Caelum et terras miscere (*)

Niet zo lang geleden, toen Corona nog slechts de gemoederen beroerde van de Anonieme Alcoholisten, berichtte ik u over mijn houten terras en hoe rot het geworden was.

Dat relaas zette ik online voor ik besloot om een grote blogvakantie te nemen. Uw geheugen opfrissen kan overigens hier en hier.

Op het moment dat ik de oude fundering finaal verwijderde, vielen de mussen in groten getale dood van het dak door de premature hitte. April 2019 was de vroege aanzet van wat een van de heetste en droogste zomers sinds de eerste waarneming halfweg de jaren 1880 zou worden. Ik herinner me dat er dagen waren waarop ik tot vier flessen van anderhalve liter water met extreme begerigheid tot mij nam. Dat zijn hoeveelheden waar zelfs een middelgrote pony jaloers van wordt.

Terwijl de nietsontziende koperen ploert ongenadig mijn verzengde lijf teisterde, sleurde ik vierentwintig treinbielzen uit zes ton blauwe grind. Die tweeënhalve meter lange en loodzware liggers ging ik met de kettingzaag te lijf; ik deelde ze op in lengtes van een halve meter, een noodzaak om ze te kunnen behappen. Onverhoopt kon ik al die stukken in één (overbe)lading kwijt in het containerpark, zelfs al was dat niet geheel conform de aldaar gangbare reglementering. Lees: ik werd danig berispt doch mocht mijn vracht na de nodige discussies toch lossen.

De zesduizend kilo grind, zoals je dat heden nog steeds tussen de spoorbielzen vindt, kruide ik in een huurcontainer. Daar deed ik, rekening houdend met de geselende weersomstandigheden, menig uurtje over. Die avond dacht ik dat mijn benen waren gekrompen, doch het waren mijn armen die waren uitgerekt.

In een derde fase diepte ik spadegewijs de kurkdroge en navenant harde bodem uit tot op zowat vijfentwintig centimeter. Dat was nodig om een voldoende dikke laag gestabiliseerd zand in te voeren waarop dan de blauwsteen zou worden gelegd. Wórden gelegd, inderdaad, want die klus liet ik met veel graagte over aan een goed geoliede tandem vaklui. Ik had, zeg maar, ander katten te geselen.

En ziedaar, wat ruim twintig jaar lang drieëndertig vierkante meter houten plankier is geweest waarop allerhande mossoorten immer welig tierden, is thans verworden tot een strakke en onderhoudsarme tuinhoek. Doch ook nu geldt het credo van weleer: algehele verpozing galore.

Binnenkort – lees: begin mei – de kuipplanten uit de serre halen en samen met de tuinset terugplaatsen op onze gerevalueerde zonnestek en we kunnen, als zulks ons althans wordt gegund, nog vele decennia genieten als nooit tevoren.

Alvast een koel drankje, iemand?

(*) Hemel en aarde bewegen

[ Foto’s: © Menck ]

 1. Affodil

  Het was vorig jaar inderdaad niet het ideale weer voor zulke intensieve werkzaamheden. Maar het resultaat mag – als altijd – gezien worden. Ik wens jullie er veel plezier mee.

  Like

 2. Thomas Pannenkoek

  De heerlijk gekruide zinnen van dit logje wegen qua werk niet op tegen het hard labeur met fantastisch resultaat van dit slavenwerk, maar ze hebben toch mijn ontbijt smaak gegeven.
  Wat een fantastische tuin, zeg! Je zou bijna gaan denken dat er een tuinier huist.

  Like

 3. Vief

  Ik had in mijn vorige woning ook blauwsteen rondom en op het terras. De tegels die ervoor lagen uitbreken, deed ik grotendeels ook zelf. Niet dat dat zwaar werk was, ze lagen ongeveer allemaal los of in brokken (slechte ondergrond destijds). Het zwaarste werk was om die bakken steenbrokken over een container te tillen op het containerpark. De parkwachters stonden erbij en keken ernaar. 👿
  Mooi geworden daar bij jullie, ik zou daar ook wel een terrasje willen doen.

  Like

  • Menck

   Om onder meer de reden die je aanhaalt, liet ik een huurcontainer aanrukken. De hoeveelheid steenafval was bovendien te groot om naar het containerpark te brengen.
   Als COVID-19 het land uit is, ben je immer welkom!

   Geliked door 1 persoon

 4. djaktief

  Je hebt de miscere van je terras prachtig beschreven en uitgevoerd. Jouw werkmoter loopt erg goed op die 6 liter water. Een prachtig en onverslijtbare welverdiende uitrustplaats is het geworden.

  Like

  • Menck

   Haha, voorlopig nog niet. De stoelen en de wicker tuinset staan al van voor de werkzaamheden op zolder en moeten nog teruggeplaatst worden. De tafel was echter te groot voor het trapgat.

   Like

 5. groengenot

  Wow, ik herinner me die hete zomer nog heel goed. Geen weer om een hond door te jagen! En gij hebt daarin staan zweten als een pony! Het resultaat is prachtig! Jullie zullen daar kunnen genieten!

  Like

 6. de biodiverse tuinier

  Moh vint toh! Zo beulewerk! Tijdens diezelfde periode hakte ik in eiken balken in de diepe lommer van mijn carport in aanbouw. Een stuk aangenamer. Maar wat een mooie terras is het geworden!

  Like

  • Menck

   De schoonheid van mijn terras valt compleet in het niets bij het sublieme artisanaal vervaardigde kunststuk dat jij in elkaar hebt gebokst. Het is PRACHTIG geworden.

   Like

 7. zem

  Je hebt wel eer van je werk, Menck.
  Werk of geen werk, je kunt tevreden over je geploeter samen op het terras zitten. Stel dat we een lange hete zomer krijgen…
  Maar ik hoop dat deze corona-ellende ons niet maanden en maanden aan huis gekluisterd gaat houden.
  Hartelijke groet van Zem.

  Like

  • Menck

   Ik werk nog, doch op een véél lager pitje dan normaal. Vooral mijn oudere klanten – de overgrote meerderheid van mijn werkverstrekkers – hebben de schrik goed te pakken.
   Wat je laatste zin betreft: ik help het je van harte hopen, Zem.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.