Under a mask

Mijn madam draagt, als de situatie zulks vereist, bij voorkeur een gifgroen mondmasker met daarop het tricolore logo van haar werkgever. De opdruk is fris en modern van vormgeving. Ze noemt het dan ook haar lievelingsmondmasker.

Een mondmasker – mondkapje voor de Nederlanders – is geleidelijk aan het verworden tot een trendy ding en een tastbaar medium voor een statement. Wie een ordinair wit of zwart stoffen masker draagt of – o treurnis – een blauwwit papieren exemplaar, uit zich heden nog slechts als een defaitistisch individu dat er door nood toe gebracht werd gebukt te gaan onder die obligate broeierige lap. Doch die mistroostige gelatenheid maakt gaandeweg plaats voor clemente revolte.

Steeds vaker duiken mondmaskers op die de deels onherkenbaar gemaakte drager weer een gezicht geven. Een prominent aanwezige ‘tanden bloot’-glimlach als opdruk verraadt een optimistische geest, een opgestoken middelvinger een rebels karakter en met een levensechte print van dat deel van het gezicht dat bedekt wordt, wil de mens achter het masker demonstratief uit de anonimiteit treden.

Deze week mocht ik me verheugen in een allegaartje van originaliteit.
Voor me aan de kassa stond een jong vrouwspersoon schattig te wezen met haar roze masker bezaaid met blauwe cirkels. Of er een boodschap achter zat, valt te betwijfelen, maar de overdosis aan koddigheid maakte het lange aanschuiven ineens wat draaglijker.
Twee oude besjes op de parking van datzelfde winkelcomplex droegen beiden een mondmasker met vintage look: grote kleurige bloemen op een okergele achtergrond. De coolness droop eraf. Bovendien waren ze zich maar al te bewust van de blikken die ze toegeworpen kregen, want ze etaleerden het sierlijke stukje stof met een flagrante parmantigheid.
En wat te denken van het personeel van de zaak van wie het masker gegarneerd was met het bedrijfslogo en daaronder “Onze prijzen laten uw mond openvallen!”

Gemeengoed is het allemaal nog niet. Maar de kentering is gaande.
Tenslotte moeten we het nog een hele poos uitzingen met zulk een zweetdoek op onze facie. Onze vrijheid is dezer dagen een pak kleiner dan onze fantasie. Dat de commercie hier geraffineerd op inspeelt, vind ik dan ook helemaal oké. Want alleen mensen met verbeelding hebben oog voor de werkelijkheid.

En u?
.

 1. saturnein

  Ik? Ik maak mijn mondmaskertjes zelf in allerlei vrolijke kleurtjes 🙂 Van in het begin al. Deze week ga ik er nog een voorraadje maken. Ze zitten nog eens vrij comfortabel ook, dat is mooi meegenomen.

  Like

 2. Matroos Beek

  Ik denk dat ik ook maar eens werk maak van een eigen ontwerp… dat denk ik iedere keer als ik een ander zie met zo’n leuk mondmasker/kapje. Het is er nog niet van gekomen want ik ben daar niet zo handig in, maar het komt er wel, zeker na het lezen van jouw inspirerend log hierover.

  Like

 3. Affodil

  Ik ben ook toe aan een aanvullend aantal “onbeschaamdlapjes” en ben van plan op zoek te gaan naar wat leuke, grappige of colle ideetjes. Zelf maken is niet aan de orde wegens geen naaimachine en met de hand duurt het me te lang en zijn ze niet zo stevig, heb ik al ondervonden. Het moet wél heel blijven na de was, want anders kan je van die wegwerpdingen gebruiken ook.
  In het begin kocht ik er een paar fantasieloze witte, maar de elastiek is dus gekrompen in de was (handig!). Daar moet ik nog nieuwe “litsen” aan doen, dan kunnen ze als reserve in het handschoenkastje van de auto in de weg gaan liggen.
  Ik heb er nog maar 1 fantasierijk (?) en dat is mijn dierenartsmaskertje: met hondjes en katjes op. Gekocht ter bescherming van onze toffe dierenarts en ten voordele van de poezenopvang in de haven.

  Like

 4. groengenot

  Mmm, ik heb een serie maskers gemaakt uit babylakentjes, wit met pastelkleurige appeltjes, kersen en perziken erop. Koddige schattigheid dus, zoals je het zo mooi verwoordt.
  Maar zo eentje met tekst er op (ivm tuinieren natuurlijk) zou ik ook wel tof vinden. 😊

  Like

 5. Vief

  Ik ben al blij dat er eens iets leuks over mondmaskers geschreven wordt. Ik ben het gekanker erover zo grondig beu!
  Ik heb respect voor een ander en bescherm mezelf graag, dat is het enige argument dat in mijn ogen mag bestaan.
  Ik ga straks nog eens kijken in mijn stoffenkast, ik heb daar ook nog wel wat bomma-stofkes liggen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Marry

  Op dit moment heb ik geen mondkapjes, ook niet gedragen, gezien of er over horen spreken. Ze zijn tot nu toe alleen verplicht in het openbaar vervoer en daar maak ik nooit gebruik van en ik ken ook niemand die dat doet.
  Vandaag komt er een nieuw advies van het Outbreak Management Team, de Veiligheidsraad en zal onze premier ons melden wat het nieuwe beleid over de door velen gewraakte mondkapjes zal zijn. Persoonlijk lijkt het mij maar niks, zo’n vieze vod voor je kop. Ik wacht de nieuwe maatregelen met spanning af. (NOT)

  Like

   • Menck

    Het verschil met ons land kan niet groter zijn; hier zijn mondkapjes op heel veel plaatsen verplicht.
    Het staat buiten kijf dat die “vieze vod” bescherming biedt. Waarom Nederland er dan zo weigerachtig tegenover staat, snap ik niet.

