Binnenkijken bij… (1)

.
MATROOS BEEK

.
Nieuwsgierigheid. Het is een eigenschap die vaak aan vrouwen wordt toegeschreven. Doch de grote Oscar Wilde liet daarover het volgende optekenen: “Je weet hoe de nieuwsgierigheid van een vrouw is. Bijna net zo groot als die van een man.”

Wat mij betreft is nieuwsgierigheid de eerste en meest eenvoudige emotie die we ontdekken in de menselijke geest. Kortom: wie nooit nieuwsgierig is, is eigenlijk inhumaan. Hà!
Zelf bestempel ik me als hooglijk nieuwsgierig. Zulks is geen talent; het is wel een lust, maar het is vaak ook een last. Doch vooral: het is sterker dan mezelf.
Als er dan één iets is dat ik steeds weer brandend belangstellend vind, dan is het wel hoe mensen wonen. En, zo weet ik ondertussen maar al te goed, daar ben ik allerminst een uitzondering in. Tijdens het wandelen kan ik het niet laten om, als de kans zich aanbiedt, binnen te kijken in ’s mensens interieurs. Dat die tot hun privacy behoren, daar heb ik dan maar eventjes lak aan. Het is het aftoetsen van mijn smaak aan die van anderen alsook voldoening vinden bij het treffen van gelijkgestemde zielen. Het is echter nooit ofte nimmer de betrachting om iemand te be- of veroordelen op basis van wat ik aanschouw. Ik ben gewoon een nieuwsgierig aagje, eentje van de zovelen.

Aanvankelijk was de respons op mijn oproep maar lauw. Gaandeweg sijpelden de foto’s dan toch binnen, niet zelden met de hashtag #ikdurfdat! Een Vlaming is op dat vlak inderdaad nogal bekrompen en bang. “Ho jeetje, meneer, ons privéleven, onze woonvrijheid!” Wees gerust: uw adres vermeld ik er niet bij, noch uw echte naam of uw telefoonnummer, en al zeker niet de kleur van uw lingerie. Ik zal evenmin mijn mening geven over uw al dan niet goede smaak omdat daar sowieso niet over te redetwisten valt. Een geluk dat smaken verschillen; zo niet zouden alle ingestuurde foto’s doorslagjes van elkaar zijn geweest.

Ondertussen gaven een tiental lezers gehoor aan mijn oproep. Dat zijn er allesbehalve indrukwekkend veel, maar toch meer dan ik had verwacht. Me uw foto’s mailen kan overigens nog altijd; deze reeks zal uit verschillende afleveringen bestaan.

Voor de eerste episode steken we de grens over, meer bepaald naar Zeeuws-Vlaanderen. Niet ver van eb en vloed woont Matroos Beek. Zij wist me het volgende te vertellen:

Ik stuur je hierbij een paar foto’s van onze ‘interieurs’. We hebben meerdere interieurs; enige uitleg is dus nodig.

Onze woonkamer

Mijn man kocht in 1997 een oud dijkhuisje (zeg maar krot) in het buitengebied van Breskens op loopafstand van de kust. Iedereen verklaarde hem zot omdat het er zo slecht aan toe was. Rond 2000 kwam ik bij hem wonen. We sliepen nog op de grond op een matras en waren beide berooid na een echtscheiding, er was dus niet veel te makken. Toch was het een mooie tijd. De bouw lag een paar jaar stil, we leefden van de liefde.

De tuin was overwoekerd door bramen. Het was één grote wildernis en avontuur, maar toch hadden we een strak plan. We hebben onze schouders eronder gezet telkens we wat gespaard hadden en hebben verbouwd en bijgebouwd tot 2019.
In 2008, toen mijn dochter het huis uit was, begon ik met één kamer te verhuren als B&B, met eigen keuken en badkamer. Mannetje en ik hebben het samen ingericht. Het was meteen een succes. We konden extra sparen en verbouwden steeds verder en meer.

B&B-accommodatie beneden

In 2016-’17 kwam er een tweede gastenverblijf boven, ook hier met eigen keukentje en badkamer.

Tweede gastenverblijf boven


Toen mijn echtgenoot acht jaar geleden met pensioen ging, begon hij met het bouwen van een zomerhuis voor onszelf achterin de tuin. De basis waren zes gigantische meerpalen die hij op de kop kon tikken. Mijn man is diep vanbinnen een sjacheraar. Hij kwam altijd met oude spullen aanzetten waar hij een nieuwe bestemming voor zag. Gelukkig vond ik dat ook altijd spannend en leuk. Mannetje tevreden, vrouwtje ook. En omgekeerd.

