Kolder of op zolder?

Herinnert u zich nog het amusante vragenvuur dat een poos geleden door de blogosfeer waarde? Het heette ‘The randomness of being’.
Laat ik even terugkomen op vraag 14 van die tag, die ik toen alzo invulde:

14 | Als je iets kon veranderen aan je huis – ook al is het niet handig of mogelijk – wat zou het dan zijn?

De plannen voor een hobbykamer op zolder zijn al getekend. Nu de uitvoering nog. De klusser in mij wordt reeds uitzinnig bij de gedachte alleen al.
Het wordt een ruimte waar mijn madam ongestoord haar geliefde hobby – pottenbakken – zal kunnen uitoefenen. Daar mag ze naar hartenlust het toerental van haar draaischijf opvoeren, morsen met klei en spatten met glazuur.

Ik mag dan al een enthousiaste doe-het-zelver zijn, erg hoog durf ik de lat zelden te leggen. Sterk in het iets ruwere werk, zeg maar, en bij voorkeur in robuuste composities voor buiten.
Nu lijkt het wel alsof ik vaak de Franse slag hanteer, doch niets is minder waar. Er schuilt wel degelijk een perfectionist in me die streeft naar een zo degelijk mogelijk afgewerkt product dat ook nog eens gezien mag worden. Mijn grote lacune is echter gepast werkgerief. Voor elke taak het best geschikte – vaak peperdure – materiaal aanschaffen, niet zelden voor een eenmalige klus: mij niet gezien. Ik vul die leemte bij voorkeur op met creatief denken en de zogenoemde truken van de foor.

Edoch, een volledige kamer construeren op onze zolder is een emplooi van een gans ander kaliber. Want wat ken ik nou van valse muren, verlaagde plafonds, een verhoogde vloer en elektriciteit? Er was, kortom, enige zelfstudie nodig alvorens ik me in de handen mocht spuwen.
Nooit gedacht dat het www me op zo goed als alle vragen die in mijn hoofd rondspookten een pasklaar antwoord zou kunnen bieden. Vooral YouTube was in dezen een machtige informatiebron met zijn glasheldere instructievideo’s.
Bovendien had ik me voorgenomen om een rode draad te trekken doorheen deze allerminst lucratieve schnabbel: “Alles zo goedkoop mogelijk zonder aan soliditeit in te boeten.

Wat denkt u, beste lezer: wist ik mijn belofte aan Katrien – al dan niet eigenhandig – te vervullen? Heb ik me voor een of meer puntjes moeten beroepen op derden/vaklui om me uit de miserie te verlossen? En vooral: kan mijn madam nu eigenlijk al morsen met klei en spatten met glazuur?

Bevredig uw nieuwsgierigheid door HIER te klikken, gij allen.

______________
N.v.d.r.: Ik verkeer nog steeds in de onmogelijkheid om te reageren op wordpress.com-blogs, m.u.v. mijn eigen stek. Afgaand op de mail die ik deze week mocht ontvangen, is WordPress “ermee bezig”.

 1. De Fruitberg

  Je schreef “Het wordt een ruimte waar mijn madam ongestoord haar geliefde hobby – pottenbakken – zal kunnen uitoefenen”. Maar ze moet jou dus ook dulden in de hobbykamer 😉
  Goed nu even serieus: ik vind dit een mooie kamer, goed dat je voor wit hebt gekozen, samen met de venster geeft dat een kamer die duidelijk baadt in het licht.
  Voorwaar knap werk. Hoedje af.

  Like

 2. djaktief

  Wat een partij werk, maar je hebt er echt eer van dat het zo schitterend is geworden. Jullie woning is gewoon meer waard geworden met 24 m2 ruimte. Fijn dat er ook daglicht in kan. Dat raam had ik niet eerder gezien op de foto’s.

  Like

  • Menck

   Aan beide gevelzijden van onze zolder zit zulk een raam. Gelukkig maar, want niks zo fijn als daglicht annex verluchting. Bovendien ligt de hobbykamer op het zuiden, zodat het een echt heldere werkruimte is geworden.

