Gemondkapt aanmodderen

De lockdown waarin we welhaast mondiaal verzeild zijn geraakt, maakt dat ik – net als ongetwijfeld velen onder u – zo stilaan toch wat zwaar op de hand aan het worden ben. Gelukkig zijn de strohalmen waaraan ik me optrek nog steeds sterk genoeg.

Als zelfstandig hovenier kan ik dan wel reglementair aan de slag blijven, doch ook in mijn vak loert het vermaledijde virus om elke hoek. Zo draag ik tijdens het arbeiden voortaan een mondmasker om de excessieve speekseloverdracht mijner overwegend bejaarde klandizie, die in meer gevallen dan ik bevroedde nog nooit van social distancing heeft gehoord, te weren.
Dat zulk een beschermende lor wat mij betreft niet bepaald een zegen is, valt te wijten aan mijn ongerijmde gewoonte om om de haverklap mijn lippen te bevochtigen met mijn tong. Het gevolg hiervan is dat het aanvoelt alsof ik mond en neus afscherm met een iets te intens gebruikte en pas afkoelende beflap. Met de uitzonderlijk zomerse temperaturen van de afgelopen week, leek het daarenboven alsof ik gedurig aan het vapen was, terwijl het gewoon mijn eigen mondvocht betrof dat via die vunzige vod verdampte. Moge de huidige koelere week daar please verandering in brengen.

Bovenstaande paragraaf kan de indruk wekken dat ik thans weder geheel de slaaf van een overvolle agenda ben geworden, doch niets is minder waar. Er zijn namelijk nog aardig wat klanten die de aanwezigheid hunner vertrouwde hovenier dezer dagen (lees: weken) niet op prijs stellen wegens latent besmettingsgevaar. Als zij in hun kot moeten blijven, dan ik ook maar.

En dus rest er mij meer vrije tijd dan me lief is. Tijd om aan het thuisfront zowel binnen als buiten diverse klussen uit te voeren die ik anders toch maar voor me uit zou hebben geschoven.
Verven, om er maar eens eentje te noemen. Ik beheers die nobele ambacht behoorlijk, doch executeer hem node. En aangezien de eindeloos lijkende quarantaine madam Menck en ik de gelegenheid biedt wat karweien van grotere omvang aan te gaan, verfden we meteen maar de hal en alle tien deuren die er op uitkomen. Wij betrekken een bungalow, ziet u. Daarin is een lange gang met veel deuren welhaast een conditio sine qua non.
Het eindresultaat van ons kwastenspel stemt zowel Katrien als ik uiterst tevreden. Wat voorheen een massieve expositie van vage zandkleuren was, is heden verworden tot een maagdelijk witte entree. Een langgerekte witte gang met plenty witte deuren: het is toch nog eventjes wennen. Als we onze woning binnenstappen, voelt het nog steeds alsof we een ziekenhuis betreden. Straks toch maar proberen om alvast díe knop om te draaien.

Á propos, wit: die kleur heerst niet alleen binnenshuis. Ook in de tuin, waarin ik steeds meer mijn heil zoek, is er momenteel een ware sneeuwexplosie aan de gang, slechts sporadisch onderbroken door een vonkje rood. En daar heb ik foto’s van. In dit annus horribillis zijn het shots die oplichten als fel fonkelende sterren in een verder compleet duistere nacht.

De bewijzen van onze verflust schotel ik u in de loop der lockdown geheid ook nog voor. Ik heb dus nog wel even de tijd, zeg maar.

.


Ondertussen net uitgebloeid: krentenboom (Amelanchier lamarckii).

Nog volop hun pracht tentoonspreidend (sierappel- en -kerselaars):

[ Foto’s: © Menck | aanklikbaar voor groter ]

 1. Affodil

  Het is inderdaad een doel op zich nu: bezig blijven. En dat kan dan het beste met dingen die tóch gedaan moeten worden. Het rechtzetten van lege zakken geeft heel weinig voldoening in deze. Ook in onze tuin is de bloei-aflossing volop bezig. Tegen het eind van de week hebben we volop sneeuwballen, tegen de wand aan het hek is er kleur op komst (de klimmers aldaar kleuren van lichtgeel tot donker rood in de loop van het seizoen) en het is bijna tijd voor de hangkorven. Dàt wordt vuurwerk!

  Like

  • Menck

   Met het vullen van hangkorven en aanverwante bakken wacht ik toch maar liever tot na de ijsheiligen, half mei. Vorst kan nog immer om de hoek loeren. Tenzij je vast plantgoed in plaats van eenjarigen verkiest, natuurlijk.

