Te vette courgette?
Geen idee of het klopt, maar iemand maakte me onlangs voorzichtig diets dat ik mijn courgettes toch echt wel te groot laat worden.
Kan een moestuinier die, in schril contrast met blogger dezes, wél de nodige ervaring heeft met het kweken van groenten, me dit bevestigen?
[ Foto: Menck | Twaait ]
Met 1 zo’n uitvoering kan ik 1 week eten.
Smakelijke groet,
LikeLike
Dan heb ik hier momenteel voor een maand of twee eten liggen.
LikeLike
Er zit wat meer water in, persoonlijk vind ik ze kleiner lekkerder.
LikeLike
Met dit weer mag zulks geen verwondering wekken.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat zijn geen courgettes, dat zijn courges. Zulke knuppels zijn als Tampax: ge kunt er van alles mee doen behalve opeten. BTW: als je continue kleine courgetjes oogst komen er meer en meer, vanaf juni tot aan de eerste vorst. Desalniettemin: bon appétit.
LikeLike
Wij pleuren ze nochtans in de soep en de spaghettisaus. Wel vooraf pellen, want de schil is bijzonder taai bij dit formaat.
LikeLike
voor soep kunnen ze niet groot genoeg zijn!
🙂
LikeLike
Zoiets?
LikeLike
😀
LikeLike
Ik heb net de (vermoedelijk) laatste geoogst en die was ook zo groot. Schoondochter heeft hem opgemeten en gewogen en ze kwam aan 60cm en om en bij de 3kg (mijn keukenweegschaal gaat niet zo ver). Ik heb geen klachten gehoord over de smaak. Er was voldoende voor een grote ketel soep voor een vriendenfeestje… Weet niet of hier deze link werkt, maar de 2de grootste was toch nog respectabel: http://affodilennidk.files.wordpress.com/2014/08/dsc00067.jpg . De andere waren “normaler” dwz tussen 1 en 1,5kg droog aan de haak. Afgelopen maandag nog gevulde courgettes gemaakt en die waren best goed van smaak.
LikeLike
Naar verluidt zijn de kleine courgettes veel smaakvoller.
Veel meer dan ze in de soep of de spaghettisaus draaien kun je met deze kanjers eigenlijk niet. Ik zie ze me in ieder geval niet opvullen of grillen. 😉
LikeLike
Om ze helemaal te farceren moet je wel met een grote bende zijn, maar ik heb een deel gebruikt en er 2 “tonnetjes” van gesneden. De rest heb ik met uiringen, look, tomaat en scherpe kruiden gestoofd en in porties ingevroren. Kan gebruikt worden als basis voor soep of saus, maar ook (als je het voldoende laat inkoken en mixt) om home made pizza mee te beleggen. Daar de kaas en evt. vis of vlees bovenop en je hebt een heerlijke vulling.
LikeLike
Zo’n exemplaren kreeg ik vroeger van schoonma, en het enige waar die voor gebruikt werden: soep. Ik oogst ze iets kleiner dan het formaat dat je in de supermarkt vindt. En dan ben ik volledig akkoord met Jonge Sla http://jongesla.com/2014/08/16/je-kunt-nooit-te-veel-courgettes-hebben/
LikeLike
Toffe link. Bedankt daarvoor!
LikeLike
Ik heb er eigenlijk ook geen idee van hoe groot courgettes mogen zijn.
LikeLike
Volgens Wikipedia: ‘De meeste mensen vinden de courgette het lekkerst als die nog klein en maximaal 30 cm lang (350 gram) is.’
Hm. Ik ben duidelijk wat ‘over de schreef’ gegaan.
LikeLike
Grote courgettes krijgen soms een harde schil. De kleine smaken veel beter!
Heb je al ooit de bloemen gegeten? Ze worden door een deegje gedraaid en gefrituurd…
héél lekker!
LikeLike
Coole tip wat de bloemen betreft. Ik pas hem zeker eens toe.
LikeLike
Dus de truuk is om ze vroeger te oogsten? Ik heb ook al eens een grotere gekregen van iemand, die moest inderdaad geschild worden en de zachtere kern binnenin heb ik ook verwijderd, maar de soep was wel lekker 🙂 De kleinere zijn niet alleen lekker maar ook praktischer…
LikeLike
Naar verluidt dienen courgettes inderdaad veel vroeger geoogst te worden. Hierdoor produceert eenzelfde plant ook meerdere vruchten. Bij kolossen als die van mij, is er per plant slechts één vrucht.
En yep: praktischer. Véél praktischer.
LikeLike
Tiens, ik heb er nu intussen een stuk of 6 van dat kaliber geoogst en ik heb maar één plant staan. Nog met bloemen aan en ik heb nog ergens een te proberen recept voor tempuradeeg …
LikeLike
Van horen zeggen meen ik te weten dat zulke joekels beduidend minder vitamines bevatten dan de kleinere exemplaren. Vandaar dat ik persoonlijk de warenhuisgrootte verkies. Zolang er nog stroom is,kan je misschien eens googelen om te checken of dat klopt met die vitamines.
LikeLike
Op Velt.be lees ik: “Courgettes bestaan voor zowat 95 procent uit water. Ze zijn dan ook caloriearm (15 kcal per 100 g) en gemakkelijk te verteren. Ze bevatten niet veel vitamines. Op het vlak van mineralen zijn kalium, fosfor en calcium het best vertegenwoordigd.”
LikeLike
Courgette, spekblokjes, tomatenblokjes, kruiden met veel oregano, spirelli erbij, et voilà, een simpel doch erg lekker gerechtje! 🙂
LikeLike
Waarvoor dank!
LikeLike
Inderdaad veel te groot laten worden Menck! Als je ze doormidden snijdt zal je merken dat de kern bestaat uit wollige vezels met al redelijk grote zaden in. Dit gedeelte moet je nu volledig weggooien, alleen de buitenste paar centimeter onder de schil is nog bruikbaar.
Een kleinere (vroeger geoogste) courgette is volledig bruikbaar en lekkerder. Ik stel voor dat je deze exemplaren naar Frank Deboosere (de Armand Pien van tegenwoordig) stuurt.
LikeLike
Of anders gooi ik ze naar Poetins hoofd. ’t Is eens iets anders dan een muilpeer. 😉
Bedankt voor de feedback!
LikeLike
Ik schrok deze week in Carrefour. Blijkt een courgette veel te kosten deze weken. Ik dacht nochtans dat ze in overtal waren??
LikeLike
Ik was gewoon te lui om ze te oogsten hier, ze zijn vergelijkbaar met die van jou en ze hangen nog aan de planten.
LikeLike