Ondertussen, te onzent

[ Maandag ]

“Toch jammer dat Charles Bukowski er niet meer is”, verbrak mijn madam de stilte. Ze legde haar boek, ‘Het spit’ van Lize Smelt, terzijde en nam haar breigerief uit de rieten mand.
“Kind, ik zat net hetzelfde te denken”, trad ik haar bij, waarna ik uit de bank opstond, naar de boekenkast slofte en er Het Postkantoor uitnam, de eersteling van Bukowski. “Dat,” sprak ik plechtstatig wijl ik de paperback in de lucht stak, “was je reinste openbaring. Vergeet niet dat het werk al dateert van 1971.”
“En daarna is het eigenlijk alleen maar nóg beter geworden”, beaamde madam Menck wijl ze zich focuste op drie naalden tegelijk. “Pulp, bijvoorbeeld. Een meesterwerk avant la lettre.”
“Ja”, zuchtte ik. “Is dát trouwens genietbaar?” Ik wees op ‘Het spit’.
“Bwah, valt wel mee. Een dertien-in-een-dozijnboek. Ik snap de hype die er destijds rond ontstond eigenlijk niet zo goed.”
“Jan Wolkers. Diens werk moet ik ook dringend eens herlezen. Want, toegegeven, dat was toch ook een hele grote meneer.”
“Absoluut.”

Waarna het weer stil werd in de woonkamer, op het lichte snorren van de kater en het zachte, secure getik van de klok en een trio breinaalden na.

[ Dinsdag ]

“Weet je wat het is met veel bloggers?” Mijn madam legde haar breiwerk in haar schoot.
“Wat dan?”
“Het zijn dertigers. Dat is blijkbaar een populaire blogleeftijd. Jij bent vijftig en dus per definitie een ouwe zak met dito geneuzel.”
Die uitspraak liet ik een poos bezinken. Waarna ik haar gelijk gaf.
“Er spelen wel meer dingen mee”, vulde ik haar aan. “Wij hebben geen kinderen. Mama- en papablogs worden graag gelezen. Enfin, toch door mensen met kinderen. Dertigers, zoals je zegt.”
“We gaan niet op reis voor het zoveelste jaar. Geen beeldende verslagen, geen exotische foto’s.”
“Ja, dat ook. En ik doe niet aan sport, heb geen Facebook- of Instagramaccount, lees veel te weinig hedendaagse schrijvers, beoefen geen interessant beroep en televisie boeit me al evenmin.”
“Tuinieren, pff, dat zegt de gemiddelde dertiger niets.”
“Nope. Kijk maar naar mijn klandizie: steek ze samen in een bus en je hebt honderd ogen en twee tanden.”
Katrien schoot in de lach.
“Misschien moet je maar op Seniorennet gaan bloggen. WordPress is een te hip platform geworden voor je.”
“Ik ben het aan het overwegen.”
“Of je laten ombouwen tot vrouw. Tachtig procent van de bloggers zijn vrouwen, beweer je altijd. Die klitten bij elkaar, dat weet je toch?”
“En of.”

Waarna het weer stil werd in de woonkamer, op het lichte snorren van de kater en het zachte, secure getik van de klok en een koppel breinaalden na.

[ Woensdag ]

“Gek. Mijn plas ruikt al twee dagen naar zoete appeltjes.” Ik verschoof wat ongemakkelijk op de bank.
“Suikerziekte”, concludeerde mijn madam.
“Zou je denken? En ik snoep geeneens”, protesteerde ik.
“Een glazen boterham bevat ook suiker. Zelfs een gewone boterham of een onnozel stuk kaas.”
“Zit er suiker in kaas? Ga weg!” Ik schudde vol ongeloof mijn hoofd.
“En heel veel vet.”
“Daar krijg je geen suikerziekte van.”
“Van overgewicht wel. En bepaald slank ben je niet.” Ze trok een eindje breiwol bij uit de rol die op het tapijt lag. De kater keek even op maar verloor meteen weer zijn interesse.
“Diabetes dus. Nou, dat is geen mals oordeel van je.”
“Ik ben dan ook geen dokter. Dáár moet je zijn met je zoete plas.”
Even was er niks anders te horen dan het gestadig tikken der naalden.
“Weet je wat het ook nog kan zijn?” Mijn madam staakte haar steekspel. “Het WC-blokje. Er stond ‘Sweet Apple Blossom’ op diens verpakking.
Ik nam mijn tijdschrift ter hand, zuchtte hoorbaar en las gerustgesteld verder.

Eens te meer werd het stil in de woonkamer, op het lichte snorren van de kater en het zachte, secure getik van de klok en een koppel breinaalden na.

