Olifant met peren

Toen ik, na het afrijden van de E40 in Loppem, ineens een olifant tussen het groen zag staan, trapte ik op mijn rem. Dat manoeuvre werd prompt gevolgd door een langgerekt getoeter afkomstig van de voertuigen achter me. In deze thans erg lawaaierige blikken bevonden zich ongetwijfeld stuk voor stuk onbezonnen chauffeurs die wellicht nog nooit van ‘voldoende afstand houden’ hebben gehoord. Ik drukte mijn raam open, gooide mijn linker middelvinger de lucht in, en dirigeerde vervolgens mijn bakbeest richting grasberm. Toen de achterliggers me venijnig optrekkend voorbijstaken – het betrof hier twee zilverkleurige BMW’s en een zwarte Mercedes – wierpen de hanige chauffeurs me met de nodige dramatiek een middelvinger terug. Eentje had zelfs zijn rechterraampje neergelaten teneinde me “Stuk stront!” in het gezicht te kunnen slingeren. Ik retourneerde hem ogenblikkelijk een kushandje, waarop hij wederom aan het toeteren sloeg. Het verheugde me ten zeerste deze mensen wat verstrooiing in hun verder ongetwijfeld saaie dag te kunnen bieden.

De olifant stond er nog. Het viel me meteen op dat zijn rechterslagtand was afgebroken. Met zijn hemelwaarts gekrulde slurf leek hij loom wat lover uit een nabijgelegen bomenrij te plukken. Het beest was statig, indrukwekkend, levensgroot en – zo bleek alras – geheel en al opgetrokken uit polyester.

Het groen waartussen deze knaap was neergepoot, bestond uit vele lange rijen perenbomen. In de omtrek viel er geen woning te bespeuren. Alleen dit perenveld en een olifant. Ik krabde me een wijl in de kruin.
Nu ben ik wel zo wereldwijs dat ik me bewust ben van het feit dat sommige medemensen tuk zijn op het plaatsen van – niet zelden groteske – polyesterbeelden in hun voortuin. Een levensgrote koe, om maar eens iets te noemen. Maar ook gigantische roze dan wel oranje konijnen, fluogroene bulldogs en zelfs een oversized witkoparend met in stars en stripes gespoten gespreide vleugels waarop een reclame voor de dichtstbijzijnde stock américain te ontwaren valt. ‘Na 200 meter het hoekje om.’
Maar een eenzame olifant in een verlaten perenveld? Ik kreeg hier kop noch staart aan, om maar eens in de beestenwereld te blijven.

Het internet bracht, zoals dat wel vaker geschiedt, raad. Googelen op olifant+Loppem+peren maakte me al snel diets dat deze eigenaardige opstelling hoegenaamd niet de zoveelste zotte toevalligheid was. Meer zelfs: mijn korte speurwerk zette zowaar een nobel doel in de spots:

Wie dezer dagen, de Russische boycot indachtig, veelvuldig zijn tanden in peren zet, wordt door menigeen – de Belgische perenkwekers voorop – als toffe peer veel lof toegezwaaid. Wat mij betreft, bestaan mijn dagelijkse gezonde snacks voortaan uit Loppemse peren die ik ter plaatse van het veld mag plukken. Enfin, toch van de bomen op dat veld.
Peren tegen dode olifanten: kritisch als ik ben, hoop ik hiermee niet met een dode mus blij te worden gemaakt. Want deze kille nazomer staat er eens geen zoveelste konijn met pruimen op het menu te onzent. Omdat olifant met peren namelijk naar zoveel méér smaakt.

[ Foto’s: Menck/Twaait | aanklikbaar voor groter ]

 1. Woelmuizenier

  Hopelijk groeien er daar heel veel peren. Die stropersbenden laten zich niet gemakkelijk intimideren.
  Tijdens mijn familiebezoek vorig jaar stond ik versteld van al die plastiek koeien onderweg. Een echte invasie. Reklame voor de ‘Melkbrigade’? Waar men gaat langs vlaamse wegen komt men plastiek koeien tegen. Benieuwd naar de zin van deze bovine kunst kreeg ik allen maar een „’t is erg“ als antwoord.

  Like

 2. Affodil

  Bij ons in de straat staat er een polyester berggorilla over de haag te loeren. Dacht eerst dat het heimwee was van een ex-dierenverzorger van de Zoo, want het beest lijkt nogal op het standbeeld van “de Gust”. Maar uiteindelijk bleek het ok om zo’n folieke te gaan.

  ’t Is dat Loppem nogal nogal een ferm eind rijden is om mijn voorraad peren op te doen. Anders zou ik daar rap op dat veldje staan.

  Like

 3. zeezicht

  Ah, ik verwachtte al halvelings dat die olifant moest dienen als vogelverschrikker!
  Maar toen die mensen deze actie bedacht hebben, was er waarschijnlijk nog geen sprake van het/de ‘perenboycot’.
  Hopelijk geraken ze hun fruit nu kwijt want het is wel een origineel initiatief!
  Ga jij soms ook slapen met je fototoestel aan je nek? Leuke foto’s wel! lol

  Like

 4. Eilish

  Fruit kweken naast een autosnelweg, is dat niet een beetje raar ? Dioxine en zo ?
  Wat betreft die polyester beelden : sommigen durven dat kunst noemen (ik zie er nochtans niets kunstigs in) zoals in het AZ Damiaan in Oostende, waar een aanzienlijk bedrag aan kunst is uitgegeven. In de inkom van het ziekenhuis staat een immens grote kip knalgeel te wezen, maar pas op, door Kamagurka gemaakt, dus dat is dan kunst.
  http://www.azdamiaan.be/nl/index.aspx?n=443
  Fijn voor hem dat hij dat als kunst verkocht krijgt, mij zou dat niet lukken !

  Like

  • Menck

   Het is nog altijd gezonder dan fruit kweken op de autosnelweg. 😉 De kwekerij ligt er overigens een eindje vandaan, so don’t worry. En trouwens: is onze lucht onderhand niet overal verpest?

   Like

 5. els

  Mooi initiatief! En ik hou wel van die aandachttrekkers die je af en toe langs de wegen ziet opduiken. Onmogelijk voor mij om er zomaar voorbij te rijden, steeds stop ik om een foto te nemen. Zo heb ik een bewijs om mijn huisgenoten te overtuigen dat ik echt niet heb zitten dromen…

  Like

 6. TheHappyFive

  Onafgezien van de peren die we hier vers en smakelijk van de perenboom in de hof plukken, kan ik veel respect opbrengen voor mensen die daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken om de aandacht op een probleem te vestigen. Zij verdienen een fruitkorf, al die toogpolitiekers een spreekwoordelijke muilpeer, zoals eerder aangehaald.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.