DIY-serre

De moed om zekerheden los te laten, is een vereiste voor creativiteit.
Met die gedachte ging ik, ondertussen alweer tien jaar geleden, aan de slag met het eigenhandig construeren van een voorheen zelf getekende serre op een simpel A4’tje. Potloodschetsje, ettelijke malen gummen en corrigeren om ten langen leste het eindresultaat geduldig over te tekenen in stift. Enfin, een beetje knutselaar kent dat gedoe wel. Al was ik toen nog een beginneling.

Professionele serres zijn duur, ook de kleinere modellen voor de hobbytuinier. Dat moet bepaald goedkoper kunnen middels zelfbouw, dacht ik toentertijd. Dacht de vriendin des huizes bij wie de serre zou worden opgetrokken ook. Maar algauw merkte ik dat zulks niet het geval was, toch niet als je duurzame materialen zoals glasramen en (kern)geïmpregneerd hout wil aanwenden. Zelfs een materiaalofferte waarin tweedehandsglas werd gestipuleerd, dat bovendien door mij op maat zou worden gesneden, liep te hoog op.
Ik stelde mijn wensen, geheel tegen mijn zin, stevig naar beneden af. Zo opteerde ik voor onbehandeld hout en doorzichtige kunststofpanelen. Die laatsten zijn bijzonder stevig en slechts enkele millimeters dik; prima te snijden met een kleine slijpschijf, dus.
Ik zag het kostenplaatje meteen meer dan gehalveerd worden, al hield die constructiewijze ook een zeker nadeel in: er zou gebeitst moeten worden. Jaar na jaar na jaar, zelfs. Niet écht goedkoop op den duur, maar dat zijn gelukkig gespreide kosten.

Wat hieronder volgt, is het verloop van drie dagen noeste arbeid in foto’s die eigenlijk voor zichzelf spreken. Mocht u het voelen kriebelen na het bekijken ervan, weet dan dit: de schets/bouw vergt veel reken-, meet- en paswerk. De serre dient in beton te worden verankerd. De kant van het hout die zich naar de grond bevindt, vereist vooraf een extra behandeling. Hetzelfde geldt voor het houtgedeelte dat in de beton steekt.
De kunststofpanelen zult u zelf op maat moeten snijden met een slijpschijf aangezien dit materiaal doorgaans op rol wordt geleverd. Bescherm hierbij vooral handen, ogen en oren. Geloof me: dit is echt geen overbodige luxe.
Voorzie voldoende schroeven en nagels in diverse lengtes en diktes. En weet: wat je zelf doet, doe je meestal beter. Al dient dat in mijn geval, destijds nog een behoorlijk groentje in de knutselwereld zijnde, met een korrel zout te worden genomen. De nauwkeurige afwerking liet beslist te wensen over. Mijn enthousiasme was destijds groter dan mijn precisiezin, zeg maar.
Maar hey, de serre staat er ondertussen al een decennium en vervult nog immer de taak waarvoor ze ook toen al bedoeld was: het herbergen van vorstgevoelige potplanten in de winter (mits bijverwarmen indien vereist), het opkweken van zaailingen tot fraaie flora en het te zijner tijd ter aarde bestellen van een stuk of wat tomatenplanten.
Kortom: opzet geslaagd, en dat met een fractie van het budget dat nodig zou zijn geweest voor een ‘af fabriek’-bouwdoos.

[ De foto’s dateren van april 2003 en werden genomen met een 3-megapixelcameraatje. Let u dus maar niet teveel op (het ontbreken van) de kwaliteit. ]

[ Foto’s: Menck | april 2003 ]

Eén reactie

  1. De Fruitberg

    Het is duidelijk dat daar aardig wat werk is ingestoken. Verder valt het me op dat het een ruime, en erg brede serre is. Dat gebrek aan precisie valt me niet op, eerlijk gezegd.

    Fijn dat die serre het meer dan 10 jaar uithoudt. Ik vraag me vaak af hoe lang mijn buitenconstructies het gaan uithouden… Voor geïmpregneerd hout geeft men meestal 7-10 jaar aan, maar dat zou dus toch heel wat langer kunnen zijn.

    Like

    • Menck

      De pergola’s te onzent zijn opgetrokken uit kerngeïmpregneerd hout. Ze staan ondertussen toch al zowat 14 jaar in de tuin, nog steeds zonder enig spoor van rotting.

      Like

  2. madame boerenerf

    Dat moet een heel werk geweest zijn! Ik hou mijn hart al vast voor als wij prijs gaan vragen voor de restauratie van onze serre. Het zal waarschijnlijk goedkoper zijn om ze af te breken en een nieuwe constructie te zetten.

    Like

    • Menck

      Dat was effectief een heel werk: drie volle dagen stevig doorwerken.
      Tip: vraag offertes aan meerdere vaklui. De prijzen kunnen enorm verschillen!
      Het lijkt me in ieder geval sterk dat een nieuwe constructie goedkoper zou uitvallen.

      Like

  3. Affodil

    Dat gaat bij mij nooit lukken. Ik heb zo geen sombrero. (zucht)

    Knap, Menck. Ge hebt me weer stikjaloers gemaakt. Doek nu dit blog weer niet op tegen dat ik volgend jaar met pensioen ga, want dan wil ik in elk geval dit naslagwerk kunnen gebruiken voor het idee voor een ietwat bescheidener formaat.

