SATUR9’s Photo Challenge 9: WATER

.
Er is maar weinig zo veelzijdig als water. Behalve een gezonde – en steeds schaarser wordende – dorstlesser, kan water tal van andere toepassingen en facetten worden toegedicht.

Wie veel water drinkt, is goed bezig. Het reduceert vermoeidheid, het verlaagt de bloeddruk en balanceert de calorieverwerking. Water stimuleert je brein, smeert de gewrichten, vermindert gifstoffen, verhoogt de productiviteit, verbetert de huid en is tevens cruciale brandstof voor je spieren. En last but not least: water herstelt ’s mensen vochtbalans.
Genoeg water drinken, met of zonder bubbels, resulteert daarenboven in gezonde urine, die dientengevolge zo goed als kleur- en geurloos is. Altijd fijn, al zijn er alzo weliswaar wat extra toiletbezoekjes nodig.

Water zit ook in veel – zo niet de meeste – voeding. Hoe droog een brood ook moge lijken, het bevat water. Zevenenzestig procent, zelfs.
Water kan vloeibaar dan wel vast of gasvormig zijn. Het wordt gebruikt om vuur mee te bestrijden, om te reinigen, om op te varen of in te zwemmen en om gewassen te laten groeien. Vissen, amfibieën en zelfs zoogdieren leven in en van water. Boten noch schaatsers zonder water, of wat dacht u?

Water is een gegeerd goed geworden. Want binnen pakweg tien jaar zullen we er misschien om smeken als het tij niet snel keert. België is heden al droger dan Namibië. Toen ik jong was – ja, dat was ik ooit – zou zulk een uitspraak weggehoond zijn geworden.

Fotografen, al dan niet professioneel, zijn al sinds mensenheugenis gefascineerd door water. Wie heeft nog nooit een zonsondergang aan zee trachten vast te leggen? Of rimpelige weerspiegelingen in het water?

Water is, behalve nuttig en gezond, bijwijlen ook link en lethaal. Gemiddeld om de tien dagen verdrinkt er iemand in ons land. De slachtoffers zijn vooral kinderen tussen de nul en vijf jaar. De meeste verdrinkingen gebeuren daarbij in zoet water, en niet in de zee. Tuinvijvers en zwembaden hebben een groot aandeel in die cijfers. Vorig jaar zijn er wereldwijd zelfs driehonderdduizend mensen verdronken, zelfmoorden inbegrepen.
Water is er in de vorm van nietsontziende tsunami’s, als hoosbuien die tot natuurramp worden uitgeroepen en als schimmels die de gezondheid aantasten. Water zorgt voor roest, voor verslikking en geruïneerde permanenten bij dames. Water is vaak de oorzaak van verzakkingen, van dijkbreuken en van nooit meer weg te werken vlekken op uw eiken salontafel.

Water dus.
Ik zou er daadwerkelijk honderden zelfgenomen foto’s van kunnen plaatsen in het licht van deze photo challenge. Maar ik beperk me tot twee stuks.
Daarbij opteerde ik voor water als dorstlesser, doch op een enigszins verrassende en lichtelijk ludieke basis.
De hoofdrol is weggelegd voor onze kattin Zohra, nog immer een zot beest.

[ Foto’s: © Menck ]

 1. Affodil

  Ik mag hopen dat deze zwarte huistijger meer oor heeft voor waterzuinigheid dan wijlen ons wit exemplaar. Die draaide steevast de kraan open, leste haar dorst en verdween dan in de coulissen. Zolang wij nog tot het rijk der wakenden behoorden, kon één van ons wel voorkomen dat we astronomisch hoge waterrekeningen kregen. Maar als onze witte geest ’s nachts last kreeg van zoute muizen kon het wel gebeuren dat we de volgende ochtend een lopende keukenkraan aantroffen. Huisregel nummer 1 was in die tijd dus altijd: HET STOPPEKE NIET INSTEKEN!!!

  Geliked door 2 people

  • Menck

   Ik zie onze Zohra die kraan nog niet meteen opendraaien, eerlijk gezegd. 😉 Wellicht zijn jullie kranen voorzien van een hefhendel. Maar dan nog vind ik het een zalig verhaal.

   Like

 2. omabaard

  Je hebt je goed geïnformeerd over alles water in zijn vele facetten. En die eerste paragraaf moet ik dringend onthouden, drinken is voor mij te vaak een must, die ik vlot vergeet.
  Grappig hoe jullie kat overal ‘vers’ water vindt.

  Like

 3. Vief

  Mooie uitleg over water. Zeer triestig ook dat de meeste mensen maar zullen panikeren over water op het moment dat er geen meer uit de kraan komt.
  En wat de challenge betreft: De kat in het toilet: ieuw!! Maar dolkomische foto wel. En ik zou de zeep aanvullen, om die kat haar snoet mee te wassen na de toiletaffaire.

  Like

  • Menck

   De zeep werd ondertussen netjes aangevuld. Nu we veel onze handen moeten wassen, is zo’n pompje sneller leeg dan in 2019. 😉
   Ik ben er welhaast zeker van dat de waterschaarste weer een hot item zal zijn in het journaal deze zomer. Het gaat écht de verkeerde kant op.

   Like

 4. marieclaire

  Mijn kat plast op de wc hoor. Die link heeft hij gelegd toen hij het eens hoorde klateren achter die deur. Drinken doet hij op het aanrecht uit de kraan. Jawel, mijn kat is een aristocat; hij weet hoe het heurt. Fijnneuzig als hij is, die kleine boerderijkat.

  Like

 5. Samaja

  Wat een grappige foto’s :-). De kat van mijn ouders steekt zijn pootje in je glas water en likt dat dan schoon. Als je dus niet goed oplet, zit hij een hele tijd in je glas te ‘roeren’ zonder dat je het doorhebt.

  Like

 6. Kakel

  Je foto’s zijn geweldig, vooral die onderste 😂😂
  Ik heb hard gelachen om je geruïneerde permanenten en de betere kringen (-: op eiken salontafels.
  Zohra kan zo meespelen in een commercial!

  Like

 7. zem

  Schitterend, die Zohra. Dit gebeuren komt me trouwens zeer bekend voor, niet alle katten komen op deze ideeën, de wc techniek is écht voor gevorderden.
  Maar je hebt veel nuttige waterkennis bij elkaar gezet in deze post: zeer interessant.
  Hartelijke groet van Zem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.