Dissonante desolaatheid

De zon had aanvankelijk wat moeite om door de grillige witte wollendeken heen te breken en er stond een stevige woei op het schier verlaten strand. Doch middels een temperatuur die schaamteloos met de eenentwintig graden flirtte, was zondag 19 oktober 2014 alweer een dag die meteorologische records verpulverde.
De lucht was bijwijlen beladen met een ziltigheid die nog het sterkst aan de geur van rauwe mosselen deed denken. Madam Menck en ik kuierden langs de vloedlijn. Af en toe wisselden we met enige stemverheffing wat indrukken uit; de gierende wind en de bulderende baren bemoeilijkten een gemoedelijke conversatie. Kitesurfers en strandzeilers beleefden je reinste hoogdag en ontlokten ons niet zelden een brede glimlach of een bewonderende kreet, wijl de meeuwen misnoegd in dichte drommen tussen al die felle kleuren heen laveerden.  Een horde krombekstrandlopers zocht doodgemoedereerd naar een hapklare brok tussen een grillige golfbreker, zich daarbij niks aantrekkend van twee luidruchtige hengelaars op de kop van de bealgde rotsformatie.
Op dit stuk strand heerst een desolaatheid zonder weerga. Zee, zand en duinen, zover het oog reikt; een stevige vuistslag in het gezicht van allen die zich immer laatdunkend uitlaten over de Belgische kust omwille van de hoogbouw, de drukke terrassen en het kunstmatige, welhaast plastic sfeertje dat er zou heersen. En neen, deze badplaats is heus geen alleenstaand geval. Wie wat verder durft te kijken dan wat ons via de toeristische sector wordt opgedrongen, zal zich hooglijk verbazen over de onweerstaanbare ongereptheid die slechts aan de welwillenden is voorbehouden. Het gras is, believe you me, heus niet altijd groener aan de overkant/het buitenland.

Doch is er iemand die al weet
hoe deze badplaats heet?

Check it out op PICMENCK, folks! De eerste (vooral niet-kustbewoner) die het juiste antwoord aanbrengt, verdient mijn volstrekte adoratie.

[ Link ]

 1. Thomas Pannenkoek

  Tussen de lelijke kustgemeenten liggen inderdaad pareltjes. Wenduine – De Haan – Bredene – Koksijde – Nieuwpoort,.. stuk voor stuk parels. Ik doe niet mee met de wedstrijd, gezien ik op een scheet van de kust woon.

  Like

 2. beauninoblog

  Mooi Menck, daar steken mijn strandkiekjes van jl. zaterdag nogal schamel bij af. Bij ons in Noord-Holland was het al volop herfst gister.
  Ik ben nog nooit in een Belgische badplaats geweest, dus ik heb geen flauw idee. Het doet me een beetje denken aan Hargen aan Zee…

  Like

 3. Bart

  Prachtige foto’s, Menck! Dit is de desolaatheid die wij meestal in Zeeland gaan zoeken. Had ik dit 3 weken geleden geweten,dan had ik me niet tussen de massa volk in Oostende gewaagd (braderie + foor !), maar was ik wat meer oostwaarts gereden.
  Toeval wil dat ik dit weekend m’n zelf uit zaad opgekweekte kardinaalsmutsjes aan de tuin heb toevertrouwd en in de voortuin heb ik het jakobskruiskruid staan wegens een fantastische insectenlokker (voor zover ik weet staan er geen paarden op onze oprit, dus met de giftigheid valt het wel mee 😉 )

  Like

  • Menck

   Jakobskruiskruid vind ik ook zo’n tof plantje. Het gedijt bovendien prima aan de kust. Gelukkig zijn ook daar geen paarden te bespeuren, tenzij misschien zeepaardjes, maar die wagen zich niet in de duinen. 😀

   Geliked door 1 persoon

  • Menck

   Deze heerlijke strook strand bevindt zich in Bredene. De gemeente heeft geen zeedijk, maar een ononderbroken duinenrij, wat haar uniek maakt aan de Belgische kust. Het is bovendien de enige Belgische badstad met een naaktstrand, doch dit geheel terzijde. 😉

   Like

 4. Billy

  prachtige fotoreeks, Menck!
  Inderdaad, voor wie de platgetreden paden wil verlaten zijn er beslist nog mooie plekjes te vinden aan onze kust. Het wandelpad door het bos, tussen de Haan en Wenduine is er ook zo eentje!

  Like

 5. elke

  Ik ga niet zoveel naar zee, maar in de winter en herfst en lente kan het wel fijn zijn. Met andere woorden: ik had geen idee waar het was tot ik de reacties zag. Mooie foto’s Menck!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.