Vet? Moddervet!

Mijn favoriete uk, het dochtertje van vrienden, werd afgelopen zomer vier. Twee weken voor haar verjaardag viel er een onwijs charmante – wegens door haar getekende – uitnodiging in mijn bus. Nu ja, bus: in mijn mailbox. De tekening was zorgvuldig ingescand. Een mens moet nu eenmaal mee met zijn tijd, zelfs al is-ie pas vier.

Bij een verjaardag hoort vanzelfsprekend een cadeautje. Via de mama had ik een hint ontvangen over iets wat dochterlief had ontdekt op YouTube, haar favoriete kanaal waarop ze voornamelijk tekenfilms verslindt: een mud kitchen.
Toen ik googelde op die term, want ik kende zo’n ding niet, bleek alras dat het om een eigenhandig ineengeflanst buitenkeukentje op kindermaat ging én dat het kleinood op korte tijd immens populair was geworden.

Zulk een keukentje is allerminst geschikt om pakweg pannenkoeken of brownies te bakken, maar zelf bereide zandtaartjes en moddercakejes, verkregen uit polychrome bakvormpjes in de gekste gedaantes, zijn dan weer wél een instant hit. Beetje water, beetje zand en roeren maar. Een kind kan de was doen.

Bij het aanschouwen van de honderden modderkeukentjes op mijn monitor, het ene al ingenieuzer en origineler dan het andere, viel me meteen op dat er voornamelijk werd gewerkt met pallethout. Doch aangezien een dergelijk speeltoestel overwegend buiten vertoeft, leek het me prudenter om te kiezen voor geïmpregneerd tuinhout. Een paar planken en een handvol schroefjes volstaan, dus erg prijzig is het allemaal niet.

Een mud kitchen ineenzetten, neemt slechts enkele uurtjes in beslag. Het is echter geraadzaam vooraf een ruw schetsje te maken waarop onder meer de diverse afmetingen zijn aangebracht. Eenmaal dat is gebeurd, is het een doe-het-zelfklusje waar je ontzettend veel plezier aan beleeft. Bij de vormgeving en de inrichting ervan laat je je fantasie maar naar hartenlust de vrije loop gaan. Tijdens het construeren, voelde ik me zelf weer even kind worden. Ronduit heerlijk.

Wat mijn geknutsel uiteindelijk heeft opgeleverd, treft u hieronder in enkele foto’s. En voor wie zelf aan de slag wil, is vooral pinterest.com een welkome stek. Kortom: u moest al bezig zijn!

Bovenstaand: stoeltje vervaardigd uit een stuk stam met daarop de afgezaagde leuning van een oud hobbelpaard.

[ Foto’s: © Menck ]

 1. Liese

  Ik ben net een maand bezig geweest met me dagelijks uitschrijven voor de pinterest nieuwsbrieven.
  Maar waarom pinterest als ik het hier kan aanschouwen. 😉 Prachtig! Het handdoekenrekje maakt het mooi af!

  Like

 2. Thomas Pannenkoek

  Ik ben zelden jaloers op iemand, maar als ik zie hoe je dit fantastische ding meer dan vakkundig in elkaar hebt gestoken dan…
  Zoiets hebben kinderen nodig om te spelen, en niet die plastieken of elektronische brol die na een maand begint te vervelen en de vuilbak in vliegt.

  Geliked door 3 people

 3. zem

  Het is een schitterend keukentje geworden voor de kleine meid!
  Had ik ook nú op mijn leeftijd nog maar zo’n oom die kon maken wat zijn ogen zagen.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

  • Menck

   Ego? Daar is het mij echt niet om te doen, Rob. Het feit dat ik een idee/ontwerpje mag en kan delen, een ontwerp dat bovendien vrij makkelijk uitvoerbaar is door een beetje handige Harry/Henriëtte, daar draait het om.
   Als ik zelf iets leuks of origineels ontdek bij anderen, dan word ik daar ook gelukkig van. Creativiteit is des mensen. Elke manier om scheppingskracht aan te wakkeren, vind ik dan ook top.

   Geliked door 1 persoon

 4. Marry

  Wat een schatje, die uk. En wat knap om zoiets te verzinnen en het dan zelf te maken. Het ziet er heel fraai uit. Ook geen splinters of haken waar de lieve uk zich aan kan bezeren, daar heb je vast wel aan gedacht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.