezige stadhuis, links de verdwenen Sint-Donaaskathedraal (voorheen Sint-Donaaskerk):

Deze ets toont hoe het majestueuze gebouw eruitzag:

Met dank aan Tiny voor deze toffe uit-tip!

 1. TheHappyFive

  Iets dat “gigantisch wijs” is ‘moeten’ we zeker vereren met een bezoek van onszelven, de volgende keer we in de buurt zijn 🙂
  Langs de andere kant, middeleeuwse muren vergezeld van hedendaags pleisterwerk, het is en blijft een mindf*ck 😦
  Bedankt om een onbekend stukje geschiedenis onder de aandacht te brengen!

  Like

  • Menck

   Dat pleisterwerk dient vooral om de ruwe vloerplaat van het erboven gelegen ‘Crowne Plaza’-hotel weg te werken. Ook de bedrading van de verlichting werd erin verwerkt.

   Like

 2. bentenge

  Dat is Brugge. Volgens mij zijn dit de overblijfselen van één of andere niet meer bestaande Kathedraal. Beats me, maar ik weet bij God de naam niet meer. Ergens in de buurt van het stadhuis dacht ik.

  Like

 3. tinyblogt

  Natuurlijk dat ik het weet, misschien heb je het zelfs bij mij gelezen dat je dit moest doen!! Super hé? ’t Is inderdaad in de buurt van het Stadhuis. ‘k Zal ze nog even laten raden, Menck, is ’t goed?

  Like

  • Menck

   Ja, ik heb het inderdaad via jouw blog vernomen. Een fijne tip, waarvoor dank! Maar linken naar dat bewuste logje kon helaas niet, want dat zou de pap in de mond geven zijn. 😉

   Like

 4. ludorutten

  Daar zijn we nog nooit geweest, doet me wel denken aan de ondergrondse wandeling die we deden in Brussel (coudenbergpaleis) maar aan de foto’s te zien, is het in Brugge toch mooier. Z/W levert mooie foto’s op. grts.

  Like

  • Menck

   De zwart-witfoto’s vond ik wel passen bij zoveel oudheid.
   Het Coudenbergpaleis (of althans de overblijfselen ervan) is toch ook erg indrukwekkend, vind ik.

   Like

  • Menck

   Als je het heel lief vraagt aan de persoon achter de balie, dan mag dat.
   Wij vreesden even dat het niet zou lukken bij het zien van dit bord, maar we mochten toch afdalen:

   Like

 5. tinyblogt

  Nog even ter info: deze informatie vind je dus niet in toeristische gidsen over Brugge. Het Crowne Plaza werd ‘vriendelijk verzocht’ om de catacomben/het museumpje open te stellen voor bezoekers, zonder daar geld voor te vragen. Absoluut niet commercieel en dus ook nergens vermeld. Eigenlijk probeer ik het ook een beetje geheim te houden, zodat het niet overspoeld wordt door toeristen. Vertel het dus niet (te veel) door en zet het niet in de krant! 🙂

  Like

 6. Affodil

  Ik moet dit stuk eens opnieuw lezen als mijn geest wat helderder is. Als je in het begin al “de bouwvallige deerne achter de balie” leest, kan je beter in je bed kruipen …

  Like

   • Affodil

    Inmiddels wel, en het helpt alleszins om de draad van het verhaal te volgen. Moeten we zelf ook eens doen als we weer eens naar Brugge komen.
    Op de stadscampus van de instelling waar wij werkten, heeft men ook gepoogd om in de onderaardse gewelven van een oud klooster een auditorium en een receptieruimte voor doctoraatsverdedgingen te gebruiken. Ik geloof niet dat het al vaak succes gehad heeft, want naar het schijnt vinden de gasten het een claustrofobische ervaring. Zelf was ik er wél van gecharmeerd, maar ik werd dan weer niet uitgenodigd … 😉

    Like

 7. Raphael

  Dit zijn geen ‘catacomben’ maar de funderingen van de voormalige Sint-Donaaskathedraal. Er werd uitgegraven ‘tussen’ de funderingen waardoor wandelruimte ontstond.

  Like

  • Menck

   De letterkundige betekenis van ‘catacombe’ is ‘onderaards gewelf’. Ik heb die term dan ook in die optiek gebruikt. Dat dit onderaards gewelf de funderingen betreft van de voormalige Sint-Donaaskathedraal is mij genoegzaam bekend.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.