SATUR9’s Photo Challenge 8: LIEFDE

.

Liefde kost niks om te krijgen doch is onbetaalbaar als je ze hebt. Deze week staat ze centraal in de achtste Photo Challenge van Satur9.

Thans verwacht een groot deel van mijn lezersschare ongetwijfeld dat ik Katrien in dit schrijfsel zal bezingen met welgekozen gevleugelde woorden en haar tevens zal vangen in een droomachtige en enigszins wazige foto waar de romantiek vanaf spat. Dat we nog immer twee tortelduiven zijn die elkaar minnekozen van heb ik u daar, staat buiten kijf. Ze is immers mijn alles: mijn muze, mijn geluk, mijn maatje, mijn zielsgenoot, mijn reden van bestaan, mijn sprookjesprinses, mijn godin en mijn chauffeur als ik eens een glaasje teveel op heb.
Op deze stek plaatste ik haar al meermaals op een voetstuk bezaaid met rozenblaadjes. Dus neen, mijn madam staat vandaag dientengevolge eens niet in de spots.

De liefde voor mijn spinnende viervoeters belichtte ik twee weken geleden reeds middels een challenge-invulling. Ook zij komen hier vandaag niet aan bod.

Ik gooi het over een gans andere boeg. Hiervoor zap ik fotogewijs terug naar 1979.
Dat was het jaar waarin Paradise By The Dashboard Light van een zingend vleesbrood hoge ogen gooide, net zoals Bright Eyes van Art Garfunkel. Ook de technologie zorgde voor een topjaar voor de muziek. In 1979 creëerden onderzoekers de eerste compact disk, nu beter bekend als cd, in een lab van Philips en Sony. Enkele maanden later introduceerde Sony ook de allereerste walkman, meer bepaald op 21 juni.
Het was tevens het jaar waarin buren en vrienden nog zonder een whatsapp te sturen durfden binnenvallen, waarin belletjetrek een favoriet tijdverdrijf was en blikken koekendozen van de bomma nog geen vintage verzamelgoed waren.
In dat jaar deed ik mijn plechtige communie.
Zulks was in die dagen een hele belevenis. Ik werd in een kraaknet pak gehesen, droeg zowaar een zijden foulard rond mijn nek en mijn schoeisel was van het soort waar pooiers nog steeds mee wegkomen. Kortom, ik stond in 1979, geheel tegen mijn zin, in het middelpunt van de belangstelling.

Een dergelijk heuglijk gegeven moest vanzelfsprekend op de gevoelige plaat worden vastgelegd. Dat geschiedde samen met mijn toen net geen vier jaar oude zusje en mijn broer die twee jaar jonger is dan ik.
Mijn sis droeg een soortement van ‘Holly Hobby’-jurkje, mijn bro kreeg dan weer een kapsel aangemeten dat deed denken aan de typische edoch toen al geheel achterhaalde ‘Ringo Starr’-snit.
Mijn broer, mijn zus en ik: onze band is anno 2021 sterker gebleken dan gehard Zweeds staal. Nog altijd zijn we een bovenmatig hechte drie-eenheid die stevig wordt bijeengehouden door wat ons te allen tijde bindt: de diepe genegenheid die enkel broers en zussen voor elkaar kunnen voelen. We cultiveren onze soliditeit dan ook als nooit tevoren. Zulks is louter liefde, quoi.
En laat dat nou net het leidmotief van deze foto-uitdaging zijn.
.

 1. Thomas Pannenkoek

  Mocht ‘dansen met taal’ een olympische discipline zijn, jij vloog één van de komende maanden met een privé jet naar Tokio om ons land te vertegenwoordigen.
  Los daarvan: ‘broeder en zusterliefde’, iets wat mijn broers en ikzelf amper ervaarden tijdens onze jeugd, maar dat naarmate we ouder worden meer en meer tot uiting komt.

  Like

 2. Vief

  Heerlijke foto en de manier waarop je de hand van je zusje vast hebt is meer dan koddig.
  Broers-zussen, soms zijn het niet gekozen vrienden, soms is het moeilijk, maar de band blijft eeuwig.

  Like

   • MyriamC

    Zo erg is het niet. Mijn zus en ik zijn gewoon zó totaal verschillend. Dat was al moeilijk toen we kind waren en dat blijft moeilijk. En mijn broer is acht jaar jonger. Bij ons (en ook bij de schoonfamilie) is het meer zo van ieder heeft zijn eigen gezin met kinderen en kleinkinderen.

    Like

 3. omabaard

  Je moet de foto kaderen en in je kasteel centraal hangen. Een prachtfoto uit de oude doos. Je broertje overtreedt de regels met een kleine neiging tot een glimlach.
  Ook je schrijven leest als een mooi verhaal.

  Like

 4. Samaja

  Heel mooi! En herkenbaar. Als kind had ik niet zoveel aan mijn zus, maar als volwassenen is er een sterke band tussen ons, eentje die weinig woorden behoeft, maar die min of meer vanzelfsprekend is.

