Faits divers | deel 1

Ze kroelde het schier aride loof van de smalle dreven en viel later in volle schittering neer op de vloedlijn en het verlaten zandkasteel, wijl ze levend goud op onze kruinen liet beven; een goddelijk waas uit zijde en licht geweven: nooit voorheen ervoer ik zulk een magisch tafereel.

Aanschouwde u dinsdagavond ook die werkelijk glorieuze zonsondergang?
Het moet zowat half acht zijn geweest toen de koperen ploert ineens groot en oranjerood de einder kuste. Diens boodschap was onmiskenbaar: geniet nog een laatste maal ten volle van mijn zomerse gloed, gij allen, want ge zult er een tijd van verstoken blijven.
Op dat betoverende moment bevonden mijn madam en ik ons vlakbij een vrij grote plas water die gemeenzaam ook wel eens Noordzee wordt genoemd. Ik diepte mijn camera uit de schoudertas op en legde zoveel welhaast onaardse schoonheid meermaals vast.

Vanmorgen regende het, voor het eerst sinds lang, oude wijven. We wennen er maar beter aan als ik het KMI mag geloven.

* * *

Maar ik wil niet zo’n afzichtelijk groot toestel in de woonkamer”, zeurde Katrien wijl ze op mijn pc-scherm een foto aanwees van een doordeweekse hometrainer. “Geen computers en andere overtollige toeters en bellen, maar een minder log ding, liefst ook een beetje esthetisch verantwoord, dat me op een franjeloze manier de nodige training garandeert.”
“Het moet dus bij ons interieur passen?”, meesmuilde ik. “Daar ga ik niet eens naar op zoek om de eenvoudige reden dat zoiets niet bestaat, lieve schat.”
Mijn madam stond verontwaardigd op, trok haar smartphone uit haar achterzak en stapte mijn bureau uit.

Vier dagen later werd het geleverd.
Het was verbazend klein, erg fraai vormgegeven en woog op de kop af 120 kilo. Nog een geluk dat het niet log was.

Daar zal ze niet lang plezier aan beleven”, gaf een mijner klanten, die tevens sportleraar is, me mee. Hij heeft zijn eigen gymzaal vol logge toestellen.
“Dat kleinood is vooral mooi maar hoegenaamd niet praktisch. Je kunt je benen op geen enkel ogenblik voluit strekken met kniepijn als uiteindelijk resultaat. Het ontbreken van een stuur houdt een marteling voor de rug in, met alle kwalijke gevolgen van dien. Zeg maar tegen je vrouw dat haar gekoesterde machientje haar zuur zal opbreken.”

Het fitnessapparaat staat ondertussen te koop op 2dehands.be. We lieten de prijs al zakken tot 35 euro, doch geen vermaledijde kat die reageert.
Wijl ik dit aan het scherm toevertrouw, ligt mijn madam voor de vijfde van twaalf beurten op de behandeltafel van Kinesitherapie Kraakmans alwaar ik haar om kwart voor acht dien op te pikken.

* * *

En u?

.
[ Foto’s: © Menck | aanklikbaar voor groter ]

  • Menck

   Gelezen? Wat een mooi compliment, dank je wel.
   Zulk een toestel is evenmin iets voor mij. Mijn madam is een stuk sportiever dan ik, vrees ik. Maar een stuk minder doordacht, dat ook, haha.

   Like

 1. Vief

  Ze heeft wél gelijk. Heel mooie vormgeving.
  Misschien allebei een e-bike en dan elke avond live naar de zonsondergang aan zee fietsen? Die fiets mag van mij in de living, maar in de garage staat hij ook goed.

  Like

  • Menck

   Ik heb nog eventjes overwogen om het fraai gewelfde apparaat op de kast te zetten als eigentijds ornament, maar Katrien was – zacht uitgedrukt – not amused.
   E-bike: niet zo’n goed idee, wegens constant zadelpijn. Doch dat las je ergens anders al. 😉

   Like

 2. bentenge

  Euh. En ik? Ik zag die zonsondergang niet. Vind dat toestel best wel esthetisch verantwoord maar laat het toch aan me voorbij gaan. Mijn ouders kochten ooit een “hometrainingfiets” en die kwam via ons dan toch terecht waar hij hoorde. Veel et weinig gebruikt. Beter je echte fiets op rollen in de garage zetten vind ik.

  Like

 3. djaktief

  Die zononsondergang bewonderde ik aan de Lauwersmeer eergisteren.

  Soms zijn martelwerktuigen nodig, maar koop goede. Gooi er desnoods een fraaie grand foulard overheen en hang er een plant boven als hij niet in gebruik is.

  Like

 4. groengenot

  Oh zó gelachen! Ik dacht eerst te reageren “Ziede wel! Ge moet uw verontwaardigde madam toch haar gelijk geven!” Het is wel een schoon vormgegeven toestel in jullie interieur hè. Maar allee, 1 – 1 voor jou vermits ze nu bij Mr Kraekmans op de tafel ligt. 😄

  Like

 5. zem

  Inderdaad een meer dan prachtige zonsondergang, Menck.
  Arme Katrien: had ze eindelijk een design apparaat gevonden, krijgt ze er nog rugklachten van ook.
  Schoonheid kan pijn doen…
  Duur toestelletje gaat dat worden 😉
  Hartelijke groeten en beterschap voor Katrien, Zem.

  Like

  • Menck

   Noem het gerust maar een miskoop van jewelste. Doordat er niks verstelbaar was, had ik al van in het begin onraad moeten ruiken.
   Ach, een verloren veldslag is nog geen verloren oorlog. 😉

   Like

 6. schrijfselsvanmij

  Prachtig, die zonsondergang. Schoonzus en zwager hebben tuin op het westen met vrij uitzicht, zij zien vanuit hun woonkamer de meest mooie zonsondergangen. Tja, je kunt niet alles hebben hè. En eerste wat ik dacht bij het aanschouwen van die hometrainer: ik mis ‘n stuur. Dus. Beterschap voor Katrien 🙂

  Like

 7. Darling Doormat

  Die foto is een prijs waard, Menck, insturen moet je die. En ik ben zo’n beetje expert in zonsop- en ondergangen geworden hé. Ook het fraaie beeld van de hometrainer moet je bewaren. Voor eventuele latere discussies 😉

  Like

 8. Affodil

  Prachtige zonsondergang!
  En dat dat marteltuig een marteltuig ging zijn, zag ik ook vrij snel. Niks verstelbaar, zodat het op de juiste manier kan gebruikt worden … Succesrecept voor miserie!

  Like

 9. Pingback: Faits divers | deel 2 | Menck Weserhütte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.