Haar klei(n) geluk

Na een pauze van ruim twintig (!) jaar, is madam Menck weer aan het bakken geslagen. Anders dan u denkt, situeert dat bakken zich niet in de keuken doch wel in een ruim en lichtrijk pottenbakkersatelier in de schone Brugse binnenstad. Al ben ik ondertussen wel een paar keer ingefluisterd en bestookt met niet mis te verstane hints dat ze maar wát graag haar eigen kleine hobbyruimte zou willen betrekken. “Onze zolder is zo groot en is slechts stof aan het vergaren”, luidt het dan.
2019 wordt nog eens een druk jaar, zeg ik u.

Naast verf op doek gebruikt mijn madam nu dus ook weer klei om haar ideeën beeldend vorm te geven. Klei is zacht, kneedbaar, amorf, flexibel en vormbaar en wordt na het bakproces hard en ongenaakbaar. Maar ook kwetsbaar en fragiel of stoer en krachtig, robuust en aards.
In haar hart schuilt de ware pottenbakker die zweert bij de gebruiksfunctie, een traditie die sinds oudsher in stand wordt gehouden. Zij vervaardigt dientengevolge geen kunst; de ambachtelijkheid staat hoog in het vaandel. Kennis van materialen, technieken en gereedschappen is noodzakelijk om datgene te bereiken wat ze wil.
Als keramiste wil ze het gehele proces, van de zachte klei tot het versteende object, in eigen hand houden en niet zelden de grenzen van het materiaal kennen en tarten.

2019 is amper zeventien dagen oud, maar de oogst is nu al behoorlijk groot. Weet echter dat wat u onderaan dit logje treft, een werk van lange adem – lees: talloze processen – is. Zodoende werd met deze keramische schnabbel vorig jaar reeds een aanvang genomen.

Alle voorwerpen die ze creëert – en vroeger reeds vervaardigde – worden te onzent ook daadwerkelijk gebruikt. Kommen dienen om soep, thee en koffie in te doen, in de vazen en potten pronken geregeld bloemen en planten, en ons dagelijks servies, inclusief een stel robuuste spaghettikommen, is ooit aan haar draaischijf ontsproten.
Geregeld wordt iets uit de met tal van vormen en kleuren beladen etagère genomen om aan te wenden. Na gebruik vliegt het, zonder de minste gevolgen, de vaatwasser in om daarna weer te worden uitgestald. Geen centje pijn, kortom.

Mocht u, na het doornemen van dit logje, zin hebben gekregen om óók aan de slag te gaan, stuur me dan gerust een mail met al uw besognes. U vindt mijn – nieuw – e-mailadres bovenaan deze blog onder de zwarte knop ‘CONTACT‘.

 

[ Foto’s: © Menck ]

Meer van Katriens creaties vindt u
HIER.

 1. Affodil

  Er zitten héél mooie dingen bij! Ik kan me voorstellen dat het dubbel leuk is om ze ook dagdagelijks te gebruiken. Anders dan uw madam kleit mijn schoonzus vooral in de figuratieve richting. Ze heeft recent een nieuwe uitdaging opgenomen, geïnspireerd op Manlief’s tekeningen en mijn foto’s: ze gaat gestyleerde vogelfiguren maken. Waarom het eerste project meteen een heel moeilijke moet zijn, weet ik niet. Een jagende zilverreiger is behoorlijk topzwaar. Benieuwd …

  Like

 2. zem

  Vooral die sobere kommen spreken mij erg aan.
  Heerlijk, een keramiste, die weer aan het werk is gegaan.
  Daar hoort inderdaad een eigen atelier aan huis bij!
  Hartelijke groeten, ook aan Katrien, van Zem.

  Like

 3. Marc Dufraing

  Uw madam maakt schone dingen! Eigen atelier is een aangename luxe en kan zorgen voor extra inspiratie en zorgeloos “werken” – want zo noemen ze dit in “kunstenaarskringen” – en het is ook steeds een strijd met de materie waar je mee bezig bent of het nu klei of verf is …. Als er ook een oven in het atelier moet komen zijn er nog wat extra “besognes” … Zo langs mijn neus weg – krijgen we ook nog foto’s van het schilderwerk van de madam te zien ??? Heb in het verre verleden ook een overstap gemaakt van schilderen naar keramiek – heb voor mezelf besloten om vanaf dit jaar – als ik in FR ben – nog maar 4 dagen kluswerk te doen – 1 dag tuinwerk – 1 dag te schilderen – en de 7de dag rustte hij.

  Like

 4. natuurlijkrijk

  Dat treft, mijn Madame is in september ook terug gestart, haar werk is wel iets groffer moet ik zeggen. Maar eigen creaties zijn altijd leuk.

  Like

 5. Pingback: Als een snoek op zolder | Menck Weserhütte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.