  Like

  • Menck

   Dat hoor ik wel vaker. Ook tussen mijn broer en ik was er als kind niet meteen een zeer hechte band. Die is vanaf onze pubertijd stilaan gegroeid tot wat hij nu is.
   Ik ben negen jaar ouder dan mijn zus. Ik heb haar zodoende pas later “ontdekt”. 😉

   Like

 5. Anemos

  Mooie foto en mooi verwoord, die broers- en zussenliefde. Er druipt vanzelfsprekendheid af, ook al kan ik dat natuurlijk niet zeker weten. Maar het is in elk geval een fijne gedachte.

  Like

 6. saturnein

  Ik vind het een schitterende foto. Koesteren.
  Ook al liep mijn relatie met mijn oudste zus niet altijd even vlot, ze is er al meer dan 10 jaar niet meer en ik mis haar gelijk elk jaar harder.

  Like

 7. Matroos Beek

  De liefde voor broer en zus prachtig gebracht. Zo herkenbaar die band, want mijn broer en zus, wij vormden ook een trio – en nog steeds… de drie kleintjes (jongsten van de familie). En o die foto, echt prachtig. Een logje om van te smullen.

  Like

 8. Kakel

  De foto is veelzeggend, veel meer dan een portret alleen.
  Vroeger vochten mijn broer en ik elkaar de tent uit. Nu is onze band hechter dan ooit. Dat is meer waard dan geld op je bankrekening.
  Genoten van je schrijfsel. Weer een ware Menck.

  Like

  • Menck

   O, maar elkaar de tent uitvechten, konden mijn broer en ik als geen ander. Onze band is pas hechter geworden tijdens de tweede helft van onze tienerjaren. We gingen zelfs vaak samen uit, hetgeen we overigens nog steeds doen, thans met de respectievelijke partners erbij. (Of deden; corona heeft het even on hold gezet.)
   Dank je wel voor je fijne compliment!

   Like

 9. Koen

  Dat is mooi. Door jouw stukje denk ik nu als oudste (plechtige communie 1968) van drie aan mijn jongere broer (ook 2 jaar jonger) en aan mijn zus (14 jaar jonger). Dank daarvoor. Jammer genoeg zijn de contact-mogelijkheden wat beperkter dan bij jou / jullie. Mijn broer is in 1995 overleden en mijn zus woont in Spanje. Dat is toch al gauw 8000 km (in Spanje) ver weg van de plaats waar ik nu deze woorden typ.

  Like

 10. Affodil

  Een soort liefde waar ik als kind altijd van droomde en die altijd een droom gebleven is. Gelukkig hebben wij ons nooit iets aangetrokken van wat mijn moeder zei toen ik zwanger was van onze oudste: “Ge gaat u toch bij één houden, zeker want die van den buiten (mijn man, bedoelde ze) kweken gelijk de konijnen”. Als ze toen wat meer “gekweekt” had, had ze nu al eens wat méér gezelschap, he …

  Like

  • Menck

   Ook ons huwelijk is kinderloos gebleven, al is dat om een geheel andere reden. Ooit staat ons dus hetzelfde lot te wachten als je moeder.
   Als kind wilde ik het liefst alleen zijn. Heden ben ik maar wat blij dat het niet zo is gelopen. 😉

   Like

   • Affodil

    Sommige keuzes worden je door de omstandigheden uit handen genomen. Dat is iets heel anders en dat kan een levenslang verdriet zijn. Bij mijn moeder was het duidelijk een vrije keuze, en wie die niet deelde was een konijn …

    Like

 11. Betty M P

  Zelf ken ik het niet, dergelijke liefde (geen broers of zussen).
  De liefde straalt van de foto en uit je verhaal; ik kan het tot hier voelen.

  Like

 12. groengenot

  Zó prachtig dit verhaal en deze foto! Zelf droomde ik ook van een broer en een zus waar ik goed zou mee overeen komen. Het nest waar we inzaten was echter niet zo warm en de broer rebelleerde tegenover mij. Maar met mijn kinderen is het wel gelukt. Ik wilde er persé drie en toen de dokter zei dat we er zelf geen meer mochten maken, hebben we er eentje geadopteerd. Zo blij dat ik daarin mijn zin doorgedreven heb! Onze drie ‘varkens’ zijn zót van elkaar en wij genieten daar enorm van 🥰

  Like

  • Menck

   Je slotzin is allerminst mis te verstaan: het is een warm nest bij jullie. Dat zou hier naar alle waarschijnlijkheid ook zo zijn geweest, doch het lot besliste dat de ooievaar niet bij ons mocht leveren. 😉

   Like

 13. zem

  De liefde voor broer en zus glanst door je verhaal heen.
  De foto is aandoenlijk mooi, ik zie de lieve manier waarop je haar handje vasthoudt.
  Het is bijzonder als de band tussen broers en zus ook tijdens de volwassenheid liefdevol en hecht blijft.
  Dat spreekt niet altijd vanzelf.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.