Ons zomerhuis achterin de tuin. Daar kwam ook nog een overdekt terras bij en in de tuin een werkhokje annex Finse sauna.


Vorig jaar mochten we aan de belastingen zowat alles terugbetalen wat we hadden verdiend met onze B&B de laatste drie jaren. En toen kwam corona… en ook de nieuwe omgevingsplannen. Er komt een camping in de duinen achter onze tuin en er worden 400 vakantiewoningen gebouwd voor en naast het gebied grenzend aan ons huis.
Over de B&B heb ik nooit geschreven op mijn blog omdat ik niet wilde dat mensen zich verplicht zouden voelen om hier te boeken. Nu we het niet meer doen, kan ik er vrijelijk over schrijven. Ik heb het enorm graag gedaan, maar om eerlijk te zijn: deeltijds werken en dan die B&B erbij werden me te zwaar. Ook mijn echtgenoot had er genoeg van. Hij is nu echt wel moe van het vele klussen. Ook speelt zijn rug soms geweldig op. Zo gaat dat nu eenmaal als je ouder wordt. Hij sleutelt deze winter aan een oude motor en wil alleen nog dingen doen die niet als een verplichting voelen. Ik geef hem geen ongelijk.

We zetten ons huis te koop in maart 2020 en binnen twee dagen was het verkocht aan een Duitser die een woning zocht met aparte verblijven voor zijn volwassen kinderen.
Het doet best raar, maar ons nest voelt niet meer als ons nest met alles wat er hier aan het gebeuren is. We focussen ons op onze nieuwe stek. Iedereen vraagt voortdurend: “Zullen jullie geen spijt hebben?” Dat haten we zo. Hoe kunnen we dat nu weten? We houden er in ieder geval mooie herinneringen aan over en denken dat we net op tijd vertrekken. De tijd is er alvast rijp voor.

WAT ZEGT SAM GOSLINGS BOEK – ‘SNOOP’ – OVER DIT INTERIEUR?
Deze bewoner(s) is/zijn ambitieus, warm, creatief en plichtsgetrouw. Hij/zij is tevens een gedisciplineerde en doelgerichte persoonlijkheid.
De inrichting wekt een vriendelijke, uitnodigende indruk op. Deze mens(en) heeft/hebben alles onder controle.

 1. Affodil

  @ Menck:
  Ook ik kijk graag binnen tijdens een wandeling. Ik kijk bij tijden ook wel graag eens naar een programma als “Escape to …”

  @ Matroos Beek
  Prachtig!
  Maar ik kan me ook voorstellen dat de toekomst achter de tuin niet echt aanlokkelijk is. Zo te zien is er in geen geval gebrek aan inspiratie om de nieuwe woonst van sfeer te voorzien.

  Like

 2. Thomas Pannenkoek

  Excuseer voor mijn late reactie. Mijn mond was namelijk opengevallen van bewondering, en ik moest me even terugtrekken richting tuinhuis om iets te zoeken om dat gapend gat weer dicht te krijgen.
  In één woord: ‘indrukwekkend’. Hoe je van een bouwvallig huisje zo’n prachtige, gastvrije, gezellige, warme, huiselijke woning kunt maken, het is niet te vatten. Nu is duidelijk waarom Ikea geen catalogus mee afdrukt. Ze dùrven niet meer!
  Die nieuwe woongelegenheid zal ongetwijfeld vlug een ‘thuis’ worden, de uitzonderlijke goede smaak van Matroos en haar kapitein (nu) kennende.
  Uit mijn richting zijn geen foto’s komen aanwaaien. Is dit ‘bekrompen’, is dit #ikdurfdatniet ? Niet naar mijn mening. Het is gewoon de wetenschap dat ons interieur geen ‘plaatje’ is, noem het gerust ‘ouderwets’ en ‘simpel’. Praktisch, dat wel. Onze keuze. Het is ook die afscherming van dat stukje privacy dat me nog rest in Socialmedialand.

  Veel respect voor wie die uitdaging wél aangaat.

  Geliked door 1 persoon

  • Matroos Beek

   Hahaha… geweldige reactie. Ach, ieder doet toch wat hij wil in zijn huis. Het is jouw nest en jij moet je er goed in voelen. Doet er niet toe.
   Bij ons is het inrichten een gezamenlijke hobby. Jij en je vrouw reizen. Wij hebben altijd een beetje thuis gereisd… een ook veel naar inrichtingen gekeken om inspiratie op te doen. Dat vind ik zoooo leuk.

