Vijandig landschap

Dat handvol weldoordachte vegen uit de diepte splijt ineens mijn imaginaire landschap. Er heerst thans het beoogde contrast in minnekleren en kleuren die exploderen als waren ze de introductie tot een moderne oorlogsvoering.

Mijn laatste polychrome streken laat ik samenvloeien als het orgelpunt van een extatische reis. Met een zucht ervaar ik een triomf zoals die een kwarteeuw geleden voor het laatst het roer van me overnam.
Ik schud me verdwaasd uit een roes van vier vluchtige uren waarin omgeving slechts verre vaagheid was. Al ervoer ik diffuus wel hoe een zwerm kauwen de avond sloot; hun rumoer tuimelde als een gedempte, mistige kakofonie binnen in de epiloog van mijn bezieling.
En ineens merk ik dat de duisternis reeds compleet is, de binnenstromende zuidwester de kleine koperen gong aan het openstaande raam beroert en de door olie en terpentijn bezwangerde kamer mijn ogen met tranen heeft gevuld.

Na een hele week verven heb ik eindelijk weer eens geschilderd. Het voelt aan als de loutering waar ik onbewust al tijden naar snakte. Die obstructie brak abstract open op een doek zo immens en maagdelijk blank dat ik er aanvankelijk bang van was. Tot ik the drive hervond die ik vijfentwintig jaar geleden liet voor wat hij was onder invloed van de loop mijner leven.

Als ik heden het bonte spel van vegen, lijnen en vlekken aanschouw, opgehangen tegen de witste wand van onze woning, word ik gelukkig op een kinderlijke manier. Mogelijks neigt zulks naar écht geluk, wars van alle sociale invloeden.

Doch oordeelt u hieronder vooral zelf.
En dicteer me vervolgens in alle eerlijkheid of u het doek zou ophangen of veeleer de schilder?
.

[ Foto’s: © Menck ]

Eén reactie

  1. de biodiverse tuinier

    Toen ik de eerste alinea’s las dacht ik spontaan – te veel organische solventen gesnoven. Maar gelukkig stond het raam open en kwam alles nog goed.
    Knap schilderwerk trouwens 😉

    Like

  2. Mrs. Brubeck

    Ik vind het ook mooi, het niet misstaan tussen de moderne kunst in het Stedelijk Museum in Amsterdam waar we afgelopen weekend waren.

    Like

  3. Kakel

    Die eerste alinea heb ik tweemaal gelezen en nog wist ik niet waar het over ging (-:
    Ja, zeker en vast! Een echte Menck aan de muur. Ik hou van kleur en de kleuren spatten van je kunstwerk.
    Goed dat je de kwast (en spatels) weer hebt opgepakt.

    Like

  4. zem

    Menck, je zat bij het maken van dit schilderij in een echte flow.
    Sprekende kleuren; een sterk en krachtig schilderij is het geworden: het staat prima daar aan de muur!
    Schilder maar vaker: het zal je goed doen!
    En wanneer de olieverf en de terpentine je té veel tranende ogen gaat bezorgen ( je zult de enige niet zijn die overgevoelig gaat reageren op dat spul): goede kwaliteit acrylverf en aanmengen met mat- of glossy-acrylmedium geeft na enige oefening minstens zulke briljante kleuren als olieverf. Hier spreekt ervaring 😉
    Hartelijke groeten, Zem.

    Like

  5. Thomas Pannenkoek

    Ik herken er zowaar een stuk Europese vlag in. Vrankrijk, België, ‘Olland’. Enkel Engeland is weggevallen, maar dat zal met de Brexit te maken hebben. Is misschien zelfs de titel van dit kunstwerk?
    Of ik het zou ophangen? Heel zeker, maar dan bij de buren. Eerlijkheid gebiedt me toe te geven dat de kleuren nogal uitbundig zijn. Ik roei daarmee tegen de stroom in van de andere commentaren,

    Like

    • Menck

      De titel van het doek is dezelfde als de titel van dit logje. 😉
      Die uitbundige kleuren zijn er heel bewust gekomen. Ze vormen een perfect contrast met onze voornamelijk sobere (lees: veel wit) living. De kleuren moesten, figuurlijk weliswaar, in volle hevigheid van de muur spatten. Gelukt, dus.
      En dat je tegen de stroom in roeit, vind ik helemaal niet erg. Ik begon het eigenlijk al wat apart te vinden dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen. 😀

      Geliked door 1 persoon

  6. Marc Dufraing

    En zoiets moois gemaakt zonder proefschildering of onderschildering en onmiddellijk met volle verf??? Das durven en kunnen en zeker geslaagd!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.