SATUR9’s Photo Challenge 14: LICHT

.
Alvorens ik een tuinplan ontwerp, en ook voor ik overga tot aanplanting in een bestaande tuin, is het eerste dat ik van de klant wil weten waar de zon ’s middags staat. Licht is in mijn beroep van cruciaal belang, want de flora bestaat nu eenmaal uit zonneaanbidders en (half)schaduwminnaars.
(via)


De zon is de grootste en meest ecologische lamp in ons bestaan. De helderste ook, want vind maar eens een lichtbron in de plaatselijke doe-het-zelfzaak die meer dan honderddertig duizend lumen per vierkante meter produceert. Dat is het equivalent van 384.600.000.000.000.000.000 megawatt. Een grootverbruiker, met andere woorden, doch tevens geheel macrobiotisch alsook gratis. Wat nogal logisch is aangezien de koperen ploert brandt op zonne-energie. (Insert lachband)
Om die en duizend andere reden vind ik zonlicht dan ook attractief, boeiend en behaaglijk. Zonsopgangen en -ondergangen roepen instant een dromerige, feeërieke dan wel mystieke sfeer op. Van volle zon wordt eenieder meteen goedgezind. En wat is er bekoorlijker dan gefilterd zonlicht dat ineens door een dens blader- of wolkendek priemt? Of zonnestralen na een fikse regenbui? Heerlijk.

Eenmaal de zon achter de einder is verdwenen, prefereer ik gedempt licht. Of sfeerlicht, zo u wil.
Toen we onze woning kochten, waren lichtknoppen met een dimfunctie installeren het eerste wat ik deed. Wie me kent, weet dat ik een bloedhekel heb aan fel verlichte huiskamers. Te onzent wordt er ’s avonds geleefd met kleine lichtpuntjes. Een leeslamp, een kaars of een getemperde lichtbron om er maar eens enkele te enumereren. We zetten de woning alleen in lichterlaaie – geheel en al bij wijze van spreken, don’t worry – als er wordt gepoetst dan wel geklust.


Me bij valavond op ons terras neervlijen met wat verderop een tuinfakkel of het schijnsel van de maan: hoe romantisch wil je me hebben? En als dan ook het schoonste licht mijner leven zich bekoorlijk naast me drapeert, mogen wat mij betreft alle lichten uit. Zorgen wíj wel lekker voor de sfeer!

[ Foto’s: © Menck ]

 1. omabaard

  Licht speelt een heel belangrijke rol in ons leven. Overdag maakt de zon mijn humeur, ’s avonds sfeerlampjes.

  Wat een schitterende foto van jouw licht! Net zoals van het werk van jouw licht in het zonlicht.

  En jou lezen is stijl genieten!

  Like

 2. Mrs. Brubeck

  Ik deel helemaal je gedachten, licht is ontzettend belangrijk, liefst natuurlijk en anders gedempt!
  Mooie ode aan Katrien 😄.

  Like

 3. saturnein

  Als niet zo heel erg goed ziende (slechtziende vind ik altijd wat overdreven) is licht in huis voor mij ook heel belangrijk. Met dien verstande dat het ’s avonds ook niet té donker mag zijn, dus sfeerverlichting moet ook het nodige licht bieden. En ons rijhuis is zo verbouwd dat er veel lichtinval is. De verlichting bij jullie vind ik erg mooi. En een heel mooie foto van het licht in jouw leven. (wat me eraan herinnert dat ik vroeger tegen mijn zoon altijd zei: Milampje Pilampje mijn lichtje in het duister, maar hij kon dat niet uitstaan, hehe, I wonder why). Van die eerste foto valt mijn mond open. Prachtig!

  Like

 4. zem

  Een loflied op de zon!
  Op een diepbewolkte dag, zoals vandaag, merk je meteen hoe je stemming beïnvloed wordt.
  ’s Morgens ontwaken en het zonnetje zien geeft meteen energie.
  Graag zou ik ’s avonds ook allemaal gedimde sfeerlichtjes neerzetten: maar voor iemand met verminderd zicht is dat niet zo handig. Hoe ouder men wordt hoe meer kunstlicht men nodig heeft om goed en veilig te functioneren als de zon achter de kim is verdwenen.
  Maar je toont ons ook veel sfeervolle details in je huis: mooi hoor!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.