   Geliked door 1 persoon

 3. bentenge

  Allee hop. Een tiental dus al. Persoonlijk vind ik dat best al wel veel. Even dacht ik… ik moet Menck helpen en een fottotje maken. Dat deed ik maar ik vond het maar zozo. Na het bekijken van Matroos Beek (allee haar huiselijk interieur&exterieur) ben ik alvast blij dat ik het niet deed dat doormailen. 🙂 De kapitein en de matroos hebben smaak zeg. Uit de boekskes inderdaad.
  Ik kijk al uit naar de volgende inkijk.

  Like

  • Matroos Beek

   Het is verkocht. En de helft van de inboedel van wat op de foto’s staat is al weg. Om die reden vond ik het geen bezwaar om het allemaal bloot te geven want het is nu niet meer van ons. Toch voelt het goed om het hier zo mooi geëtaleerd te zien. Mooie herinneringen voor later. Nu zijn we bezig aan ons volgend project.

   Geliked door 2 people

 4. MyriamC

  Goh, in zo’n gastenverblijf had ik wel eens willen verblijven!
  Wat een creativiteit om van iets ouds zoiets moois te maken. Daar moet je niet alleen een sjacheraar voor zijn, maar zeker en vast ook een handige harry.

  Geliked door 1 persoon

  • Matroos Beek

   Dat is hij ook. Manlief ging na zijn pensioen twee jaar naar de avondschool voor houtbewerking. Maar heel veel en zwaar verbouwen, dat gaat niet meer met zijn rug. Dan kan hij weer een week niet meer stappen. Dat moeten we ook niet hebben.

   Like

 5. omabaard

  Fijn idee mijnheer Menck. En ook fijn om lezen dat niet nieuwsgierig zijn eigenlijk niet heel humaan is, mooi excuus.

  OH matroos, als ik had geweten dat jullie een b&b hadden, waren wij zekere langs gekomen. Je weet dat we de streek fantastisch vinden én nu ontdek ik ook hoe gezellig mooi jullie inrichting is. Een gemiste kans.

  Dank voor de fijne inkijk en het initiatief.

  Geliked door 1 persoon

  • Matroos Beek

   Ik heb al snel ervaren dat mensen zich verplicht voelden om te reserveren om mij zogenaamd werk te geven, en dat wilde ik absoluut niet. Om die reden heb ik dit bewust nooit vermeld op mijn blog. Einde van een tijdperk. Ik heb heel veel leuke mensen ontmoet. Soms was het té intens, vooral qua poetsen en onderhoud, maar meestal ook zo dankbaar. Zoveel erkentelijkheid. Ik deed het enorm graag. Vooral het moment dat alles klaarstaat, net voor de gasten komen. Alles spic en span, welkomstattentie, bed mooi opgemaakt, temperatuur behaaglijk,… Ik ging altijd voor het gevoel ‘ja, alles is af, hier wil ik graag overnachten.’

   Like

  • Matroos Beek

   Het was op de foto’s spic en span omdat die zijn genomen voor de verkoop. Zelfs mijn katten en de krabpaal moesten naar buiten. Men was heel streng… Wees gerust, wij leven in ons huis, maar voor de fotoshoot mocht dat niet te zien zijn 😉

   Like

 6. Vlinder1960

  Wat ontzettend leuk om eens binnen te gluren! Jammer dat ook daar een droom verloren gaat door toedoen van anderen. We kunnen met z’n allen beter in een woonwagen gaan wonen en moven als het weer kriebelt of als anderen roet in het eten gooien. Maar afijn, erg leuk!

  Like

 7. Samaja

  Ik ben ook heel nieuwsgierig en ik merk dat mensen dat als een negatieve trek lijken te bestempelen, maar dat hoeft toch helemaal niet? Ik vind het een heel warm, gezellig interieur op de foto’s overigens, leuk om eens binnen te kunnen kijken!

  Like

  • Matroos Beek

   Ik vind het leuk om naar interieurs te kijken. Dat zie ik ook niet als nieuwsgierigheid. Van mijn echtgenoot leerde ik dat je gerust je huis mag tonen aan de visite. Dat deed ik vroeger ook niet. Iedereen die bij ons voor het eerst langskomt, krijgt een rondleiding.

