Huizenjagers: speciale editie

Na afgelopen zondag – wat een overheerlijk weertje! – een paar baantjes te hebben getrokken in ons verwarmd olympisch zwembad, twee stukken vanuit Zambia geïmporteerde nijlpaardfilet aan de barbecue te hebben toevertrouwd, een halfuurtje in de op zolder geïnstalleerde cederhouten infraroodsauna te hebben vertoefd en ter verkoeling daarvan een helikoptervluchtje boven Oostende te hebben geëxecuteerd – wegens te lui om de luchtballon uit de paardentrailer te halen en die te verhitten voor een relaxerende wolkenvaart teneinde mijn chakra’s in de juiste banen te dirigeren – begon ik me toch ietwat te vervelen. Alledaagse dingen staan nu eenmaal snel tegen en aldus zocht ik later die dag mijn heil in wat creatief zaag- en timmerwerk ter algehele verstrooiing mijner kleurloze burgerbestaan.

Op een houten plank, die ik nog overhad na de bouw van onze indoorjacuzzi, tekende ik minutieus een handvol patronen uit. Vervolgens zette ik mijn wipzaag aan het werk, waarmede ik, voor alle duidelijkheid, niet de helft van mijn trouwboek bedoel. Al snel verkreeg ik alzo de benodigde houten vormpjes die in een logische volgorde aan elkaar werden getimmerd tot ik onderstaand tot volle tevredenheid stemmend resultaat verkreeg:

Het gaatje op mezenmaat – diameter drie centimeter – realiseerde ik met een klokboortje, waarna ik de kleine vogelvilla tevens van een landingsstokje uit sierpruimenhout voorzag. Ter afronding van het exterieur koos ik voor een restje oude rubberfolie als dakbedekking, hetwelk ik met nietjes fixeerde.

Noblesse oblige, en dus werden, alvorens te monteren, de binnenwanden van de vogelvilla bekleed met gestoffeerd Italiaans nappaleer. Tevens werd er een met dons gedrapeerd leg- en broedhoekje geconstrueerd ter grootte van maximaal acht eieren. Van dit uiterst elementaire onderdeel werden de zijkantjes afgewerkt met hoogwaardige Chinese zijde voorzien van een vrolijk voorjaarsbladmotiefje.
Het plafond van mijn vogelhuisje leukte ik op met een zonlichtimiterend ledlampje met fluittoonbediening, en ter finale completering voorzag ik de bodem van een op maat gemaakt stukje mosgroen Nepalees tapijt. Handgeweven, dat spreek voor zich.

Helaas vergat ik foto’s te nemen van de binnenkant. Mijn spijt is groot, want nu hangt het kleinood alreeds in de eik, de opening netjes naar het oosten gericht zoals menig vogelkenner immer voorschrijft.

Er is zodoende een nieuwe villa vacant in onze tuin. Benieuwd welk mezenkoppel deze speciale, gevleugelde aflevering van Huizenjagers wint.
Ik hou u, deemoedig en gedienstig zoals u mij kent, uiteraard op de hoogte van het verloop hiervan.

.

[ Foto’s: © Menck ]

Voor zij die ‘Huizenjagers’ niet kennen: KLIK!

 1. De Fruitberg

  Mag ik er even op wijzen dat die helikoptervlucht geen essentiële verplaatsing is…. Ik zit hier met hetzelfde probleem, ik vlieg normaal in ’t week-end naar de Hoge Venen om er in alle rust te kunnen te mediteren, maar dat mag dus niet meer.
  En nog een tweede opmerking: men raadt het stokje aan de buitenzijde af omdat zo’n stokje roofvogels helpt bij het roven van het nest.

  Like

 2. Kakel

  Haha, jij hebt me een kleurloos bestaan…
  Je bent het bordje met: “Te huur” vergeten, of “Gratis woning aangeboden in bruikleen voor twee mezen.”
  Een pracht stukje ambachtswerk, Menck!
  Nooit geweten dat er op “De Belg” een huizenjagers-serie is. Laat staan een speciale editie. Ik wil daar graag van verschoond blijven. Mijn belangstelling gaat voornamelijk naar het aanvliegende vogelpaar uit.

  Like

  • Menck

   Er zijn ondertussen al enkele geïnteresseerden ten tonele verschenen, maar er werd nog niet toegehapt. We wachten vol spanning af. Mogelijks moet ik een mezenmakelaar inschakelen.

   Like

 3. Affodil

  Mooi werkstukje! In antwoord op de 2de opmerking van de Fruitberg: je kan het stokje plat tegen de voorgevel vastmaken onder het vlieggat. Dat beperkt al in grote mate de mogelijkheden voor de grotere inbrekers. De kleinere van stuk kunnen zich – net als de bewoners – rechtstreeks in het deurgat posteren, dus daar maakt het niet zoveel uit.
  1. Het kan best wel een jaar of 2-3 duren eer er belangstelling is. Vaak worden nieuwe nestkasten eerst eens “uitgeprobeerd” als slaapnest.
  2. Verschiet er niet van dat het géén mezen zijn die de villa komen bewonen. Wij hebben in al de jaren dat we nestkasten ophingen, bijna nooit de soort erin gekregen waar het vlieggat voor bedoeld was. Of de nieuwe gasten vonden het te groot en metselden er een gepaste deurlijst in, of het was te klein en dan gingen ze er met hun beitel tegenaan… Het toppunt was het lot dat ons winterkoning-nestje beschoren was. Een mooi, uit lange grassen gevlochten mandje, dat laag tegen de stam van de – intussen wijlen – spar in onze tuin hing. Het werd volledig gedemonteerd door een merel-stel dat te lam was om ietsje verder om bouwmaterialen te gaan. Salut, winterkoning. Zo gauw we weer de kans krijgen om naar een rommelmarkt te gaan, schaf ik een oude teepot aan. Aan het oor omhoog hangen, teut naar beneden (zoals bij elke afvoer, nietwaar?) en dan eens kijken of dat écht zo onweerstaanbaar is voor roodborstjes …

  Geliked door 1 persoon

  • Menck

   Over die theepot kan ik formeel zijn: hij hangt hier al zeven (!) jaar op, nog steeds zonder resultaat. Wel een apart en fraai gezicht, natuurlijk.
   Dat er niet per se mezen de villa zullen betrekken, heb ik vandaag mogen ondervinden. Al was het wel een schabouwelijke vertoning, die blauwe reiger die zich door dat gaatje probeerde te murwen.

   Like

 4. zem

  Door dat schitterende interieur zal de prijs op “VogelFUNDA” enorm worden opgedreven.
  De meelwormen en insecten zullen niet aan te slepen zijn door de gegadigden.
  Ben benieuwd wie de gelukkige bewoner zal worden!

  Like

 5. de biodiverse tuinier

  Ik heb het net even gecheckt in Burton’s “Vogels over de vloer” en jawel, de gewone Koolmees is tevreden met een chinese zijde, maar Pimpelmezen verkiezen zijde van de byssusdraden van de Grote steekmossel. Misschien voor een volgend knutselwerk?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.