Let the sun shine!

Deze week hebben madam Menck en ik een steentje bijgedragen tot een groenere samenleving. Dat deden we door te kiezen voor een duurzame en kosteloze energiebron: zonnepanelen.

‘Kosteloos?’ hoor ik u denken. ‘Die dingen zijn toch nog altijd duur, niet?’
Behalve dat kosteloos staat voor energie opgewekt door de zon – die tot nader order nog steeds gratis is – dienen we evenmin onze bankrekening aan te spreken.

Laat ik een en ander verduidelijken. Onder meer ook waarom we tegelijk een energiezuinige condensatieketel lieten installeren.

Wij verwarmen op aardgas. Dat gebeurt al ruim vierentwintig jaar met dezelfde ketel. Een stokoud beestje, kortom. En van die beestjes is het algemeen geweten dat ze niet bepaald zuinig zijn.
We gingen te rade bij een energiespecialist. Die schrok zich een hoedje toen hij vernam hoe hoog onze energiefactuur – gas én elektriciteit – was. De woorden die hij daarna sprak, zijn lang blijven nazinderen: “Jullie verbruik kan met ruim de helft naar beneden. En wat meer is: zulks kan wellicht zonder investeringskosten uwentwege.”
Na wat cijferwerk bleek die stelling ook daadwerkelijk te kloppen. Want als we zonnepanelen combineerden met een energiezuinige condensatieketel, zou onze energiefactuur dermate dalen dat ze de kosten van een (provinciale duurzaamheids)lening kon dekken.

Prompt werd de knoop doorgehakt.
Een dergelijke lening loopt over maximum zeven jaar. Tijdens die komende zeven jaar betalen we aldus de zonnepanelen en de condensatieketel af, inclusief de installatiekosten. Maar! Voor ons verandert er niks. We blijven, zoals voorheen, onze energiefacturen netjes verder vereffenen en zullen – door het grote minverbruik dat wordt gegenereerd – financieel nada gewaarworden van een lopende lening.
En wat meer is: na zeven jaar, als de lening afgerond is, zal onze energiefactuur een stuk lager liggen dan de huidige. Logisch, want de geïntegreerde afbetaling is dan achter de rug.

Voor wie thans denkt het licht te hebben gezien: er is één ‘maar’. Om zonnepanelen te plaatsen moet je woning voldoende geïsoleerd zijn (3,5 R-waarde), voorzien zijn van dubbel glas én, juist ja: een condensatieketel. Vandaar ook onze beslissing om voor beide te gaan. Na vierentwintig jaar overmatig gasverbruik lijkt me dat echter geen verkeerde keuze.

Zodoende was het gisteren te onzent volop ‘handen uit de mouwen’ geblazen, zoals u onderstaand kunt merken. Door de geringe grootte van onze woning volstaan tien panelen. Helaas liggen ze pontificaal naar de straatkant, zijnde het zuiden, gericht. Van enige sierlijkheid kun je die plakkaten niet betichten. Maar anderzijds: ook ik schitter al lang niet meer zoals vroeger.
Vertelde ik u al dat relativeren een kunst is? Bij deze.


Een omvormer of transformator. Dit apparaat met zijn gekke merknaam zet zonne-energie om naar netstroom.

Noot voor wie zich aangesproken voelt:

 • Het rentetarief van een dergelijke duurzaamheidslening over zeven jaar bedraagt, afhankelijk van de provincie waarin u woont, anderhalf of twee procent;
 • u zowel als uw partner dienen jonger te zijn dan 75 jaar;
 • de looptijd kan verschillen per provincie.

 

[ Foto’s: © Menck ]

 1. djaktief

  Lekker groen bezig. Het rendement is niet alleen voor jezelf maar ook voor de rest van de aardbol en haar bewoners positief. Dat speelde bij ons destijds ook mee bij de aanschaf van zonnepanelen en de warmtepomp.

  Like

 2. Liese

  Good busy! Hier op dezelfde manier (duurzame lening) onze spouwmuur laten isoleren. Iets met thermopareltjes ofzoiets! Ze lagen overal alleszins! Na vijf jaar de kost van de investering teruggewonnen. Althans….de gemeente 😉 mooi huizeken heb je daar!

  Like

 3. Thomas Pannenkoek

  Wij hebben al een zestal jaar die panelen op ons dak liggen. Mooi zicht is het zeker niet, rekening houdend met de dakvensters die ertussen liggen, maar daar trekken wij ons geen zier van aan. We zijn zelfs (ongeveer) van de laatsten die nog een premie krijgen per 1000 kw die we produceren. Net als Liese hebben we vorig jaar onze spouwmuren laten injecteren met spruiten (of iets in die zin). Kostte bijna niets, na aftrek van de premie van Eandis die we kregen. Twee jaar terug plaatsten we een nieuwe zuinige ketel. Ons huis is ook niet groot, prijs van die dingen valt allemaal heel goed mee.
  Groene Pannenkoek dus. Jammer van ons regenwater dat we niet kunnen gebruiken. Door de toffe politiek van stad Brugge is de regenput bezoedeld en kunnen we er niets mee aanvangen.

