Dark Is The Night

.
Donker associeer ik, zoals wellicht de meesten onder u, met de nacht.

Zelf ben ik een avondmens en een notoire nachtbraker. ’s Morgens vervul ik mijn taken op automatische piloot, de middag werkt alreeds bewustzijnsverruimender en bij valavond staan al mijn zintuigen op scherp. Een straffe die mij ervan kan overtuigen dat de morgenstond goud in de mond heeft. Om halfvijf ’s ochtends stap ik soms uit bed. Niet om te gaan joggen of me aan een wandeling bij het eerste ochtendgloren te wagen, maar om te plassen en meteen terug mijn ledikant in te duiken.

Mocht u thans denken dat het daglicht mij niet kan bekoren: think again. Dan is de natuur mijn bondgenoot op velerlei vlakken, zelfs om den brode. Overdag laat ik mijn lichaam en mijn zintuigen naar hartenlust hun enthousiaste zelve wezen, ’s avonds mijn geest. The best of both worlds, zeg maar, alleen zelden gecombineerd.

Donker is echter meer dan het licht uit. Bij het woord denk ik eveneens aan donkere gedachten. Aan de winter. Of een donkere medemens. Donker staat voor naargeestigheid en voor donkere biersoorten, voor dubieus, dof en droevig. Er is donkerblauw en donkerrood, al wordt donker meestal geassocieerd met grijs en zwart. Er is pikkedonker, aardedonker, stikdonker en grafdonker. Kortom: donker.

Anne Oosterlinck hengelt deze week naar foto’s waarin donker centraal staat. Veel dergelijke opnames maak ik niet. De resultaten zijn zelden bevredigend en vaak verstoken van de polychromie die ik zo liefheb. Mijn camera is bovendien nogal ruisgevoelig. Het beestje is aan zijn pensioen toe; de opvolger staat reeds te trappelen van ongeduld. Hopelijk is hij het donker wél meester.

Glas-in-loodraam in de trappenhal van het gemeen-tehuis van Ichtegem
De winterprik van afgelopen januari
Dreigend avondrood boven onze straat
Helleborus by night
De Zandstraat bij valavond
Nachtfotografie van de trompetbloem (Campsis radicans)
Polychrome winteravond

.
[ Foto‘s: © Menck ]

 1. Affodil

  Toch niks mis met wat die bijna-pensionado nog aflevert, hoor. Doe mij die sneeuwavond maar. Dat beetje wintergroen in de verder bijna zwart-witopname doet het ‘m.

  Like

 2. groengenot

  Ik vind de polychrome winteravond het mooist. Weer zeer genoten van je schrijfsel ook. Hoe jij kan schilderen met woorden, wauw.
  Hier ook geen ochtendmens, echt niet. Daarom ben ik nachtverpleegkundige geworden. 😊

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.