De schone en het beest

Op dat moment wist ik hoe het voelde om in het hart van baarlijke schoonheid te kijken. Wat me het eerst was opgevallen, waren de fascinerende kleuren.

Ze illumineerden de grauwheid van deze kille herfstdag al vanop grote afstand. Toen er ons nog amper een meter scheidde, hield ik halt en liet ik mijn ogen gretig doch eerbiedig glijden over de heldere oranje welvingen die waren afgebiesd met een okergele, rafelige kraag. Elke ondulerende schaal was meandrisch getooid met welhaast evenwijdig aan elkaar lopende baksteenrode banden. Ze brachten, gedetailleerd en afgetekend, een rustgevende symmetrie in de verder compleet organische vorm.

En dan die opbouw. Alsof iemand minutieus een indrukwekkende 3D-puzzel had geconstrueerd uit vlezige schelpen die elk groter waren dan de handpalm van een kolossale zeebonk. Het geheel was een machtig meesterstuk dat moeder natuur pardoes exposeerde voor menig gefascineerde passant.

Deze schitterende, massieve en ongeschonden zwavelzwam was voor Katrien en ik het dessertje van onze dag. Een select kransje hoogopgeleide dames en heren noemen hem habitueel ook wel eens Laetiporus sulphureus. Hij komt vooral voor op dode eiken, wat ook hier het geval was.

Over de plas wordt deze zwam Chicken of the woods genoemd, want de textuur en de smaak doen erg aan kip denken. Eetbaar dus, al dien ik hierbij een belangrijke voetnoot te plaatsen: er zijn mensen die een allergie voor de paddenstoel ontwikkelen doordat vooral de jonge exemplaren bepaalde alkaloïden bevatten.

Tot slot nog even meegeven dat het wegnemen van deze schoonheden uit de vrije natuur in ons land een strafbare handeling is:

Wilde paddenstoelen opzettelijk plukken en verzamelen, afsnijden, ontwortelen of vernielen is verboden onder het decreet natuurbehoud.
Op overtredingen staan volgens de letter van het Bosdecreet boetes van 100 tot 50.000 (!) euro, aldus het Agentschap Natuur en Bos.

’s Anderendaags bleek jammer genoeg dat niet iedereen daarvan op de hoogte is, getuige deze intrieste foto’s die ik nam:

Hier werd onmiskenbaar een mes of een ander scherp voorwerp gebruikt om de zwavelzwam in zijn totaliteit van de dode eik te scheiden. Toen ik deze geheel zinloze en ronduit vandalistische daad opmerkte, kreeg ik het warm en koud tegelijk. Want echt: waaróm toch?

Moge de lafhartige barbaar die deze kille daad op zijn geweten heeft, dan ook tergend traag stikken in een excessief pezig stuk Laetiporus sulphureus. Geen genade voor een dergelijke onverlaat, wat ik u brom.

[ Foto’s: © Menck ]

 1. Mrs. Brubeck

  Wauw, ik kreeg pijn in mijn buik van het lezen van je 1ste alinea, was je met een woordenboek naast je aan het schrijven? 😂😂
  Neen, natuurlijk niet, je laat gewoon je schitterende “pen” los op je publiek, waarvoor dank 🙏!
  Wat die mensen betreft die de natuur niet met rust kunnen laten…. ik lust ze rauw!

  Like

 2. Affodil

  Wat is het toch dat bepaalde mensen aanzet tot vernielen? Gewoon, zinloos vernielen om te vernielen? Ik heb het nooit begrepen en ik geloof ook niet dat dat nog komt. In dit geval een prachtige paddenstoel, vorige week bij ons in het parkje is een bankje in de fik gestoken. Met de (toen nog) droge vegetatie errond en het kerkje binnen de paar meters afstand … Vorig jaar werden de fruitbomen in het laantje daar zwaar toegetakeld. Het is de gewoonte dat iedereen het recht heeft om een peer te plukken voor consumptie. Maar op dat moment waren de peren nog niet rijp en werden ze allemaal van de bomen geknuppeld, zodat ze op de grond gingen rotten. Een week later werden de bomen zelf zwaar beschadigd. Ik zie echt de zin, noch de lol er van in. Maar ja, tegenwoordig is het ook cool om een onbekende verrot te schoppen en er op FB en Insta en wat nog meer een feestje rond te bouwen. Soms denk ik dat de enige manier om de aarde te redden erin bestaat om covid-19 zijn gang te laten gaan.

  Geliked door 2 people

 3. marieclaire

  Een waardig in memoriam voor een vernielde zwavelzwam.
  Er moeten grote campagnes komen om deze wetten onder de aandacht te brengen. Bewustwording is de beste preventie.

  Like

 4. Kakel

  Ik was blij na het lezen van de tekst dat het in België (streng!) verboden is paddenstoelen te plukken. Maar verheugde gemoed liep leeg als de bekende sisser. Het werk van een natuurbarbaar. Niet normaal!

  Like

  • Menck

   Zij molesteren de natuur, laf als ze zijn, veelal in de kleine uurtjes. Zoals dat meestal gaat, zag niemand het gebeuren, ook al viel die grote zwam zeker niet op een wip en een scheet te verwijderen.

   Like

 5. Justin Case

  Vanaf mijn vakantieadres op de Veluwe fietste ik ‘s ochtends langs steeds andere zandpaden naar de bakker. Op een ochtend kwam ik door een mooi eikenlaantje waar ik laag op de stam van een (nog?) levende eik een oranje zwam zag. Hé, dat is die van Menck, dacht ik, want de officiële naam had ik niet onthouden, laat staan de botanische.
  Wat een geluk om zoiets moois met eigen ogen te zien. En tijdens het eindeloze gemiezer opgevrolijkt te worden door het idee van gedeelde vreugd om zo’n prachtig natuurverschijnsel.

  Like

  • Menck

   Prachtig om zoiets te mogen aanschouwen, hè! Foto’s kunnen nooit tippen aan de realiteit.
   En het zal inderdaad zijn zoals je schrijft: een NOG levende eik. Ongetwijfeld een exemplaar dat al een tijdje ziek is.

   Fijne reactie.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.