Uw gekleurde mening, graag

Bovenstaande foto nam ik vorige week in de woonkamer van vrienden. Zij houden er een eclectische interieurstijl op na; een samensmelting van oude en nieuwe elementen die – en ik citeer – “pit geeft aan je woning”.
Zelf vind ik het geheel best geslaagd. De stilistisch uiteenlopende meubelstukken en decoraties laten zich vlot combineren zonder dat er ook maar iets als storend wordt ervaren.
Of wacht.
Misschien toch één iets: de vergulde antieke sierlijst boven het televisietoestel.
Dat goud komt te nadrukkelijk en te zwaar naar voor. Te kitscherig ook, zelfs al vormt het een stevig contrast met de monochrome historische foto.

Dat moet geheid beter kunnen. En dus stelde de vrouw des huizes me voor om ook ’s naar het oordeel mijner lezers (m/v) te peilen. Logisch, want dat zijn stuk voor stuk fijnbesnaarde mensen met een goede smaak en een welomlijnde eigen mening. Ja, ik heb het over u, schermstaarders. En voor de goede verstandhouding: daar reken ik tevens mijn lurkers bij. Dit is het uitgelezen moment om van u te laten horen. Een simpel antwoord op onderstaande prangende vraag volstaat:

Welke kleur behoort deze sierlijst volgens u te hebben om naadloos – of net doordacht eigenzinnig – te schitteren in dit interieur?
Een beetje argumentatie is natuurlijk altijd welkom.

Voilà, het reactieluik is all yours. Laat u maar eens goed gaan.

 


–  a p p e n d i x  –

Wie, zoals ik, de prent in de lijst wel fraai vindt, kan hieronder nog even verder lezen.

Deze historische foto werd in 1939 genomen door Dorothea Lange, een toentertijd zeer gerenommeerde zelfstandige fotografe die tevens voor diverse kranten werkte. Het is een opname van de Country Store – of Chop Shop – van Powell Lange die op de gevoelige plaat werd gezet ten tijde van The Great Depression. De eigenaar poseert in de deuropening terwijl zijn personeel werkloos op de porche zit.
Heden worden talloze reproducties van deze foto verkocht onder de naam ‘Happy Gas Station’, een vlag die de lading dus allerminst dekt. Er zijn zelfs minutieus ingekleurde duplicaten in de omloop, maar die leggen het qua verkoop af tegen de originele zwart-witposter.

Of deze houten barak anno 2017 nog bestaat?
Als bij wonder wel. U treft hem, in enigszins gewijzigde toestand, langs de Dirt Road in Gordonton, North Carolina.

Doch soit.
Waar het in dit schrijfsel vooral om draait, is uw mening over de kleur van de antieke fotolijst.
Shoot!

 1. els

  Omdat ik van symmetrie hou zou ik langs beide kanten van de schouwmantel voor dezelfde kleur van kader gaan, donkere houtkleur dus. En voor dezelfde eenvoud om het geheel wat rustiger te maken.
  Boeiende uitleg van jou trouwens.

  Like

 2. djaktief

  Ik hou niet van gestylde kamers. Een beetje bij elkaar passende spullen is mooi maar ik zou zo’n lijst juist lekker laten. Misschien wel van plaats wisselen met de zwarte lijst links omdat daaronder iets bruins zit zodat het minder contrasteert.

  Groetjes,

  Dorothé

  Like

 3. Thomas Pannenkoek

  De kamer is heel mooi, maar mist een ziel. Het lijkt wel een etalage van Maison de Monde waar niet echt in geleefd wordt. Geef mij maar wat gezellige chaos als bij ons thuis. U leest dat ik een echte kenner ben :).
  Kleur van het kader? Pas heel goed, naar mijn bescheiden mening. Over de kleur van de plant (rechts op de foto) zou ik me meer zorgen maken. Purper zou veel beter passen in die witte bloempot.

  Like

 4. annaberg

  Oude kaders vind ik het mooist met doorschuureffect. Een donkere basiskleur en daarop een laag oudwit bijvoorbeeld. Maar op die bleke muur is dat geen optie. Ik zou om te beginnen de hele muur verven. Omdat er al veel blauw in het meubilair zit, zou ik gaan voor warmere kleuren in de decoratie. Oud olijfgroen als afwerkingslaag bijvoorbeeld. De kader links zou ik onmiddellijk weggooien. Krijtverf van Annie Sloan werkt makkelijk en snel. Dat gezegd zijnde … als die vrienden het zo prima vinden, zijn wij hier dik onze energie aan het verspillen. 😉