[ Donderdag ]

Wat zal deze avond brengen: geluk of onheil? Ik ga, als het even kan, voor rust, want onze avonden zijn, zoals u hierboven kon lezen, deze week echt al hectisch geweest.

 1. Affodil

  Daartegenover zijn onze avonden doorgaans stormachtig: Manlief die vanuit zijn zetel diepsnurkend inhaleert en de hond die vanop zijn kussen ernaast grommelend antwoordt. Ik doe er dan maar het zwijgen toe.

  Like

 2. djaktief

  LIFE tot be grateful for….. geen oorlog, geen honger, geen natuurgeweld, geen ruzie met partner of huisgenoten. Thuis zijn op alle avonden is in deze 24/7 economie ook een uitzondering trouwens.

  Bedankt voor de boekentips.

  Groetjes,

  Dorothé

  Like

 3. Myriam

  SCHITTEREND!!! Ik denk trouwens aan een blog platform voor 45 plussers, want eerlijk, ik heb niets met beauty, kids, diy en huppeldepup, maar ik lees doodgraag blogs.
  PS volgende keer wc blokjes met jasmijn geur. 😁😁😁

  Like

 4. Mrs. Brubeck

  “Mijn” beste Menck, ik lees wel degelijk tussen je regels door. Begrijp (denk ik toch) wat je bedoelt. (Ik zal wat minder over mijn kinderen moeten schrijven) 🙂
  Mannelijke schrijvers, er zijn er veel te weinig, heb er ooit eens een blogje aan gewijd. Maar wat je schrijft over het clubje van vrouwen, dat gaat voor mij echt niet op…al herken ik het wel. Blijf je vooral schrijven hoe je het nu doet, je kan het gewoon!!!!

  Like

 5. Vlinder1960

  Troost je Menck: ik ben ook een vijftiger, heb ook geen kinderen, geen interessant beroep (toch niet om over te bloggen). Wel af en toe exotische foto’s, maar ik zit niet (meer) op Facebook en nooit op Instagram. Ik ben een vrouw, maar klitten doe ik allerminst. En tuinieren: dát vind ik enorm leuk (als het niet regent en de grond niet van die smerige vette klei zou zijn)….

  Like

 6. Kakel

  “Geen interessant beroep” sprak hij bescheiden. Schaam u! Kijk eens wat voor moois je handen allemaal gemaakt hebben…
  Ik creëer mijn eigen groep bloggers. Of ik bij een bepaalde doelgroep behoor, is me worst.
  Seniorennet? Wie wil daar nou bij horen (-:
  Wat ik knap vind is dat het boek “1984” van George Orwell (zoals u weet geschreven in 1948) vandaag de dag helemaal gelijk gekregen heeft. Beangstigend gewoon.

  Geliked door 1 persoon

 7. Eilish

  Ik ben 48, ben niet hip, mijn lief ook niet, heb twee grote kinderen,heb geen beroep, lees een beetje, klus een beetje, kocht mij net een nieuwe naaimachine, kook en eet graag,…Moet ik nu stoppen met bloggen? Dertigers zijn zo passé 😉

  Geliked door 3 people

 8. Katja

  Ik blog allang niet meer… Ik ben enkel actief op facebook waar ik vast van plan ben minder leuke zaken ook niet meer te verzwijgen zoals de rellen in de hoofdstad enzovoort. Ik doe enkel momentopnames en geconcentreerde gefilterde beschrijvingen, ben wel begonnen aan een boek over een trip naar binnen of het experiment, een soort kruising tussen de droom en de realiteit. Of er een publiek voor is? Weet ik niet maar het zijn korte zinnen, een soort telegramstijl, vluchtig maar heel beeldend. Filmisch, hoewel er niet veel gebeurt. Ben 54 maar o zo jong nog. In mijn hoofd natuurlijk. Ik droom van een literaire snapchat.
  Doe vooral voort met jouw blog. Het is een unicum, een juweeltje en koester de liefde die jullie hebben en waarvan velen enkel kunnen dromen. Jouw schrijfsels kunnen een mooi boek vormen over de Westvlaamse insteek in België. Doe vooral voort, het is ongelooflijk genietbaar.

  Geliked door 1 persoon

 9. zem

  Weg met zulke verwarrende wc blokjes: heb je me toch een paar dagen in de zorgen gezeten. Maar goed dat je echtgenote de link legde!
  En als bloggen voor vlotte dertigers is, tja, dan kan ik wel helemaal stoppen, Menck, als oma zijnde.
  Ter compensatie gooi ik zo nu en dan gewoon maar een foto op Instagram 😉

  Like

 10. bentenge

  Kijk, ik ben het alvast met één ding zeer zeer eens… het gaat alleen beter sinds 1971. Of dat met de schrijver van dit tekstje te maken heeft of die andere schrijver weet ik niet.
  Zalig logje mijn beste oude man.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.