Meest vs minst
Er waart weer een stokje rond in de blogosfeer, beste lezer.
De term ‘stokje’ was vooral populair toen ik begon te bloggen, ondertussen al zestien jaar geleden. Doch tijden veranderen en zo ook de terminologie, want thans heet zulks een ‘challenge’. Een culturele assimilatie, zeg maar.
En zodoende vindt u hieronder mijn lijstje onderwerpen met elk twee keuzes:
A = waar je heel blij van wordt
B = waarvan je de rillingen krijgt bij de gedachte alleen al
1 | Kleur
A = Groen
B = Donkerblauw | bordeaux

2 | Eten
A = Mosselen in witte wijn
B = Zurkelaardappelen
3 | Drinken
A = Koffie
B = Frisdrank
4 | Dier
A = Uil
B = Mug

5 | Vervoermiddel
A = Bestelwagen
B = Openbaar vervoer
6 | Tv-programma
A = Geen voorkeur wegens te weinig Tv kijken
B = Al het politiek gewauwel
7 | Tijdverdrijf binnenshuis
A = Muziek beluisteren
b = Me scheren
8 | Tijdverdrijf buitenshuis
A = Tuinieren
B = Zonnebaden
9 | Muziekgenre
A = New Wave (Nog steeds, ja)
B = Operette
10 | Filmgenre
A = Psychologische thriller
B = Animatiefilm
11 | Snoep
A = Geen
B = Alles
12 | Fruit
A = Mandarijn / Ananas
B = Jeneverbessen

13 | Bloem
A = Roos
B = Tagetes (Afrikaantje)


14 | Dagdeel
A = Avond
B = Morgen
15 | Huishoudelijke taak
A = Kamerplanten verzorgen
B = Wc-pot kuisen (Dat laat ik aan Zohra over)


