Faits divers | deel 2

Madam Menck, in de wandelgangen ook wel eens Katrien genoemd, beleefde begin deze maand met enigszins knikkende knieën haar vuurdoop als exposerend keramiste.

Dat gebeurde middels een tweedaagse pop-up galerij in een voormalige fotostudio, samen met vier andere keramisten.
Haar sier- en gebruikshandvaardigheden konden op de nodige interesse rekenen. Twintig van haar werken gingen daarbij over de toonbank. Vooral de kunstzinnig geconcretiseerde theelichthouders uit porselein wisten menig bezoeker te bekoren.
Binnenkort komt haar modeste website online. Dan kunt ook u, geheel en al coronaproof, eens struinen tussen haar uit moeder aarde vervaardigd oeuvre.

* * *

Nu ik toch over de helft van mijn bed bezig ben: ze heeft, na jaren te hebben rondgelopen met een dertien-in-een-dozijn-coupe, haar haren eens duchtig onder handen laten nemen door haar petekind. Deze achttienjarige freule studeert namelijk voor wat ze Managing Cosmetic Designer noemt. In het schoon Vlaams staat zulks veeleer als kapster te boek, doch hou het stil.

Katriens van nature zwarte lokken werden voorheen door haar vertrouwde coiffeur danig mismeesterd. Zulks is mijn persoonlijke mening die zij nimmer heeft gedeeld. Dat ze haar coiffure na elk bezoek aan het kapsalon flagrant als stijlvol chic omschreef, vond ik echter danig bij de haren gegrepen. Ik pareerde haar enthousiasme dan ook telkens met “van de ratten afgebeten”. She was never amused.

Edoch, toen ze het gewrocht van haar petekind in de spiegel bewonderde – meer volume, ander kleurtje, jongere look – moest ze ootmoedig toegeven dat ik in het verleden de bal misschien toch niet geheel misgeslagen had.
Een oog voor ware schoonheid, ik.

* * *

De herfst heeft zich de laatste tijd niet bepaald van zijn fraaiste kant geopenbaard. Maar er is, aldus Sabine Dorenhage, redres op komst.
Deze rooskleurige tijding stemde me zo blij ten moede dat ik prompt richting de plantenkwekerij sjeesde alwaar ik me vooral op de asters en de sedum stortte. Want toegegeven: als er twee najaarsgezanten zijn die bevlogen en langdurig kleur bekennen, is het dit duo wel.
Onderstaand treft u mijn polychrome buit. Bedoeling is om er een sombere tuinhoek wat leven mee in te blazen. Komt vanzelf goed, zie ik nu al.

En u?

[ Foto’s: © Menck ]

* * *

Faits divers | deel 1 leest u HIER.

 1. De Fruitberg

  Fijn dat het wat is meegevallen op die beurs. Die theelichtjes zijn idd geweldig. En het petekind heeft duidelijk haar best gedaan.
  Asters kan je nooit te veel hebben. Dit week-end hier ook nog enkele planten verplaatsen, het weer dat de komende twee weken wordt voorspeld lijkt me er ideaal voor.

  Like

  • Menck

   Het lijkt er inderdaad op dat het ideaal tuinweer wordt. Planten, verplanten en nog wat laatste scheerbeurten staan op mijn persoonlijke tuinagenda.
   Merci voor de complimenten!

   Like

  • Menck

   Sedum is inderdaad attractief en sterk bovendien. Lange droogteperiodes? Geen centje pijn.
   Verdiep je zeker ook eens in de asters en plant er zo mogelijk enkele aan. Kleur in de herfst is altijd meegenomen. You’ll like them!

   Like

 2. saturnein

  Ik ben benieuwd naar die website en meer fraais van uw wederhelft met fraai kapsel.
  Sabine “een spatje regen” Dorenhage. Hehe.
  Ik ga vandaag fietsen, stel je voor. Eindelijk beterschap op het weerfront en als er “een spatje regen” valt ga ik gillen!

  Like

  • Menck

   Met haar zwarte korte snit vond ik Katrien er te streng uitzien. Heden komt ze zachter en eigentijdser over. Het liefst zag ik haar eigenlijk met haar lange haren, doch zulks is voorgoed verleden tijd, bevroed ik.

   Geliked door 1 persoon

 3. Vief

  Die theelichtjes krijgen voor uitvoering, sfeer en gezelligheid een 11 op 10. Echt mooi!
  Het kapsel zou mijn – wat het lief soms mijn ‘parukzjen’ noemt – ook deugd doen.
  En jouw tuin en z’n bloemen… Een hovenier in de familie hebben is niets waard! Vooral ene waarmee de communicatie aan geen kanten werkt. Ik wacht en wacht en wacht terwijl ik een signatuur Menck hof had kunnen hebben. Verdomme é!

  Like

  • Menck

   Oesje, nooit leuk als je niet kunt rekenen op je tuinier die tevens familie is. Mij werd destijds enkele keren het advies gegeven om zo min mogelijk te werken voor vrienden en familie. Mogelijks omwille daarvan?

   Like

 4. Matroos Beek

  Ik vind je vrouw op beide foto’s knap met haar kapsel. Ze straalt zo mooi en oogt sympathiek. Bij haar mag je vast wel een potje breken, maar niet van haar schoon keramiek- dat zou al te jammer zijn.

  Like

 5. Affodil

  Op slag verliefd op de theelichtjes!
  Wat het nieuwe kapsel betreft: het petekind heeft talent. En het nieuwe kapsel is erg leuk. Het kleurtje is even wennen. Het ziet er warmer uit, maar uw madam heeft van nature de teint van een zwartharige.
  Ik ben mijn asters aan het vervangen door sedums.

  Like

  • Menck

   Doen je asters het niet goed? Of ben je ze gewoon beu?
   Katrien is van nature zwartharig. Vroeger droeg ze haar haren heel lang, wat ik prachtig vond. Maar die korte, strakke coupe stond haar niet, vond ik. Te streng.

   Like

 6. Mirjam Kakelbont

  Ik las taits-divers-deel 2 en dacht geschrokken: ik heb deel 1 gemist! Maar ziedaar, er stond een link (-:
  Het nieuwe kapsel van Katrien vind ik bijzonder geslaagd. Een vlotte coupe en warme kleur. Het maakt haar gezicht zachter. Pete-kind schopt het nog ver… De theelichthouders zijn juweeltjes om te zien.

  Like

  • Menck

   En nog een voorstander van haar nieuwe coupe. Yes! Goeie smaak, gij allen. 😉
   De ‘Faits divers’-reeks zal wel nog een tijdje lopen op deze stek. Korte, hapklare brokjes, ik lust ze wel.

   Like

 7. groengenot

  Zeer benieuwd naar Katrien haar website! Zo schoon gerief dat ik hier al zie staan.
  En je gedichtje hier in de reacties vind ik fantastisch! Helemaal jouw stijl. Je neemt de lezer mee in romantische mijmeringen … en dan … boenk, die vorige coupe 😂

  Like

  • Menck

   Het nemen van de diverse foto’s (en hun nabewerking) neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Maar de site is, zo hoop ik vurig, voor binnenkort.
   Wat dat gedichtje betreft: de sentimentaliteit in extremis doorbroken. Oef. 😉

   Like

 8. zem

  Een zeer vrolijk en opwekkend herfstassortiment-kleurtjes: dat hebben we nu wel nodig om ons heen.
  En wat de coupe van Katrien betreft: ik kan het korte kopje van voordien ook zeer waarderen, maar de nieuwe coupe staat haar eveneens uitstekend.
  En haar keramiek is van grote klasse!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.