Faits divers | deel 3

.
Mijn ouwe deed zijn alias alle eer aan door onlangs zevenentachtig te worden. Hij ziet er, geheel naar eigen zeggen, nog “bijzonder potent” uit.
Wanneer ik hem er vervolgens fijntjes op wijs dat hij ook bijzonder im-potent is, zingt hij ineens toch een toontje lager.
Ach, een beetje dad bashing op zijn tijd: moet kunnen. Nu het nog kan.

.
* * *

Onze Malus ‘Red Sentinel’ is hoogzwanger van een massa sierappeltjes, elk najaar opnieuw een weelderig festijn. Helaas gaat de herfst de laatste tijd gebukt onder ernstige depressieverschijnselen zodat ter plaatse genieten van zoveel abondantie niet meteen aan de orde is.
Dientengevolge heeft Katrien, gewapend met de snoeischaar, een kleine chirurgische ingreep toegepast op de appelaar en een luttel deel zijner nageslacht binnenshuis gebracht onder het motto ‘Haal ’s wat herfst in huis’.
Op vijf minuten tijd werd alzo, met een gemak van heb ik u daar, de woonkamer opgefleurd. Of opgeappeld, zo u wil. Een paar weken genot is heden ons deel.

.
* * *

De herfst gooit dit jaar, onder invloed van de vele plensbuien, ook gul met paddenstoelen. Zo ontdekte ik dit fraaie doch lichtelijk gebarsten exemplaar in een tapijtje klimop:

Een vliegenzwam! Deze rode fungus met witte stippen spreekt tot de verbeelding van velen.
Helaas doet hij dat soms ook letterlijk, want vooral de rode hoed bevat veel werkzame stoffen waaronder enkele met hallucinerende eigenschappen. Niet voor niets valt deze paddo onder de Wet op de Verdovende Middelen – in Nederland de Opiumwet – en valt het dientengevolge niet aan te raden om hem te consumeren. Tenzij u eens goed… Ach, never mind.

Er was echter nog een tweede paddenstoel die mijn aandacht trok, al vind ik niet meteen diens correcte benaming terug op het www:

Ik heb nochtans gegoogeld op Reetboleet, Zitvlakzwam, Toilettruffel en zelfs Bilbovist. Edoch helaas, geen matches.
Iemand?

* * *

Om nog een laatste keer wat Herbstfreude rond te strooien, schotel ik u deze recente polychrome opname voor van een reeds grotendeels leeggeplukte moestuin. Hij behoort toe aan goede vrienden die ondertussen ook alweer enkele jaren trouw zweren aan wat ooit te boek stond als ouderwetse boerenbloemen: dahlia’s.


Zoveel kleur tot zo diep in het jaar: what’s not to love ‘bout them? Dahlia’s hebben hun stoffige imago van weleer integraal afgeschud en zijn wereldwijd hipper dan ooit. En terecht, wegens tal van nieuwe, vaak spectaculaire variëteiten die allen hetzelfde gemeen hebben: lange bloei, makkelijk houdbaar, perfecte snijbloemen.
Wist u dat hoe meer bloemstelen u van een dahlia wegknipt, hoe meer nieuwe bloemkoppen er voor in de plaats komen? A never ending story, kortom.

.
* * *

Hou ik dit jaar tot mijn grote spijt even voor bekeken: een kerkhofbezoek op Allerheiligen. Een welbepaald virus is me te omnipresent geworden.
En zodoende treft u hieronder een opname van vorig jaar, toen de begraafplaats waar ook het graf van mijn moeder zich bevindt zich op haar fleurigst openbaarde.

Mijn broer neemt voor deze editie de honneurs waar. Hij is er duidelijk wél op voorbereid:

.
* * *

Afsluitend: Katriens keramiekstek staat online! U bezoekt hem door HIER te klikken of op het desbetreffende logo in de rechterkolom van mijn blog.
In de onderstaande foto klikken op mijn madams linkertiet of op de beduimelde lichtschakelaar behoort eveneens tot de mogelijkheden. Aan u de keuze.
Waarvan akte.

En u?
.

De voorgaande edities van ‘Faits divers’ vindt u terug middels de zoekfunctie bovenaan de rechterkolom van deze blog.

[ Foto’s: © Menck | enkele foto’s aanklikbaar voor een meer gedetailleerde weergave ]

  • Menck

   Vooraf ingesteld publicatietijdstip, iemand? 😉
   Al moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat ik er dit keer wel live bij was. Nachtuil, ikke, zeker nu de wekker niet per se hoeft.
   Om 4:30 was ik echter al diep in dromenland verzonken.

   Like

 1. djaktief

  Dit jaar voor het eerst Dahlia’s gezet en nu opgegraven. Morgen de aarde eraf doen en ze bewaren in schoenendozen met stro dat ik nog ga kopen. Kan daarna weer onder de aardbeien van volgend jaar.

  Mooi divers logje maar lastig om goed op te reageren door de veelheid van onderwerpen. Dus ik verval in de fout van praten over mezelf.

