Te vette courgette?

Geen idee of het klopt, maar iemand maakte me onlangs voorzichtig diets dat ik mijn courgettes toch echt wel te groot laat worden.
Kan een moestuinier die, in schril contrast met blogger dezes, wél de nodige ervaring heeft met het kweken van groenten, me dit bevestigen?

[ Foto: Menck | Twaait ]

Eén reactie

  1. Woelmuizenier

    Dat zijn geen courgettes, dat zijn courges. Zulke knuppels zijn als Tampax: ge kunt er van alles mee doen behalve opeten. BTW: als je continue kleine courgetjes oogst komen er meer en meer, vanaf juni tot aan de eerste vorst. Desalniettemin: bon appétit.

    Like

  2. Affodil

    Ik heb net de (vermoedelijk) laatste geoogst en die was ook zo groot. Schoondochter heeft hem opgemeten en gewogen en ze kwam aan 60cm en om en bij de 3kg (mijn keukenweegschaal gaat niet zo ver). Ik heb geen klachten gehoord over de smaak. Er was voldoende voor een grote ketel soep voor een vriendenfeestje… Weet niet of hier deze link werkt, maar de 2de grootste was toch nog respectabel: http://affodilennidk.files.wordpress.com/2014/08/dsc00067.jpg . De andere waren “normaler” dwz tussen 1 en 1,5kg droog aan de haak. Afgelopen maandag nog gevulde courgettes gemaakt en die waren best goed van smaak.

    Like

    • Menck

      Naar verluidt zijn de kleine courgettes veel smaakvoller.
      Veel meer dan ze in de soep of de spaghettisaus draaien kun je met deze kanjers eigenlijk niet. Ik zie ze me in ieder geval niet opvullen of grillen. 😉

      Like

      • Affodil

        Om ze helemaal te farceren moet je wel met een grote bende zijn, maar ik heb een deel gebruikt en er 2 “tonnetjes” van gesneden. De rest heb ik met uiringen, look, tomaat en scherpe kruiden gestoofd en in porties ingevroren. Kan gebruikt worden als basis voor soep of saus, maar ook (als je het voldoende laat inkoken en mixt) om home made pizza mee te beleggen. Daar de kaas en evt. vis of vlees bovenop en je hebt een heerlijke vulling.

        Like

    • Menck

      Volgens Wikipedia: ‘De meeste mensen vinden de courgette het lekkerst als die nog klein en maximaal 30 cm lang (350 gram) is.’
      Hm. Ik ben duidelijk wat ‘over de schreef’ gegaan.

      Like

  3. Nachtbraker

    Dus de truuk is om ze vroeger te oogsten? Ik heb ook al eens een grotere gekregen van iemand, die moest inderdaad geschild worden en de zachtere kern binnenin heb ik ook verwijderd, maar de soep was wel lekker 🙂 De kleinere zijn niet alleen lekker maar ook praktischer…

    Like

  4. Menck

    Naar verluidt dienen courgettes inderdaad veel vroeger geoogst te worden. Hierdoor produceert eenzelfde plant ook meerdere vruchten. Bij kolossen als die van mij, is er per plant slechts één vrucht.
    En yep: praktischer. Véél praktischer.

    Like

    • Affodil

      Tiens, ik heb er nu intussen een stuk of 6 van dat kaliber geoogst en ik heb maar één plant staan. Nog met bloemen aan en ik heb nog ergens een te proberen recept voor tempuradeeg …

      Like

  5. Joke

    Van horen zeggen meen ik te weten dat zulke joekels beduidend minder vitamines bevatten dan de kleinere exemplaren. Vandaar dat ik persoonlijk de warenhuisgrootte verkies. Zolang er nog stroom is,kan je misschien eens googelen om te checken of dat klopt met die vitamines.

    Like

    • Menck

      Op Velt.be lees ik: “Courgettes bestaan voor zowat 95 procent uit water. Ze zijn dan ook caloriearm (15 kcal per 100 g) en gemakkelijk te verteren. Ze bevatten niet veel vitamines. Op het vlak van mineralen zijn kalium, fosfor en calcium het best vertegenwoordigd.”

      Like

  6. els

    Inderdaad veel te groot laten worden Menck! Als je ze doormidden snijdt zal je merken dat de kern bestaat uit wollige vezels met al redelijk grote zaden in. Dit gedeelte moet je nu volledig weggooien, alleen de buitenste paar centimeter onder de schil is nog bruikbaar.
    Een kleinere (vroeger geoogste) courgette is volledig bruikbaar en lekkerder. Ik stel voor dat je deze exemplaren naar Frank Deboosere (de Armand Pien van tegenwoordig) stuurt.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.