   Like

 8. Matroos Beek

  Leuk gedaan Menck. Fijn dat ons interieur niet zomaar verloren gaat nu we verhuizen. Het krijgt hier een plekje. Ik weet niet of ik er zelf nog zal over bloggen. We zien wel.
  Wat heb boek over ons zegt, klopt zeker. Alles onder controle… dat heb ik niet altijd ervaren. Soms was het hier zo hectisch als in Fawlty Towers. Op die momenten spraken we elkaar ook echt aan als Sybil en Basil…😁

  Geliked door 1 persoon

 9. Darling Doormat

  Wat een uniek pareltje hebben jullie van je huis gemaakt, een lust voor het oog en wat een voldoening om je erin te bewegen. Smaakvol, gerieflijk en gezellig. Je volgende uitdaging wordt even mooi, zoveel is zeker. Ik wens je een vlotte realisatie van je nieuwe droom.

  Like

 10. Vief

  Ik ben nog ooit op de koffie mogen komen toen het terras van Bea nog niet af was. Zo jammer dat die heerlijke plek gaat verdwijnen voor platte commerçe.
  Die Duitsers hebben voorwaar een pareltje gekocht!
  Ik ben zelf zot van interieurprogramma’s en kijk ook bijzonder graag bij anderen binnen. Na te verhuizen heb ik me trouwens voorgenomen om mijn interieur nooit als ‘af’ te gaan beschouwen. Af en toe eens iets anders maakt het boeiend.

  Like

  • Matroos Beek

   Dat vind ik ook. Het mag nooit ‘af’ zijn. Wij gaan ook niet alles direct inrichten in het volgende huis. De grove lijnen zetten we uit, maar eerst moeten we voelen wat en waar en hoe. Het mag een meerdere maanden/jaren project zijn. En af en toe moeten we eens iets kunnen veranderen, maar niet meer zo groots als wat we hier hebben gerealiseerd. Kan ook niet trouwens.

   Geliked door 2 people

   • MyriamC

    Je gaat er toch niet zo lang over doen als wij mag ik hopen. Wij wonen hier nu 28 jaar en zijn nog altijd bezig! Er staat ten andere nog een doos in de kelder die sinds de verhuis nog niet open is geweest, bedenk ik me nu.

    Like

 11. saturnein

  Schitterend huis, schitterende foto’s! Ik hoop dat jullie nieuwe stek even fijn gaat worden, maar daar heb ik wel vertrouwen in 🙂
  Leuk idee Menck, ik volg met belangstelling en nieuwsgierigheid 🙂 Misschien moet ik maar eens wat betere foto’s maken, haha!

  Like

 12. Kakel

  Echt een kei van een blog!
  Mijn mond viel open bij de eerste foto en zo hangt-ie nu nog. Wat een schit-te-rend huis. Heel ruim, licht en smaakvol ingericht. Wie dit ziet, is verkocht (-: Waar jullie nieuwe huis ook mag staan, ik weet dat het jullie nieuwe Thuis wordt.

  Geliked door 1 persoon

 13. De Fruitberg

  Dat is echt met stijl ingericht. Erg mooi. Eerlijk gezegd heb ik me altijd afgevraagd of bij het uitbaten van een B&B de soep de kool wel waard was. Lijkt me inderdaad veel werk om nog te combineren met iets anders..

  Like

  • Matroos Beek

   De soep was de kool waard met 1 kamer. Dat was een fijn extraatje en het werk was te overzien. Maar ook niet meer. Je kan er niet van leven en je steekt er enorm veel tijd in. Ik zag het als een hobby. Op aanraden van de boekhouder startten we een tweede. Toen werd het serieus met voorzieningen, poetsen, reserveringen, registraties, aangiften etc. Toen was ook de lol eraf, zeker toen de belastingdienst kwam naheffen… Achteraf gezien hebben we ons verkeerd laten adviseren door de boekhouder. Maar goed, van zulke dingen hadden we nu eenmaal geen kaas gegeten.

   Like

 14. schrijfselsvanmij

  Dankzij Menck weten we nu dat “onze” Matroos een B&B had en (nog even) in een gaaf huis met dito inrichting woont! Echt mooi, leuk om zo binnen te kijken. Ik ben niet echt nieuwsgierig maar als ik het zo voorgeschoteld krijg ….

  Like

 15. AnneMarie

  Wat een werk hebben jullie aan het huis gehad. Het ziet er perfect uit. De koper zal er vast gelukkig worden, net zo gelukkig als jullie er geweest zijn.
  Veel succes met het inrichten van jullie nieuwe huis. Zal zeker net zo mooi worden als wat jullie achter laten en misschien nog wel mooier.

  Like

 16. Pingback: Binnenkijken – djaktief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.