  Like

 2. De Fruitberg

  Die ‘red sentinel’ die binnen gehaald zijn, zijn dat nu appeltjes voor de dorst
  Die paddenstoel: geweldige waarneming
  En dan dahlia’s, neen, bedankt die laat ik aan me voorbijgaan, ik heb het niet direct voor die planten, mijn excuses

  Like

  • Menck

   Dat wist ik inderdaad, maar het blijft een zeer toffe tip. Pinchen is daarentegen niet aan te bevelen als je hogere planten wil. (Die dan weliswaar minder bloemen zullen dragen.)

   Like

  • Menck

   Met begonia’s heb ik ook niks. Dahlia’s vind ik daarentegen de max. Dat je de wortelknollen voor de eerste vorst uit de grond moet halen, neem ik er voor lief bij. Geen lekkerder gevoel dan met blote handen in de aarde woelen.

   Geliked door 1 persoon

 3. Woelmuizenier

  Bij mij vliegenzwammen bij de vleet, vooral aan de voet van een berk.
  Dahlias vind ik zó nostalgisch. Helaas hebben ze hier vanwege de slakken geen schijn van kans.
  Toen ik op madams linkertiet wilde drukken begon ik zo te sidderen dat ik er naast zat. 😦

  Like

  • Menck

   Dat is logisch; de vliegenzwam vind je vooral in de buurt van berken, beuken en eiken. En dat is niet voor niets. De schimmeldraden onder de grond hebben een intieme verhouding met de wortels van deze bomen, ze groeien om de haarvaten van de wortels heen. Boom en zwam kunnen dus niet zonder elkaar. Als dat geen mooi voorbeeld van symbiose is, dan weet ik het ook niet meer. 😉
   Mocht de linkertiet niet meteen lukken, probeer dan gerust de rechter. Met mijn volledige toestemming! 😀

   Like

 4. Kakel

  Nog gefeliciteerd met de verjaardag van je vader.
  Oh…malusappeltjes. Als ik die wil hebben, moet ik ze kopen. Leuk versierd door Katrien!
  Mijn man is sinds mensenheugenis gecharmeerd van Dahlia’s. Ik doe pas mee sinds een jaar of drie en sindsdien mag hij zich uitleven in de tuin.
  Die blote billen-paddenstoel, wát een treffer!
  Ik zie dat ik ook op Katriens vaatdoek kan klikken voor de link dus ik ga er hier vandoor…
  Beterschap!

  Like

  • Menck

   Een malusboompje kan perfect in elke tuin, zelfs een stadstuintje. Ook de vogels zijn gek op de appeltjes, zeker als ze al wat rijper zijn.
   Mijn bezoekers kunnen op elk plekje van Katrien klikken. Waarna ze weliswaar meteen de laan uitgestuurd worden, haha. 😀

   Like

 5. Affodil

  Onze “sentinel”-appelboompjes zijn nog maar een jaar of 3 oud, maar dragen van bij het begin zo overdadig, dat ik me soms afvraag of ik die ook niet beter eens zou “uitdunnen” vóór er een tak afbreekt van het gewicht. Gaat voorzeker gebeuren als we deze week nog wat in de tuin gaan wroeten.
  Wat de dahlia’s betreft: ik ben (enigszins) óm, want inderdaad: er zijn fantastische vormen en kleuren bij. Ik ga er volgend jaar zeker een aantal aanschaffen. Maar ik denk dat ik ze in kuipen en potten tussen de andere planten ga zetten, om praktische redenen. Of is dat geen goed idee?

  Ook al eens gaan kijken op de madam haar website. Die maakt toch wel schoon dinges.

  Like

   • Affodil

    Dat gieten doen we toch voor de korven met petunia’s etc. Heb nogal wat korven en kuipen en die hebben idd een regelmatige sproeibeurt nodig. Maar dat heb ik er voor over. En dikwijls neemt Manlief dat over terwijl ik de hond uitlaat. 😉

    Like

 6. groengenot

  Amai, Katrien heeft al veel mooie dingen gemaakt! Ze heeft talent!
  Dahlia’s, ik had me er nu toch ook eens laten toe verleiden. Maar hier lukt dat echt niet. Mijn slakken vreten ze tot de grond op. 😫

  Like

  • Menck

   Vreemd, maar hier blijven de slakkenaanvallen op dahlia’s uit. (En nee, ik strooi niet preventief slakkenkorrels.)
   Droog voorjaar + droge zomer = minder slakken, vermoed ik. Mogelijks tuinieren jullie op eerder natte grond dan de zandgrond alhier.

   Merci voor het compliment!

   Like

 7. zem

  Veel verscheidenheid in de tuin, en de billenzwam is wel de topper!
  De site van Katrien is werkelijk super, zeer professioneel, ook nog informatief en prachtig werk: mijn complimenten aan Katrien.
  En je papa: dat hij nog lang zo patent/potent mag doorleven!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.