Als u dit ook eens wil invullen: be my guest, maar vermeld zeker ook Melody als starter van deze challenge.
[ Foto’s: © Menck ]
Wat leuk!! En ja voor ons als oudgedienden in blogland dan… nieuwe namen oké maar het zijn een blijven wel stokjes hè 😉
Maar ehhh wat zijn zurkelaardappelen????
Vermoedelijk wwoon je over de grens vanaf mijn kant bekeken maar anders was ik graag even langs je kamerplanten gelopen want alleen de monstera en graslelie al zijn om van te watertanden voor stekjesliefhebbers 😊
Dank voor oppakken en neerleggen van mijn stokje op jouw blog!
LikeLike
Graag gedaan, hoor. The pleasure was all mine. 😉
Zurkelaardappelen: dat is puree gemaakt van zurkel, een zure bladplant.
Ik woon overigens niet ver van Oostende, Belgische kust. Altijd welkom!
LikeGeliked door 1 persoon
🙂
Zurkel… nooit van gehoord tot zojuist… dank, weer wat geleerd.
Ook dank voor de uitnodiging, indien in de buurt zal ik me melden… 4,5 uur rijden doe ik niet zo maar meer tegenwoordig 🙂
Doe je Bob de groeten van me?!
LikeLike
‘zurkel’, bij jullie misschien beter gekend als ‘zuring’. Bij de één (zoals bij mij :)) geliefd, bij de ander gehaat. Wordt meestal geplet in gekookte aardappelen. Menck mag zijn portie bij mij komen brengen.
LikeGeliked door 1 persoon
Past het dat ik vanavond eens binnenspring of hebben jullie al gegeten?
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, dat past!
LikeLike
Fijn zo. Tot straks in Koolkerke! Het kan wat later zijn, want ik kom met de fiets. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Ah, ik dacht dat je met zurkelpatatten ging komen…
LikeLike
Die liggen op ”de stoander va me vèlo”.
LikeGeliked door 1 persoon
Mag ik dan vriendelijk vragen er géén te laten vliegen, anders smaakt het eten ernaar!
LikeGeliked door 1 persoon
Thomas heeft gelijk: in Nederland wordt deze groente (klaver)zuring genoemd.
LikeLike
In Nederland is dit geen groente! Het groeit in bermen, tussen stoeptegels… overal. Het wordt niet gegeten hier. Voor wie het wel eet: beperkt gebruiken, het is niet gezond voor de mens.
LikeLike
Dat geldt toch niet voor de gewone zuring? Die ziet er overigens zo uit:
LikeLike
Dit lijkt me veldzuring of spinaziezuring. Het wordt tot de vergeten groenten gerekend, hoewel het een (on-)kruid is. Er zit oxaalzuur in (net als in rabarber) dat in grote hoeveelheden giftig is. Vanwege de beperkte houdbaarheid slechts beperkt verkrijgbaar bij een bio-groentewinkel. Een enkele topchef heeft zuring enkele jaren geleden op de kaart gezet. Ik vergelijk het maar met de topjes van de brandnetel, die je ook als groente kunt eten. Zelf plukken dus (wat ik dus niet doe😉). Overigens wordt aangeraden niet vaker dan 3x per week bladgroente te eten.
LikeLike
Interessante uitleg; dank je wel daarvoor. Ik zal er in ieder geval niet teveel van eten want ik lust het niet. Meer zelfs: ik vind zuring afschuwelijk. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Ik vind alle vergeten groenten afschuwelijk. Ze zijn niet voor niets vergeten, hè. En echt, ik was de allereerste die dit zei.
LikeLike
Ik volg je daarin, behalve voor wat aardpeer (Helianthus tuberosus of topinamboer) betreft. Die vind ik superlekker! Ik heb er zelf al veel gekweekt. Bovendien bloeien ze in de late zomer als kleine zonnebloemen en rooi je ze pas na de eerste vorst.
LikeLike
Zoete aardappel! Getsie. Je mag mijn portie hebben.
LikeGeliked door 1 persoon
Hopelijk kan Zohra goed haar evenwicht bewaren!!
Op jouw nummer 11 ben ik echt jaloers.
LikeLike
PS prachtige plantenmuur hebben jullie!
LikeLike
Dank je wel! Een huis zonder planten vind ik als een café zonder bier. 😉
LikeGeliked door 2 people
Zohra is een ware evenwichtskunstenares.
En nee, snoepen doe ik al minstens vijftien jaar niet meer. Ik heb overigens een redelijke aversie van alles wat zoet smaakt.
LikeGeliked door 1 persoon
Wou dat ik dat ook had…..
LikeLike
Ik was ooit wel een grote snoeper. Tot ik op het randje van suikerziekte kwam. Daarna heb ik alle suiker afgezworen en er in de loop der jaren een aversie tegen opgebouwd.
Mijn dokter zegt altijd dat vet veel minder ongezond is dan suiker, en ik geloof hem met graagte.
LikeLike
Ik geloof je graag, maar het lukt me maar niet…..
LikeLike
Haha een stokje, lang geleden. Oh er zijn dingen die jij vermeldt waar ik bij beide een À voor geef. Zurkelpatatten njammie en donkerblauw/Bordeaux mag er ook zijn. Op internaat gezeten 😃?
LikeLike
Nee hoor, nooit op internaat gezeten. Maar als kind heb ik net iets te veel zurkel gegeten – lees: moeten eten van mijn ouders.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja dat begrijp ik, ook veel gegeten maar liever dat dan spinazie 😀
LikeLike
Spinazie is dan weer een van míjn lievelingsgroenten, vooral met room. Njammie.
LikeGeliked door 1 persoon
Dan is het overgeven en op de pot met die room
LikeLike
😀
LikeGeliked door 1 persoon
Er zijn zo van die puntjes die ik net omgekeerd zou zetten. Misschien vul ik dit challokje ook eens in!
LikeLike
Gewoon doen, Thomas. Benieuwd naar je antwoorden!
LikeGeliked door 1 persoon
Is al gebeurd!
LikeGeliked door 1 persoon
Open de poorten van je blog; ik kom eraan!
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk stokje. Ik zie toch enkele overeenkomsten.