    Like

  4. Zem

    Mooi, om de constructie zo goed te kunnen zien vanuit de eerste foto’s. Schitterende serre, om jaloers op te zijn. Maar na zoveel jaar ziet het geheel er vast meer doorleefd uit…

    Like

    • Menck

      Het geheel ziet er vandaag uiteraard meer doorleefd uit, maar toch mag het zeker nog gezien worden. Op de foto’s was de serre dan ook gloednieuw.

      Like

  5. elke

    Onderhoud is helaas niet mijn sterkste kant, vrees ik. Gelukkig ben ik zelf onderhoudend (moehahaha). In alle geval: een schoon staaltje van knutselwerk, Menck, mag je trots op zijn. Maar je liet al heel wat werkstukjes de revue passeren, dus ik weet dat je het kan.

    Like

  6. anothertool

    Gek!! Wat een werk! Maar het resultaat is het volgens mij wel meer dan waard. Bij deze meld ik al even dat ik een kopie wil van die serre in de tuin van mijn nog-niet-van-mij-huis (wordt mijn wel-van-mij-huis eens ik genoeg gespaard heb, een goede lening krijg en het perfecte huis met grote tuin vind , binnen enkele jaren dus…)
    Ondertussen zullen wij het moeten doen met ons terasje dat niet zo heel veel groter is dan jouw serre!

    Like

  7. Pingback: Tuinhoek in verval: een complete heropfrissing « TWAAIT
  8. Jan

    Hey heel mooie serre man, ben hier op de site terecht gekomen omdat wij ook een serre willen bouwen en dus zelf in elkaar knutselen. En ik dacht ook aan de combinatie hout/plexiglas
    Echter is me niet echt duidelijk op de foto’s hoe je het plexiglas bevestigd, is dit louter met silicoon? Of latjes binnen en buitenkant en dan nog langs weerskanten gekit, zodanig het winddicht is?
    Ook vroeg ik me af hoe je het dakraam waterdicht maakt.
    Ligt je plexiglas op de dakconstructie (ik vermoed van wel) anders blijft het water erin staan, Hoe heb je daar je plexiglas bevestigd? En de aansluitingen afgekit?

    Bedankt voor de reactie, hopelijk wordt de mijne even mooi, maar vrees ervoor 😉

    Like

    • Menck

      Het beste werkt u inderdaad met latjes en een dichtingskit. Door plexiglas kun je prima boren met een fijn houtboortje, waardoor u ook nog eens schroeven kunt gebruiken.
      Om het raam waterdicht te maken, werd er afdoende dichtingskit gebruikt in combinatie met repen EPDM-folie om naden af te werken. Alleen bij erg hevige buien komt er wat water binnen, doch ik spreek dan over wat verwaarloosbaar gedruppel.
      Het plexiglas ligt inderdaad bovenop de dakconstructie. Het werd bevestigd met schroeven in combinatie met een dichtingskit.

      Veel succes bij de bouw van uw serre en mijn excuses voor de wat late reactie.

      Like

    • Menck

      Ik heb die gekocht in een kleine zaak op de Antwerpsesteenweg te Mechelen. De naam van de winkel ontglipt me; het is tenslotte al meer dan tien jaar geleden.

      Like

    • Menck

      Tien jaar geleden, toen ik de serre vervaardigde, had ik er een gedetailleerd plan van. Helaas is dat ondertussen verloren gegaan. Hopelijk kunnen de foto’s u voldoende op weg helpen.

      Like

    • Menck

      Ja, toch wel.

      – Vooreerst zou ik kerngeïmpregneerd hout gebruiken in plaats van onbehandeld hout om te beitsen;
      – De palen zou ik niet meer rechtstreeks in cement zetten maar wel vastschroeven op gegalvaniseerde H-voeten die in cement verankerd worden (zoals ik dat HIER deed);
      – Het dakraam (al bij al een moeilijke constructie) zou ik weglaten en vervangen door twee tegenover elkaar liggende zijraampjes die open kunnen draaien. Zo kan de serre prima verlucht worden als je beiden tegelijk openzet;
      – De dunne liggertjes waarop de dakplaat steunt waren net ietsje te fragiel. Ze bogen wat door bij bijvoorbeeld zware sneeuwval. Die zouden dus wat dikker mogen.

      Maar verder is het ontwerp heel gedegen en uitstekend berekend op zijn taak.

      Like

  9. Reynders Johan

    Ik bouw momenteel ook een houten serre, uit geïmpregneerd hout.
    Ik heb laten prijs maken om boven op het dak (10 m²) glas te leggen met een opgebouwd alluminium profiel, dat was voor mij te duur (meer dan 1100 euro).
    Ik zoek nu een andere oplossing.
    Ik probeer snel enkele foto’s te plaatsen.

    Like

  10. Pingback: De ‘top 3′-tag | TWAAIT
    • Menck

      Dat is helemaal niet onbeleefd, Sam. En ik had je het prijskaartje graag gegeven, maar ik weet simpelweg niet meer hoeveel alles heeft gekost. De serre werd ruim twaalf geleden geconstrueerd; het kostenplaatje zou alleen al daardoor op vandaag compleet achterhaald zijn. Vooral hout is ondertussen veel duurder geworden.

      Like

  11. Vlinder1960

    Wat een mooie tuin heb jij toch! Ik ben reuze benieuwd of het mij straks ook gaat lukken op mijn nu nog braakliggend stuk grond! Een serre staat bij ons ook zeker op het verlanglijstje.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.