    Like

    • Marry

     Nee hoor, het is nog steeds discutabel. Mondiaal zijn de hooggeleerden het er niet over eens. Sinds enkele dagen is het wegens enorme drukte dan wel weer plaatselijk verplicht, o.a. Rotterdam. Zo wordt het er niet duidelijker op.

     Like

 7. Mrs. Brubeck

  De kentering vind ik helemaal ok, de vercommercialisering ook… dat laatste zorgt er mee voor dat mensen niet zo belachelijk doen om er geen te willen dragen (want oh, daar heb ik een gigantisch probleem mee, maar is wss om in het nieuws te komen, hemeltergend).
  Ik draag wel de chirurgische, omdat ik heel de dag noodgedwongen op en af moet zetten, die zijn dan het meest geschikt!

  Like

 8. tinyblogt

  Bij mij ook niks fancy. Vooral omdat ik amper buiten kom. Voor dat kwartier dat ik in een supermarkt rondloop ga ik er geen geld aan hangen (dat zou trouwens niet helpen, dan zakt het maar af…). Dus ’t zijn treurige blauwwitte chirurgische simpelaards.

  Like

  • Menck

   Je mag er dan ook geen kleingeld aan hangen hè, Tiny! 😀
   Zo treurig zijn die blauwwitte exemplaren overigens niet, toch niet qua kwaliteit, want ze zouden meer bescherming bieden dan veel stoffen mondmaskers.

   Geliked door 1 persoon

 9. Woelmuizenier

  Mijn FFP2s zien er een beetje Star Warsachtig uit maar ik heb er altijd een paar in mijn werkplaats. Kwestie van houtstof uit mijn neus te houden. In ’t publiek draag ik natuurlijk een verse ongebruikte.

  Like

 10. zem

  Tja, hier in ons dorp in zuid Friesland kijken ze je heel gek aan als je met zo’n ding zou verschijnen. En inderdaad, het hoeft in Nederland (nog) niet op straat.
  Ik denk dat men in Nederland wat te luchtig doet over de bescherming, die zo’n kapje kan bieden. En er zijn kapjes en kapjes , nietwaar. Als je goochelt op geschikte stoffen, dan is bij voorbeeld een dubbele laag fijngeweven katoen, die op minstens 60 graden gewassen kan worden, met een dubbelgevouwen stuk keukenpapier erin, best effectief.
  ik heb destijds “voor het geval dat” naar de Belgische patronen gekeken: jullie overheidskapje nagemaakt. Voor het eerst sinds jaren weer zitten prutsen op de naaimachine, lekker scheef stikken en uit de bocht vliegen: maar er liggen een stel mondkapjes, die een klein beetje leuker zijn dan de blauwe van 50 in een doosje.
  Ik gebruik ze bij voorbeeld bij de kapper. In de supermarkt kom ik niet, ik laat de boel thuisbezorgen. Mijn vriendin draagt in de supermarkt wel een mondkapje, als enige. Het voordeel is, zo zegt ze, dat de mensen weer afstand houden van haar….
  Helaas zijn kapjes voorlopig niet passé: dan maar een leuk kapje!
  Die van de foto is heel leuk, sluit niet goed aan… maar is op een andere manier heel effectief 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Menck

   Goed bezig, Zem! En echt fijn / gelukkig maar dat je de algemeen gangbare Nederlandse mening over mondkapjes niet deelt. Dat ze bescherming bieden voor zowel jezelf als de mensen rondom je, staat buiten kijf. Waarom ze dan niet in jullie land opduiken, snap ik niet.

   Like

 11. De Fruitberg

  In Italië zijn enkele jongeren gestart met een mondmaskerwinkel, met ‘custom’ mondmaskers. Ze openen nu een derde winkel (na Milaan en Rome, nu in Turijn). Ze verkopen honderden mondmaskers per dag (aan 10 EUR per stuk), met de kleuren van je voetbalploeg, een cartoon, je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat als mondmasker

  Like

 12. Kakel

  Hej Menck, leuk weer iets van je te lezezn!
  Mijn vriendin heeft een mondkapje voor me gemaakt van een oud nachthemd (-: Als dat niet cool is… In NL hebben we geen draagplicht, m.u.v. in het openbaar vervoer. Hier wordt driftig gespeculeerd of een mondkapje wel/niet/wel/niet effect heeft.
  Als ik naar de stad zou willen, zou ik er vrijwillig een dragen. Baat het niet, het schaadt ook niet…

  Like

  • Menck

   Overal ter wereld zie je mondkapjes gedragen worden. Behalve in Nederland. Die driftige speculatie lijkt me dan ook volkomen zinloos, eerlijk gezegd.
   Fijn dat jij er anders over denkt!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.