Twoei

Pas nadat ik de buurvrouw met wijd opengesperde ogen en mond voorbij het raam van onze woonkamer zag vliegen, op de voet gevolgd door twee van onze tuinstoelen, wist ik: het waait wellicht redelijk hard. Toen ik daarna de voordeur opentrok om me van de ernst van de situatie te vergewissen, werd ik behoorlijk van mijn sokken geblazen; er heerste voorwaar een loeiharde woei. “Daar komen brokken van”, was het eerste dat door mijn hoofd flitste op het moment dat ik buurvrouw, wild molenwiekend met haar vlezige armpjes, richting een geparkeerde auto zag dwarrelen. Gelukkig werd ze vijf meter achter de wagen op straat gepleurd en brak het asfalt haar val. Mijn tuinstoelen kon ik vervolgens ongeschonden uit onze haag plukken.

U begrijpt dat ik middels bovenstaande alinea de waarheid wat geweld aandoe. Het waren namelijk onze tuinstoelen die op straat belandden en buurvrouw in onze haag.
Om maar te zeggen dat het afgelopen dinsdag redelijk waaierig was. De herfst liet ons voor het eerst dit jaar kennismaken met zijn sinistere kantje en kwam daarbij uiterst onstuimig uit de hoek. Zo onstuimig zelfs dat ik vreesde voor het voortbestaan van de wintergroene eik in de voortuin. Hij bleek gelukkig een pak veerkrachtiger dan ik voor mogelijk had gehouden. Kregen wel een flinke bolwassing: de bolcatalpa’s. De snedige wind wierp zich op als nietsontziende snoeischaar en daar waren tal van takken niet tegen opgewassen. Doch behalve een pak al te wassend hemelwater, twee rondtollende potten met Hosta’s en wat horizontaal gepositioneerde vaste planten, bleef de flora gespaard van vernieling.
Tuin – najaarsstorm: 1 – 0. Fijn zo.

Evenzo fijn was de aanblik van het uitspansel. Want dat mat zich in ijltempo tal van uiterst uiteenlopende dreigende looks aan. Het schouwspel vervulde me met ontzag, mede door de donkere roffels en de vele vileine bliksemschichten waarmee het gepaard ging. Ik kon er, gedurende een minuut of vijf, slechts een handvol – helaas minder kwalitatieve – foto’s van nemen, want een nieuwe hoosbui kondigde zich in volle hevigheid aan. Maar op die vijf minuten tijd kreeg ik wel uitermate gevarieerde wolkenformaties te zien.

De natuur: da’s bijwijlen toch iets onvoorstelbaar boeiends, beste lezer.

Alvorens ik de woning binnenstapte – en geheel losstaand van dit relaas – schoot ik ook nog snel deze plaat:

Als ik dit stilleventje vergelijk met zijn zomerse evenknie…

… kan ik maar één iets besluiten: de natuur, da’s bijwijlen toch iets onvoorstelbaar moois, beste lezer.

O ja: staat alles nog recht bij u of hangt het er maar slapjes bij na de rukwind?

[ Foto’s: Menck/Twaait | aanklikbaar voor groter ]

 1. De Fruitberg

  Hier was het eerder een storm in een glas water. Ik zie geen schade in de tuin. Blij te horen dat ook bij jou de schade beperkt is, en dat die dreigende wolkenformaties niet veel voorstelden.
  De herfstkleuren van Hosta kunnen oh zo mooi zijn. Wel zonde dat het zo snel voorbij is.

  Like

 2. beauninoblog

  Bij ons is de boom van de buren omgewaaid. Ze stond pal naast de schutting dus we missen ineens ons bladerdakje. Er zaten steevast Turkse tortels in die vanuit de takken goed in de gaten konden houden of het ( kat-technisch gezien) veilig was een graankorreltje mee te pikken. Ook zal ik de prachtige witte bloemen eind maart missen. Het was een grote Magnolia. Ik heb er een foto van op mijn blog. Zo spijtig…

  Like

 3. bentenge

  Schitterende wolkenformaties indeed. De goegemeente verklaart mij zot waarschijnlijk, maar terwijl iedereen dinsdagavond in de inkomhal van het zwembad op zijn kinderen stond te wachten bleef ik buiten staan om naar de natuur en zijn geflits tussen dreigende wolken te kijken. Zalig mooi was het.
  Of alles nog recht staat of hangt bij mij dat moet ik nog eens bekijken.