   Geliked door 1 persoon

 3. Marc Dufraing

  Goe bezig! En samen bezig zijn of ieder zijn momenten? Eerbiedigen van de stilte op deze creatieve ogenblikken? Ik weet van de uren die ik op de academie bezig was dat het dikwijls en heel lang stil was…

  Like

  • Menck

   Samen bezig én ieder zijn momenten. Stilte is er nooit echt wegens een radiootje, maar dat bevordert alleen maar onze werklust en creativiteit. Mijn allergrootste liefde is, op mijn madam na, nog steeds muziek.

   Like

 4. groengenot

  Wauw zó knap! Jullie zijn alle twee super handig en creatief! Daar in die hobbykamer gaan spetterende creaties het daglicht zien. Nu begrijp ik waarom het bloggen er zo niet meer van kwam.
  Nu ga je toch bloggen over alles wat er in die kamer gebeurt hè? Allee, niet alles alles hè … 😉

  Like

  • Menck

   De bouw van de hobbykamer heeft verrassend genoeg minder tijd in beslag genomen dan ik aanvankelijk dacht. De blogstilte was veeleer te wijten aan mijn beroepsactiviteiten.
   En ja, we speelden het samen klaar: ik stond in voor de algehele constructie, Katrien voor zowat alle verfwerken.

   Wat je vraag betreft: what happens in the hobbykamer, stays in the hobbykamer. Hà!

   Like

 5. Kakel

  Wat een vakmanschap en talent! Zowel van jou als van Katrien. Naar het filmpje kijken, werkt verslavend.
  Ik vind het echt te gek. Zelfs de stelling heb je zelf gemaakt.
  Bij mij kon je wel een reactie achterlaten. Ik voel me bevoorrecht (-:

  Like

 6. Affodil

  Schitterend! Een professioneel zou het niet beter doen, Menck! (en ik ben jaloers op het idee van die schapjes voor penselen en verf; zou zomaar eens kunnen dat ik plagiaat pleeg!)

  Like

 7. zem

  Dit is een heerlijke ruimte geworden voor de kunstzinnige activiteiten in huize Menck.
  Ik werd helemaal Zen van het kijken naar de video van Katrien op de draaischijf!
  Jouw schildershoek mag er ook wezen: de schuine wandrekjes voor kwasten en verftubes zijn wel heel slim bedacht.
  Het ziet er nu spic en span uit, maar al werkend zullen de creatieve uitspattingen ongetwijfeld sporen nalaten op vloeren, ezel en zelfs de muren. Althans, zo is het hier op zolder gegaan, waar mijn schildersezel staat.
  Daar moest écht een groot stuk oud vinyl onder mijn ezel worden neergelegd: de bewegingen met de kwast laten zich niet remmen door netheidsoverwegingen. En zo zal het Katrien ook vergaan met kleispatters 😉
  Ik wens jullie vele uren creatief plezier toe in deze prachtige ruimte!
  Hartelijke groet van Zem.

  Like

  • Menck

   De gouden regel alhier is: spatten naar hartenlust, doch nadien alles weer netjes opkuisen.
   En ja, pottenbakken is niet de meest propere hobby, maar schilderen is dat evenmin. Twee kliederaars onder één dak: als dat maar goed komt. 😉

   Like

 8. Vief

  Ik lees met vertraging. Je bent blijkbaar van mijn reader gevallen. WP heeft op meerdere vlakken kuren tegenwoordig.
  Zeer knap werk Menck, en Katrien natuurlijk voor de verfwerken. Wat een meerwaarde voor jullie huis zo’n hobbyruimte.
  Ik heb morgen een vakman nodig om een valse wand op verdieping twee te maken, ik ben al mijn centen aan het tellen want het zal wel wat kosten.
  Geniet van de hobby’s!

  Like

  • Menck

   Als die vakman gyproc aanwendt, wat doorgaans het geval is, reken dan op een actuele prijs tussen de 35 en 70 euro per vierkante meter, afhankelijk van het type opdracht en de wensen van de klant.

   Merci voor het compliment. Wij genieten met volle teugen!

   P.S.: Mijn WP-probleem werd netjes opgelost. 😉

   Like

   • Vief

    Niets te gyproc. De kamer is volledig af, geschilderd en al. De mensen die dit huis lieten bouwen hebben over het hele verdiep één grote kamer gestoken. De wand gaat er van buitenaf uitzien als een kastenwand, alleen gaan er geen kasten achter zitten maar wel een open ruimte van +/- 1.20 m breed en 10 m lang. De verschillende deuren gaan me toelaten om vlot gerief te kunnen nemen of plaatsen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.