   Like

   • Affodil

    O, maar, ik zag me dat ook deze week nog niet doe hoor. Gisteren nog 1,5m³ kiezel open gevoerd. Vandaag dus niet teveel jazz maken. Eind deze week de opgegraven grond in een afvoercontainer vullen, zodat we weer wat voetruimte hebben. En dan volgende week eens met waterplantjes en een vijverpomp aan de slag gaan. Schoonzus heeft al een waterornamentje geboetseerd en gaat dat drogen en bakken en dan kan dat in de vijveroever tussen de plantjes verwerkt worden. Dus die hangkorven zijn nog niet direct aan de beurt. Dat is de climax waar we naartoe werken.

    Like

 2. Ludo Rutten

  Proberen er het beste van te maken, onder meer dingen die je al zo lang had willen doen maar er geen tijd voor had. Deze extra vrije tijd biedt kansen tot creativiteit, nieuwe dingen uitproberen, wat langer stil te staan bij de schoonheid van de natuur maar ook (hopelijk) bezinning over hoe zot de wereld gedraaid is en dat een koerswijziging (mondiaal) noodzakelijk is. Opnieuw verwonderd over de schoonheid van je tuin. Klein in oppervlakte maar knap ingericht.

  Like

  • Menck

   Het moge raar klinken in deze tijden, maar soms geniet ik. Echt genieten. Van kleine dingen bovenal (love my garden!), maar ook van het uitvoeren van reeds lang uitgestelde grotere klussen. Zulks maakt het hoofd leeg en voelt dientengevolge goed aan.

   Like

 3. Thomas Pannenkoek

  Ondertussen heb ik mij de kunst eigen gemaakt om prachtige neuskeutels te draaien. Ik heb zelfs uitgezocht op Tinternet hoe een schaakspel eruit ziet, en heb alle stukken (met uitzondering van de paarden) al kunnen opbouwen, puur met neusinhoud. Mijn rechter duim en wijsvinger zijn zo gespierd geworden dat ik amper in handschoenen raak. Gelukkig wordt het zomer…

  Like

 4. Vief

  Een entree met veel deuren, die had ik vroeger ook zonder dat het een bungalow was. Bruine eiken bovendien, ik had heel blij geweest mochten die wit geweest zijn.
  En je tuin: ik kan me alleen maar vergapen op het schoons van een ander terwijl ik hier nog op de grote leegte kijk. Maar tijd en boterhammen (of geen Corona en een hovenier die werkt)…

  Geliked door 1 persoon

  • Menck

   Je start je toekomstige tuin met een propere lei, een leeg blad. Heerlijk, vind ik dat. Nu heb je – elk nadeel heb se voordeel – de tijd om te plannen en tuinschetsen te maken. Een goede voorbereiding is het halve werk, niet?

   Like

 5. djaktief

  Je leert je klanten nu wel kennen. Ben benieuwd naar de interieurfoto’s voor en na. Hard gewerkt want ze zullen toch wel minimaal 2 keer gedaan zijn voor
  dekkend resultaat. Als schippersdochter hou ik van goed schilderwerk.
  Fijn dat je ons mee laat genieten van de bloesems

  Like

  • Menck

   Elke deur werd duchtig geschuurd, voorzien van een goede primer en twee lagen kwalitatieve eindverf. Eer je zo tien deuren hebt gedaan, is er behoorlijk wat tijd verstreken, ja.
   De muren en het plafond kregen overigens twee lagen. Foto’s volgen.

   De bloesempracht kon ik mijn lezers niet onthouden!

   Geliked door 1 persoon

 6. de biodiverse tuinier

  Ik voeg me al af – waar blijven de bloesemfoto’s bij Menck?
  Het werken met zo een mondmasker op je neus heb ik altijd een last gevonden. Mijn gedachten gaan dezer uit naar alle zorgverleners die deze dagen die dingen urenlang moeten dragen, samen met schorten, handschoenen, spatmasker, … weinig te benijden zijn ze.

  Like

  • Menck

   Een mondmasker is geen pretje, nee. Mij geeft het zelfs een benauwd gevoel. Als er niemand rondom me is, laat ik het masker dan ook al snel af.
   Zorgverleners zijn helden, zeg ik u.

