Busy board

.

Mijn nog immer jeugdige inborst cultiveer ik door onder meer op te trekken met jonge mensen, althans mensen die een generatie jonger zijn dan ik.

Een koppel dertigers, dat me jaren geleden tegemoet trad op mijn levenspad – toen waren het nog twintigers – is me zeer genegen. We hebben een vriendschap opgebouwd die steunt op stevige fundamenten. Ze inspireren en stimuleren me, ze houden de oude zak die ik onderhand geworden ben bij de tijd. Van een generatiekloof is er geen sprake; onze beider doe- en denkpistes boeien elkaar.

Vorige herfst werd hun jongste dochtertje – een wolk van een kind – twee.
Een week voor haar verjaardag brak ik, gelukkig geheel figuurlijk, mijn hersenen over het cadeautje dat ik haar wilde schenken. Geen speelgoed; dat heeft ze alreeds met hopen. Bij voorkeur iets creatiefs, iets waar het kind in volle ontwikkelingsfase haar cognitieve en fijne motoriek mee kon stimuleren, iets waar ze creativiteit en bedrevenheid in kwijt kon en ook – cruciaal – iets dat volledig van mezelf kwam.
En zodoende maakte ik de knutselaar in me wakker en gebood hem terstond een busy board te vervaardigen.
Eens te meer een Engelstalige term waar niet meteen een Nederlandstalig alternatief voor bestaat, maar zulk een ding laat zich in onze moedertaal nog het beste omschrijven als een doe-bord. Die vlag dekt de lading weliswaar niet volledig, want behalve dingen doen met zo’n bord, worden tevens de creatieve vaardigheden en het vindingrijk denken ontwikkeld. Beter en juister is het zodoende om gewag te maken van een educatief basisvaardigheidsbord.

Je kunt een dergelijk kleinood vinden in speelgoedwinkels en op tal van verkoopsites. Aldaar kost zulks gemiddeld honderdvijftig (!) euro, een bedrag waarmee ik een tweejarige toch niet meteen wil begiftigen.

Wat je nodig hebt om een busy board in elkaar te flansen:

 • Twee planken;
 • Twee scharnieren om de planken aan elkaar te bevestigen;
 • Twee koordjes of kettinkjes om de beide aan elkaar gemonteerde planken open te kunnen laten staan;
 • Zoveel mogelijk kleinoden als daar zijn: veters, drukknopen, een fietsbel, zakjes en bakjes, dingen die scharnieren, veren of bewegen, velcro, poppetjes, schakelaars, etc.

Hoofdzaak hierbij is dat je je creativiteit volledig de vrije loop laat gaan. Ga dienaangaande vooral op speurtocht in de plaatselijke doe-het-zelfzaak dan wel online. En nee, het hoeven heus geen nieuwe spulletjes te zijn; ook op tweedehandssites valt heel wat fraais te ontdekken.

Ondertussen zijn we een paar maanden verder en is ’s vriendens dochter nog immer tuk op haar doe-bord. Ze heeft het zelfs al aangevuld met eigen ideeën. Haar vele speelgoed is ze gaandeweg wat uit het oog verloren, wat alleen maar pleit voor mijn initiatief. Nice!

[ Foto’s: © Menck ]

 1. djaktief

  Een geweldige vondst en zo creatief wat er allemaal op zit. Lijkt me ook handig met opruimen en meenemen. Ze boffen maar met jouw vaardigheden om zoiets te maken. Je hebt al zoveel mooie dingen gemaakt.

  Like

  • Menck

   Je plooit de doe-box samen en neemt hem op middels het handvat. Simple comme bonjour. Opgeplooid neemt hij ook niet veel plaats in de (speel)kamer van kleine uk.
   Dank je wel voor je lieve compliment!

   Like

 2. saturnein

  Wat een leuk cadeau! Iets zelfgemaakt heeft toch altijd extra waarde, vind ik. En zo leuk dat ze er zelf ook dingen aan toevoegt, vind ik nog het beste eraan eigenlijk.
  Ik heb mezelf tot zelfmaak- en boekenoma gebombardeerd. Ik koop voor onze kleine meisjes geen gewone cadeaus meer, van mij krijgen ze ofwel iets zelfgemaakt, ofwel een boek. Geen plastieken en lawaaierige brol, dat wil ik niet geven.

  Like

 3. Woelmuizenier

  Effenaf prachtig! Vooral het feit dat het kind weet wie dit do-board gemaakt heeft.
  Ooit, toen de dieren nog spraken, bouwde ik een poppenhuis inclusief meubeltjes en (gekochte) verlichting.
  28 jaar later ontmoete ik die inmiddels volwassene dame. Zij herkende mij en zei: dat poppenhuis heb ik nog altijd en ik speel er nog mee!
  Een win-win situatie die mij zeer gelukkig maakte.

  Like

  • Menck

   Zo’n poppenhuis vervaardigde ik ooit (uit twee wijnkratten!) voor de andere dochter – die ondertussen al zeven is – en ze speelt er nog steeds mee! Het poppenhuis wekt ondertussen ook de interesse van de tweejarige zus, dus dat is mooi meegenomen.

   Like

 4. Matroos Beek

  Wat een origineel en goed geschenk! Dat kan niet anders dan een succes zijn. Ik herinner mij mijn eigen dochter die haar ‘standaard’ speelgoed altijd links liet liggen. Voor haar geen poppen of blokjes. Ze speelde het liefst met de emmer wasspelden of wroette met een soeplepel uren buiten in de aarde. En verkleden hé! Geef kinderen een mand vol afgedankte kledij van volwassenen en ze kunnen hun lol niet op.

  Like

 5. Anemos

  Heel origineel! Ik kende het niet. Creativiteit ten top! En ik krijg weer wat ideeën voor de feestjes van jarige pagadders waar ik op uitgenodigd word (hopelijk).
  Je Nederlandstalig alternatief klinkt ook veel creatiever. Tof!

  Like

 6. Affodil

  Zóóóveel mooier dan de dure dertien-in-een-dozijn spullen uit de winkel! Hier zitten niet alleen aparte en originele ideeën in, maar ook veel liefde!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.