Op post

Op het moment dat ik het voetpad betrad, wist ik: ik ben nu officieel een voetganger. En voetgangers hebben bepaalde rechten. Vooral dát vind ik zo fijn. Ik ben namelijk tuk op rechten. Dat daar ook plichten tegenover staan, vergat ik liever eventjes.
Meteen maakte ik gebruik van mijn verworven rechten. Een plotse zijwaartse beweging deed me op het zebrapad belanden. Deze zwierige actie werd onmiddellijk gevolgd door bandengegier ten gevolge van druk gebezigde remmen. Ik waande me als in een spannende film. Mede daardoor maakte ik het ‘fuck you’-gebaar naar de wild gesticulerende chauffeur wiens auto een tien meter lang matzwart remspoor had achtergelaten op de dorpsstraat. Omwille van mijn vingerwerk begon hij zich nog meer op te winden. Hij zei ook allerlei dingen. De ramen van zijn wagen waren dicht zodat ik zijn bewoordingen niet intercepteerde. Door het speeksel dat de voorruit bevuilde, wist ik dat de man door het dolle heen was. Zulks bracht me in een opperbeste stemming. Fluitend bereikte ik de overkant van de straat en zwaaide de nu doldriest optrekkende auto na. Die zotten van chauffeurs zouden ze zó uit het verkeer moeten plukken. Ik schudde mijn hoofd om zoveel onverantwoordelijkheid.

Ineens kreeg ik zin in frieten. Ik toog naar Valerie, wiens grasgroene frituur al jaren de markt bevlekt.
Er stond, zo zag ik door de vettige ramen, een rij wachtenden van heb ik u daar. Ik verdacht Valerie ervan haar immer half ontblote borsten uit te spelen ten behoeve van een groot klantenbestand. Mede daardoor groeide mijn gretigheid om haar barak binnen te stappen, hetgeen ik ook prompt executeerde.
“Een kleintje met stoverij”, gaf ik Valerie mee. Daarop draaiden elf hoofden zich in mijn richting zodat ik wist dat ik toch beter mijn beurt zou afwachten. Drieëndertig minuten later was het zover. Ik herhaalde mijn bestelling en voegde er nog een frikadel speciaal aan toe. Valerie draaide zich naar haar pruttelende ketels en kweet zich wellustig kontwiegend van haar taak. Wat heeft dat kind toch een verdomd lekker gat. Wat ik haar ook terstond mededeelde. Ze lachte, doch niet in mijn richting, hetgeen ik weet aan een ernstige wellevendheidslacune harentwege. Ik keek even om, zag elf wachtenden achter me, en besloot dat mijn frieten klaar zouden moeten zijn. Dat bleek geheel en al te kloppen.

Buiten posteerde ik me op de trappen van het postkantoor. Tien minuten later had ik mijn maal verorberd. Ik plooide het besauste kartonnen bakje dubbel, stak er het plastic vorkje tussen en schoof dit ensemble behoedzaam in de gleuf van de grote rode metalen postbus. Morgenochtend om halfzes zal de postbode het netjes in de vuilnisemmer van zijn kantoor laten verdwijnen. Als we allemaal wat meer zouden samenwerken, zou de wereld er echt veel mooier uitzien. Met die tot vrolijkheid stemmende gedachte trok ik neuriënd huiswaarts. Ik had er weer een boeiende avond opzitten.

 1. Frank Verdonck

  Mr Menck, betrapt: ik kan het niet geheel zeker zeggen, maar vooral die laatste alinea herken ik uit één van uw vorige “bloglocaties”, kan dat? 🙂

  Like

  • Menck

   Fijne opmerkingsgave, Frank. Het schrijfseltje dateert zelfs al van 2006 maar werd een paar jaar later voor het eerst online gezwierd op wijlen een blog van me. Mijn lezerspubliek is anno 2016 echter danig gewijzigd; de lezers van toen zijn niet meer, een handvol uitzonderingen daargelaten, vaneigens. 😉

   Like

 2. els

  🙂
  Het “je-m’en-foutisme” druipt ervan af, Menck.
  Alle regels en wetten even overboord gooien en bovenal zelf niet beseffen dat de medemens zich aan jou ergert, dat lijkt me zo heerlijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.