  Like

 4. Bart

  Wat een dreigend kleuren pallet heb je daar weer vastgelegd. Zoals De Fruitberg al vermelde was het in Vlaams-Brabant geen zware storm. Veel bladeren op de weg en hier en daar een takje. Met als voordeel dat ik de resterende appelen niet meer moet plukken, maar gewoon kan rapen :-).

  Like

 5. Affodil

  Hier beperkte het puinruimen zich tot het oprapen van de kokerfeeders die van hun haak gewaaid waren. De gevederde klantjes zaten er wat verweesd naar te kijken, maar ik zag dan weer een paar mini-viervoetertjes die dolgelukkig waren dat ze geen toeren moesten uithalen om een graantje of nootje te bietsen.
  En nee, de natuur, daar geraak je niet op uitgekeken.

  Like

   • Affodil

    Eekhoorns hebben we niet hier in de buurt (jammer genoeg!). Egeltjes, maar vooral knaagdiertjes allerlei. Ik ben ern iet altijd even gelukkig mee, maar als ze buiten eten krijgen, komen ze het binnen niet zoeken. Hoop ik dan maar 🙄

    Like

 6. ludorutten

  De luchtschilderijen kunnen soms inderdaad impressionant zijn, kijk er ook graag naar. Je wintergroene eik, welke is dat Menck? Ik lees dat ze zelden winterhard zijn. Heb ooit een x turneri (denk ik) gehad maar was na 1 winter al dood.

  Like

  • Menck

   Bij aanplant dient de Quercus x turneri te worden beschermd, vooral tegen oostenwind. Met het ouder worden, wordt hij ook winterharder en is bescherming niet langer nodig.
   Die van ons – de boom, bedoel ik dan – staat er ondertussen toch al 18 jaar.

   Like

 7. Maaike

  Hahaha lekker beeldend geschreven van het voorbij waaien van de buurvrouw en de tuinstoelen.
  Gelukkig viel de schade bij jullie mee. Hier was het niet zo spectaculair en dan ook geen schade in de buurt gelukkig

  Like

 8. Liese

  ik was op het werk met de nacht. Gelukkig luwde het een beetje alvorens iedereen moest gaan slapen of ik had gegarandeerd een paar klutterende meisjes aan mijn bed staan. En wat moet je dan zeggen? Het zal wel passeren? 🙂

  Like

 9. Kristien

  Geen buurman gevonden in de haag. Wel een tuin vol spelden van het naaldbos net achter mijn tuin. Als kind al keek ik graag naar onweer en dat is nog niet veranderd. Prachtige foto’s, vooral de tweede. Fascinerend!

  Like

 10. zeezicht

  Hier hebben we maar een beetje wind gehad, met af en toe een bui, maar ook regelmatig zon!
  Leuk verteld weer, over het weer! 🙂
  En zo van die wolkenfoto’s das ook mijn ding, zo indrukwekkend!

  Like

 11. Stef Den Flater

  Ik kan me ook vergapen aan het schouwspel van wolken en kleuren. Al vond ik het dinsdag op toch ook koud, vooral wanneer ik bij het naar huis rijden op een stevige hagelbui getrakteerd werd. Voor het overige zo goed als geen schade dus zijn we tevreden. 🙂

  Like

  • Menck

   Yep, er was inderdaad ook een portie hagel bij. Net niet genoeg om de tuin wit te maken, helaas, want dat zou nog mooiere beelden hebben opgeleverd.

   Like

 12. zem

  Hier in Zuidoost Friesland viel het gelukkig mee. Wel een onrustig nachtje met klapperende deuren: “nu ben jij aan de beurt om er nóg een kartonnetje tussen te stoppen….”
  Mooie foto’s van dreigende luchten, de buurvrouw was zeker al voorbij gevlogen 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.