  Like

 5. Affodil

  Eigenlijk zit er wel een zekere humor in de combinatie zw/w foto en lijst. Als ze zich storen aan het effect van de lijst boven de tv, dan zou ik een andere plaats zoeken. Als ze het zelf OK vinden, wie zijn wij dan om er wat van te vinden? Ik heb het ook afgeleerd (godzijdank) om rekening te houden met wat anderen vinden over onze keuzen. “Goesting is koop”. En “ieder zijn goesting”, zei de boer en hij at het kind zijn pap op …

  Like

 6. lefabuleuxjardin

  Mijn mening: een combinatie van Affodil , onder de appelboom en annaberg. De gouden kader links boven de kist hangen met iets anders er in en de foto in een andere kader … iets dat meer bij de tijdsgeest en sfeer van de foto past, maar dat ze hem vooral niet boven de tv hangen en ik heb ook mijn bedenkingen bij die spiegel en dat staandertje met krullen op de schouw. En oei die lampadairkes/ vaas in beide hoeken. Kijk, ’t is te veel en te weinig tegelijkertijd. Als er toch eclectische prullaria moet zijn, zet of hang dat samen tegen een enkele muur, maar niet zo verspreid over de hele woonkamer … maar het moest over de kader gaan zeker.
  Zalig de uitleg over de foto, dat zijn zo van die dingen waarmee ik me ook zo graag onledig hou.

  Like

 7. Vlinder1960

  De foto vind ik super! Ik zou de foto in een passe-partout zetten met een dunne zwarte lijst. Overigens vind ik dat er teveel kaders aan de wand hangen. Te veel naast elkaar. Ik zou de zwartwit foto met passe-partout dus op de schoorsteen hangen, die spiegel daar weg en boven de TV iets rustigers. Ik zou de wand waar de TV voor staat een kleur geven. Niet te donker, maar iets warms, iets rustgevends.
  Smaken verschillen. Het is absoluut niet mijn smaak, die hele kamer niet.

  Like

 8. Eilish

  De lampadaire is lelijk, de TV staat te laag, de foto past niet bij het kader, er hangen – grote gruwel!! – franjes aan het tapijt, maar veel hartjes voor hun vloer!
  Maar eigenlijk hé wil ik me helemaal niet moeien met die mensen hun interieur. Van mij mag iedereen zelf zijn nest maken. Als de bewoners zich er goed voelen is dat het enige wat telt.

  Like

 9. Heidi

  Die foto vraagt een passe-partout, eender in welk soort kader je hem steekt. Dat zou het geheel wat rustiger maken. Rust mis ik vooral in dat interieur, maar hé, wie ben ik om daar een mening over te geven. Zolang mijn huis naar mijn goesting is ben ik content 😉

  Like

 10. Woelmuizenier

  Ik zou een kader maken met zwart geblakerde planken, behandeld met een agressieve draadborstel, in de hoeken verbonden door een enigzins ruwe doorgaande pen-en-gat verbinding, beveiligd met een dikke ruw behouwen deuvel.
  Zo een arrangement zou leven brengen in deze, m.i., steriele showroomatmosfeer.
  De antieke sierlijst zou ik dan, voorzien van Manet’s ‘Olympia’, iets boven de dekenkist hangen.

  Like

 11. zem

  Heel jammer, dat zo’n bijzondere foto zo “krap” is ingelijst in zo’n aandachttrekkende lijst. Die past niet bij deze foto.
  Deze foto verdient alle aandacht door hem een ruim passepartout te geven en dan in te lijsten achter ontspiegeld glas in een eenvoudige, strakke lijst, die niet gaat domineren boven de foto,
  Je hoort Menck, ik heb dit vaker bij de hand gehad 😉

  Like

 12. Pingback: Uw gekleurde mening, graag – Recht van antwoord | Menck Weserhütte
 13. Kakel

  Als ik naar de muur kijk, zie ik vijf rechthoekige vlakken. Een beetje te veel van het goede.
  De kamer voelt niet huiselijk aan; eerder als een museum. De goudkleurige lijst vind ik – als schermtuurder – vreselijk! Het doet afbreuk aan de mooie foto.
  Het idee van Els spreekt me wel aan: de lijst eenzelfde donkere kleur geven als de lijst boven de dekenkist.
  Ik ben nog nimmer “fijnbesnaard” genoemd, en zal naar alle waarschijnlijkheid deze keer ook niet zo genoemd worden.
  Waarom houd ik me eigenlijk bezig met de inrichting van andermans huis??

  Like

 14. De Fruitberg

  Er zijn volgens mij veel belangrijkere opmerkingen te maken bij het interieur. In eerste instantie zou ik opteren om de muur tussen de woonkamer en de keuken uit te breken, om daar een groot eiland te kunnen bouwen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.