SATUR9’s Photo Challenge 12: BOKEH

.
Het woord Bokeh komt van het Japanse woord ‘boke’, wat onscherpte betekent. Doch dat vernam u ongetwijfeld reeds bij de initiatiefneemster van deze fijne Photo Challenge.

Bokeh is dus niets meer dan de onscherpte die u vaak in de achtergrond van een foto treft. Verwar het echter niet met scherptediepte. Scherptediepte is het gebied dat nog voldoende scherp wordt weergegeven. Het zegt meer over de kwaliteit van de onscherpte. Bij scherptediepte heb je veel of weinig scherptediepte. Bij bokeh heb je een drukke of rustige achtergrond. Het is met elkaar verbonden, maar desalniettemin verschillend van elkaar.

Aangezien ik niet meteen de meest ideale lens(*) had opgeschroefd en tevens een eerder matige fotograaf ben, is de bokeh in onderstaande foto’s niet bepaald significant te noemen. Edoch het is wat het is, ik heb er leren mee leven.
De foto’s voor deze challenge nam ik – noblesse oblige, nietwaar? – in de floristische wereld en meer specifiek in eigen tuin.
.

(*) Een lichtsterk objectief heeft de voorkeur, omdat u met een diafragma van f 1.8 of f 2.8 nog meer bokeh te zien krijgt dan bij f 4.5 of f 5.6.

.

 1. De Fruitberg

  Mag ik even moeilijk doen? Bokeh is in fototermen inderdaad niet de scherpte/diepte an sich maar de kwaliteit van de onscherpte. Het is een eigenschap van de lens (bvb afgerond diafragma, aantal lamellen waaruit diafragma gemaakt is).

  Like

 2. djaktief

  Die druifjesfoto is van beroepskwaliteit met de rustige bokeh. Het is inderdaad meer dan alleen scherptediepte. Het gaat meer om de lichteffecten en dat de achtergrond een nieuw beeld creëert dat je met je gewone ogen eigenlijk niet kunt waarnemen, maar wel via de camera.

  Like

 3. Affodil

  “Een matige fotograaf”? “De verkeerde lens”? Dan vraag ik me af wat dat wordt als je de juiste lens bij hebt en jezelf overtreft.
  Hier doet bokeh precies wat het hoort te doen: de details van het object volop naar boven halen tegen een “bescheiden behangetje”. Prachtig!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.