LikeLike
Great minds think alike. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Zo is dat.
LikeLike
😉
LikeLike
Goh, zo een snoepje af en toe, dat smaakt me wel. Zurkelaardappelen, dat heb ik nooit gegeten, maar bah, de naam alleen al 🙂
LikeLike
Nog nooit gegeten? Houden zo, meis!
LikeGeliked door 2 people
Haha, dat zal niet moeilijk zijn 🙂
LikeLike
😀
LikeLike
We delen een paar aversies. De zurkel o.a.
Bij ons thuis nooit gegeten maar de schoonouders maakten dat wél. Man en kinderen was/zijn er gek op.
Zolang ik er had in de moestuin maakte ik het wel eens voor de kroost.
LikeLike
Zurkel of zuring is inderdaad een groente waar je ofwel voor bent ofwel tegen. Ik lust ze niet, Katrien is er dan weer gek op.
LikeGeliked door 1 persoon
Die graslelies jong! Wauw!
LikeLike
Een paar jaar geleden heb ik ze nog gered van een composthoop bij klanten. Ze zagen er niet uit. Maar toegewijde verzorging doet veel, natuurlijk.
Ondertussen hebben ze al voor veel nageslacht gezorgd en andere mensen gelukkig gemaakt.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat heb je dat mooi gedaan!
De planten zien er echt goed uit. Het is ook helemaal je ding hé.
LikeLike
Ik ben een behoorlijke plantenfanaat, dat is waar. Tuinplanten, kamerplanten, bomen of heesters: als ik me omringd weet door flora, ben ik in de wolken.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ook, maar onderhouden is wat anders… 🥺
LikeGeliked door 1 persoon
Ik vind hier vooral het woord stokje prachtig. Al is lijstjes invullen niet zo direct aan mij besteed, vervelend om te lezen is het in elk geval niet.
LikeLike
Het woord ‘stokje’ waart al een ganse tijd rond in de blogosfeer. Het is helaas wat in onbruik geraakt. Heden gewaagt men over ‘challenge’. Modern times; hoe Engelser, hoe hipper tegenwoordig. Triple bah.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een leuke invulling van dit stokje, ik geniet ook van alle reacties 😀
LikeLike
De reacties zijn bijwijlen ronduit heerlijke aanvullingen op een blogstukje, zoveel is zeker.
LikeGeliked door 1 persoon
Haha, nooit gedacht dat er zo veel commentaar op de zurkelpatatjes zouden komen . Nu, mijn eerste gedacht was ook : maar allez Menck, zurkelpatatjes zo lekker. Koreander dat zou ik nog begrijpen. Maar dat is zo het enige wat ik op dat lijstje zou kunnen invullen er is zo veel waar ik blij van word en waar ik rillingen van krijg bij de gedachte alleen al…awel daar denk ik liever niet aan;
LikeLike
Laat ik koriander nou net heerlijk vinden!
En yep, ik ben ook zo iemand die de nare dingen liever wegdenkt, doch middels dit stokje was dat niet geheel mogelijk, natuurlijk. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben doorgaans niet zo “rozig” aangelegd, maar die op de foto vind ik heel mooi van kleur. Tenzij de foto heel bedrieglijk is, staan er ook niet teveel doorns aan. Heeft dat beestje ook een naam?
LikeLike
Dat is Rosa ‘Marie Curie’. Ze bloeit uitbundig en is licht geurend. En ja, de kleur is effectief zoals op de foto.
LikeGeliked door 1 persoon
Thx!
LikeLike
Even gaan opzoeken. Het is een struikroos. Ik had gehoopt dat het een klimmer zou zijn, want daar ben ik nog naar op zoek.
LikeLike
Ja, dit is een struikroos. Wat kwalitatieve, doorbloeiende en ziekteresistente klimrozen betreft: steek hier eens je licht op:
https://kleinetuinen.nl/tuintips/beste-doorbloeiende-klimroos/
LikeLike
Er zijn dingen waarin we overeenkomen, er zijn dingen waarin we elkaars tegenovergestelde zijn 🙂
Zurkelpatatjes, bijvoorbeeld. Yum. Mijn grootmoeder maakte dat zo lekker klaar, met spekjes. Mijn ma kon het al even goed. Ik niet, want zurkel is nog nauwelijks te vinden. Vroeger had mijn grootvader het in zijn moestuin.
En Afrikaantjes, allez. Vooral zo’n heel veld Afrikaantjes, da’s toch zalig mooi? Heel fotogeniek 🙂
Ik vind stokjes leuk. In de zin van stokjes, die als bij de estafette doorgegeven worden. Zo zie ik deze stokjes. Challenges vind ik nog iets anders.
(zoals je merkt, begin ik me wat beter te voelen, en komt het reageren wat terug. Soms nog traag en laat, maar het betert).
LikeLike
Heel blij dat het al wat beter je gaat!
En toegegeven, zo’n gans veld vol Afrikaantjes heeft wel iets, maar ik zou dat veld persoonlijk toch met andere bloemen invullen. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, ik wellicht ook, maar met mijn voorliefde voor oranje vind ik het toch wel wijs. Blijkbaar doen de boeren dat voor het welzijn van de bodem? Of bemesting? Of zoiets?
LikeLike
Ja, klopt. Afrikaantjes zijn groenbemesters. Nadat ze zijn uitgebloeid, worden ze ingefreesd ter verrijking van de bodem. Bovendien gaan ze aaltjes tegen, de natuurlijke vijanden van onder meer rozen. (De foto werd genomen op een rozenkwekerij in onze buurt.)
LikeGeliked door 1 persoon
Ik zag (en fotografeerde) eens zo’n veld in Laarne, was zalig mooi, met zicht op de watertoren. Was inderdaad ook een veld naast een bloemenkwekerij en serre.
LikeGeliked door 1 persoon
Nee, zurkel ken ik ook niet. Ook nooit gegeten voor zover ik weet. Leuk stokje. Ga ‘m misschien ook eens overnemen.
LikeLike
Zurkel is het Vlaamse woord voor zuring. 😉
LikeLike