K staat voor kut

Maandag 1 januari 2018

Er wordt getoost op het nieuwe jaar. ‘En op een goede gezondheid’ blijft voor het eerst onvermeld. De glazen worden enigszins schoorvoetend geheven waarna er welhaast werktuiglijk wordt genipt van de gouden bubbels. De stilte die volgt, duurt een fractie te lang. Aretha Franklin zet vanuit het behang een nieuw lied in. Sisters are doin’ it for themselves klonk nooit eerder zo gesmoord.
Ik zie dat Katrien naar haar zus kijkt. Hun ogen vinden elkaar. Haar zus wendt het hoofd af, reikt naar een borrelhapje op de salontafel, zet haar glas neer en staart vervolgens voor zich uit. Haar jongste dochter slaat een arm om haar heen. Ik merk hoe hun beider ogen waterachtig worden.

Anderhalf uur later wordt het hoofdgerecht geserveerd. Kabeljauw op een bedje van weetikveelwat begeleid door een te zoete wijn. De babbels na het maal zijn luid en worden zo nu en dan gelardeerd met een gulle lach om geestige anekdotes. De alcohol sorteert effect.
Ik ben met Katriens zus verwikkeld in een gesprek over pijnlijk dure Parajumpersjassen die heden opmars maken bij de jeugd en het Millet-tijdperk uit onze schooltijd doen herleven. We halen tal van herinneringen op, vergelijken toen met nu, laten ons treiterend-laatdunkend uit over de materialistische ingesteldheid van haar twee dochters die naast ons aan tafel zitten en kelderen elk verweer van de tieners.
“Je lach doet me goed”, geef ik haar ineens mee. Waarna ze haar gezicht instant in serieuze modus plooit als wil ze zich verontschuldigen om zoveel misplaatste uitgelatenheid.
Ik leg over tafel mijn hand op de hare. “Niet doen,” zeg ik, “een mens is het strijdbaarst als hij de lach blijft vinden.”
Ze kijkt me een hele tijd aan en glimlacht wijl de tranen over haar wangen rollen.

Woensdag 10 januari 2018

“Het ergste is achter de rug”, meldt mijn schoonbroer me telefonisch. “De tumor was helaas wel groter dan gedacht.”
“Wat houdt dat in?” vraag ik hem zenuwachtig.
“Dat de operatie jammer genoeg niet borstsparend was.”
Er volgt een lange stilte.
“En nu?”
“Sowieso bestraling. En afwachten of er geen uitzaaiingen zijn.”
“Ja.” Meer kan ik niet uitbrengen.
“Als de uitslag gunstig is, wordt er gedurende twee weken een soort ballon ingebracht om de huid op te rekken. Daarna volgt een reconstructie met eigen weefsel.”

 1. Eilish

  Uit het patiëntenvervoer weet ik wat behandelingen met mensen doen, ondanks de (meestal) immense kracht die ze ergens onderbewust al die jaren in hun lijf hadden, voor het geval dat…
  Hou haar maar goed vast, met heel de familie. Patiënten steken veel weg voor het eigen gezin, maar ventileren graag eens bij mensen die iets verder af staan.
  Courage!

  Like

 2. zem

  Lachen in beroerde situaties kan écht balsem op de wond zijn, Menck.
  Veel sterkte voor je schoonzus bij het traject , dat ze nog moet volgen! Hopelijk krijgen ze de foute cellen eronder.
  En ook veel sterkte voor de familie!
  Hartelijke groet van Zem.

  Like

 3. djaktief

  Nogmaals een reactie want de vorige staat er niet bij…..
  Het is zo belangrijk om gewoon door te leven zo goed en kwaad als het gaat. Dus jullie hebben dat prachtig gedaan met die bubbels. Sterkte.

  Warme groet,

  Dorothé

  Like

 4. Heidi

  Zo’n kut K, die zelfs gewone dingen als lachen en vertellen als ongepast doet voelen… terwijl gewoon doen waarschijnlijk nu juist heel belangrijk is.
  We duimen hier, en wensen Katrien haar zus veel moed en doorzettingsvermogen, en jullie ook. Supporters zijn bij zo’n vuile wedstrijd onontbeerlijk.
  Sterkte!

  Like

 5. els

  Jouw reacties in het gesprek met je schoonzus vind ik zo mooi. Hierdoor voelt ze ongetwijfeld aan hoeveel je met haar meeleeft. Meer kan je spijtig genoeg niet doen, hoezeer je ook zou willen….

  Like

  • Menck

   Ik tracht er zo vaak mogelijk te zijn voor haar – vooral een luisterend oor is belangrijk – en zo normaal mogelijk te handelen. Meer kan ik inderdaad helaas niet doen.

   Like

 6. Johan

  Kut met hoofdletter K.
  Meer kan ik er niet van zeggen. Behalve dan: durf er over praten, durf het benoemen. Ga geen enkel gesprek uit de weg, hoe moeilijk ze vaak ook zijn. Jij niet ten opzichte van je vrouw, je vrouw niet ten opzichte van haar zus, niemand ten opzichte van haar man, en vergeet die twee dochters niet! Wil je eens tegen een wildvreemde ervaringsdeskundige vloeken, je weet me te vinden. Ik kan tegen een stoot 😉

  Like

  • Menck

   We zijn gelukkig niet het soort mensen dat zoiets difficiels onbesproken laat. Alles wordt op tafel gegooid en aangepakt met zijn allen. Onze hechte band is er eentje van samen uit, samen thuis.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.