   Like

 7. Marry

  Die witte ziekenhuiskleur zal wel een bewuste keuze zijn geweest, dus je went er maar aan. Zoniet, dan doe je er toch een ander kleurtje overheen.

  Like

  • Menck

   De witte kleur was een zeer bewuste keuze. De doorgaans vrij donkere hal – wegens slechts één raam aanwezig naast de voordeur – licht er gevoelig door op. Met de donkerdere verf van weleer was dat wel even anders.

   Het ziekenhuisgevoel nodigt dan weer uit tot doktertje spelen. Er bestaan minder leuke tijdverdrijven, zeg ik u.

   Geliked door 1 persoon

 8. groengenot

  En nu ben ik officieel jaloers op jullie tuin. Die bloesems jong, wauw!!!
  Ik werk ook niet graag met een mondmasker doch verschuil er mij nu toch maar achter. In het heetst van de strijd met onze bewoners in het wzc is dat verschrikkelijk warm en prikt en jeukt dat, brrr 😉

  Like

  • Menck

   Ach, die bloesems zijn helaas maar zeer tijdelijk. Na het “sneeuwen” worden de dragers ervan ineens weer alledaagse bomen. (Doch mocht ik kunnen, ik plantte er nog véél meer!)

   Ja, in de hitte van de afgelopen weken heb ik ook mogen ervaren dat het dragen van een mondmasker allerminst een lachertje is.
   Jullie zijn helden, en dat meen ik!

   Geliked door 1 persoon

 9. Zem

  Dat is, waar we nu blij van worden, schitterende bloeiende bomen!
  De krenten zijn hier nu aan het eind van de bloei, de Malus gaat beginnen , heerlijke tijd.
  Maar dat gedoe met mondkapjes: hier zie ik niemand buiten met zo’n ding werken.
  Tja, Duitsland gaat ze ook invoeren voor bepaalde groepen, hier is nog een tekort zelfs voor verzorgenden.
  Maar het huis opknappen: geen gek tijdverdrijf, Menck!

  Like

  • Menck

   Je huis opknappen loont altijd. Een mens raakt er letterlijk en figuurlijk opgeruimd van.
   Ieder jaar opnieuw kijk ik uit naar de bloesems, doch ieder jaar opnieuw ben ik ietwat ontgoocheld door de korte duur ervan.
   De coronareglementering in Nederland is toch enigszins anders dan die in België. Hier is de overheid een pak strenger dan bij jullie, vooral onder invloed van enkele vooraanstaande virologen.

   Like

 10. Kakel

  In dit annus horribillis verzoek ik je vriendelijk zo vaak mogelijk iets van je te laten lezen.
  Je had een schilderij geverfd en dacht: nu zij de glorie, ik pak alle deuren in huis aan. Heel verstandig! Geen kinnesinne, tien deuren. Machtige bloesemfoto’s. Nog stralender door de blauwe lucht.

  Geliked door 1 persoon

  • Menck

   Er heerst een “licht verschilletje” tussen een schilderij verven en tien deuren van drie lagen lak voorzien. Als ik mocht kiezen, zou ik wel weten welk van de twee mijn voorkeur geniet. 😉
   Wat het van me laten horen betreft: komt voor de bakker!

   Like

 11. schrijfselsvanmij

  Prachtig, die bloesem. Ik waardeer zulke foto’s ten zeerste. Er is flink wat nachtvorst voorspeld, jammer hè.
  Ps ons plan om een kiezelterras aan te leggen is – door onszelf – om zeep geholpen. Het wordt een terras met waaltjes 🙂

  Like

  • Menck

   Over nachtvorst mocht ik nog niks vernemen. Dat was alhier vorige week het geval; voor deze week zien de weersvoorspellingen er helemaal niet slecht uit.
   Waaltjes vind ik erg fraai, maar er groeit al snel onkruid in de voegen, niet?

   Like

 12. els

  De eerste bloesems van het jaar zijn de mooiste zeg ik u.
  Wanneer de Magnolia kobus van de buren zijn bloemenpracht boven de tuinafscheiding tentoonspreidt word ik goedgezind.
  Buiten werken met een mondmasker lijkt mij niet om te lachen maar de manier waarop jij het beschrijft verscheen er een glimlach op mijn gezicht.

  Like

  • Menck

   Als er niemand in de nabijheid komt, vliegt dat mondmasker af. Maar sommige mensen zijn helaas als plakvliegen, zelfs tijdens deze coronacrisis. Onbegrijpelijk, eigenlijk.
   Magnolia = magnifiek!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.