  Like

 4. Affodil

  Wij zijn in juni begonnen met de zon te vangen. De hogerendementsketel die hier bij aankoop van het huis hing (en nog hangt) is nog maar een paar jaar in dienst. We kregen de raad om hem nog even te houden, want men is hier in Nederland nu hard aan het proefdraaien met cv-ketels op waterstof en op het moment dat die gecommercialiseerd worden, zal 1) het vervangen van de ketel volstaan om de hele cv-installatie verder te gebruiken en 2) er waarschijnlijk wel é.o.a. premie of zo uitgeschreven worden om over te schakelen. Het enige wat dan ook nog moet vervangen worden is de gashaardcassette. De begeleiders wachten dus nog even.
  Opvang van regenwater is hier ten onzent niet echt aan de orde: wij wonen zo ongeveer in het droogste hoekje van Zeeuws-Vlaanderen. Áls het regent, giét het. Maar met de opbrengst van dit jaar zouden we hoogstwaarschijnlijk al in de problemen komen om één gezinsuitbraak van buikgriep te verwerken.

  Like

 5. Eilish

  Hier liggen al 8 jaar lelijke panelen op (de achterkant van) het huis. Van de subsidie heb ik niet kunnen profiteren (kleine inkomens vielen uit de boot, begrijpe wie begrijpen kan) maar er komt hier wel jaarlijks €2100 binnen aan certificaten. Beste belegging ooit. Financieel zeker, ecologisch zolang ze geen oplossing vinden om die panelen te recycleren iets minder. Maar zolang ze werken (minstens 20 jaar toch) zijn ze wél ecologisch.
  Nu zit ik hier nog met een 22 jaar oude stookolie-ketel. Voor deze wil ik een niet-fossiele oplossing in de komende jaren.

  Like

  • Menck

   Een warmtepomp is een prima maar duur alternatief. Doch daaraan zijn ook nadelen verbonden, ontdekte ik onlangs. Hoewel de verwarmingsrekening daalt, stijgt het stroomverbruik (300%). Mogelijk zijn zwaardere aansluitingen nodig in de meterkast.
   Om een warmtepomp optimaal te kunnen laten werken, moet je huis bovendien enorm goed geïsoleerd zijn.

   Like

   • Eilish

    Jep. Vandaag met een neef gepraat die ‘vers’ gebouwd heeft en voorlopig geen centen meer heeft voor zonnepanelen (wel voorzien). Die ziet zijn meterstanden pieken.
    Hier moet nog eens goed nagedacht worden maar een nieuwe mazout ketel is alleszins geen optie.

    Like

 6. Mrs. Brubeck

  Ook wij lieten in september onze ketel vervangen door een modelletje zoals jij. Verstandig leek ons. Over de andere kant van de zonnepanelen ga ik me hier niet uitspreken, maar een aantal zaken zien mensen wel over het hoofd, ieder zijn ding denk ik maar en ieder zijn keuze.

  Like

 7. els

  Ik wil het even niet hebben over de zonnepanelen die jullie plaatsten. Wij hebben trouwens ook van die lelijke gedrochten op ons dak.
  Nee, als ik het goed zie op één van jouw foto’s staat jouw buxus (denk toch dat het buxus is) nog mooi groen? Natuurvriendelijke sproeistof gebruikt mag ik hopen? 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Menck

   Geen enkele sproeistof, beste Els. De reden is simpel: de buxusmot heeft zich nog niet verspreid in de kustregio. Mocht zulks echter plots wél het geval zijn, dan zullen de buxussen worden vervangen door buxusmotbestendige alternatieven. (Zoals bijvoorbeeld Ilex crenata.)

   Like

 8. zem

  Interessant om te lezen, je hebt een zinnige maatregel genomen.
  Iedereen zal moeten gaan bedenken, hoe zijn/haar huis zo weinig mogelijk energie gaat gebruiken.
  Het zijn soms lastige overwegingen, en gezien onze wat gevorderde leeftijd nog lastiger.
  We hebben al veel aan isolatie gedaan en dat heeft ons een derde gescheeld in ons gasverbruik.
  Wist je dat die zonnepanelen ook een jaarlijkse poetsbeurt behoeven? Dan moet er een hoogtevreesbestendig persoon het dak op…
  Een hartelijke groet van Zem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.