Zo kan het ook

Zij die al wat langer mijn blog volgen, zullen zich mogelijks dit schrijfsel nog herinneren. Ik trek daarin verbolgen van leer tegen de sloop van geschiedkundig waardevolle en niet zelden dorpszichtbepalende gebouwen die, vaak ondanks massaal protest, plaats moeten ruimen voor steriele nieuwbouw.
Hoogheidswaanzin, scanderen de lokale inwoners.
Kostenbesparend, luidt veelal de bestuurlijke redenering achter zulk een beslissing. En dat terwijl in het verleden al meermaals ten gronde is bewezen dat de restauratie annex integratie van een oud pand in een nieuwbouw perfect realiseerbaar is zonder – of zonder onoverkomelijke – meerkosten.

In de kleine gemeente waar madam Menck en ik resideren, ontstond een paar jaar geleden nogal wat ophef omwille van de mogelijke sloop van een historische dokterswoning. Immers, de dokter had een ruime poos voordien het loodje gelegd en diens charmante pand stond sindsdien leeg.
“Te verkommeren”, luide het officieel.
“Allesbehalve”, weerlegde de steeds groter wordende schare voorstanders-van-behoud deze voorbarige conclusie.


[ Foto’s: Google Streetview ]

Dat de dokterswoning en diens uitgestrekte tuin zouden moeten wijken voor een hypermodern rust- en verzorgingstehuis, was al lang geen geheim meer. Het gemeentebestuur smeerde in het lang en het breed uit welk een prestigieus project het voor ogen had. De oubollige ambtswoning kon niet anders dan worden geëlimineerd, hoe romantisch en historisch ze ook mocht wezen.

Het protest hiertegen groeide echter dag na dag. “Wij willen een integratie van het oude pand!”
En ziedaar, beste lezer, het welhaast ondenkbare geschiedde, want de democratie werd in onze goegemeente zowaar op zijn schoonst gedefinieerd: er volgde een heuse volksstemming.
U mag drie keer raden welk kamp in dezen aan het langste eind trok. Onderstaande beelden spreken dan ook voor zich.


[ VoorFoto: Google Streetview ]


[ Na ]


[ VoorFoto: Google Streetview ]


[ Na ]

De binnentuin, inclusief ondergrondse parking:


[ Foto’s: Menck ]

Eén reactie

  1. Eilish

    Zo kan het dus ook. Met een beetje extra moed voor de gemeentebesturen of private partners die participeren.
    Nu de tuin nog wat fleuriger maken Menck 🙂 (zo in ’t geniep wat bollen gaan planten of zo)

    Geliked door 1 persoon

    • Menck

      De binnentuin dient nog te worden aangepakt. En inderdaad, het oude gedeelte is mooi, nostalgisch en monumentaal, maar het nieuwe gedeelte is dan weer op de praktische kant gericht met zijn rechttoe-rechtaanuitvoering.

      Like

  2. Vlinder1960

    Dat hebben ze mooi geïntegreerd. Ik zie het in Oostende ook, dat ze in feite mooie panden slopen en daar van die nietszeggende nieuwbouw appartement met mooie namen (Residentie Avondrood of zoiets) voor in de plaats zetten. De projectontwikkelaars hebben veel in de pap te roeren daar in Belgiëland….

    Geliked door 1 persoon

  3. Kakel

    “De moderniteit” legt het grandioos af tegen de klasse van de dokterswoning. Wat een goed idee om een volkstelling te houden.
    Bij ons in het dorp wilde de kerk er een stuk bijbouwen. Een talentvolle architect heeft een ontwerp gemaakt dat naadloos aansluit bij de kerk. NOT. Het is werkelijk een aanfluiting.

    Geliked door 1 persoon

    • Menck

      Dat is waar, maar de combinatie van beide bouwstijlen vind ik ook wel geslaagd. Het eigentijdse vermengen met het nostalgische zou veel vaker moeten worden toegepast dan meteen alles platgooien om plaats te maken voor nieuwbouw.

      Like

  4. Affodil

    Een heel verdienstelijke poging, al had het van mij nog gedurfder gemogen. Maar daarin zullen budget en praktische overwegingen dan wel een beperkende rol gespeeld hebben. Het oude gebouw had – met wat mee fantasie – beter kunnen contrasteren. Is die binnentuin alles van groen dat nog rest? Nee, toch?

    Geliked door 1 persoon

    • Menck

      Vergelijk de dokterswoning op de Streetviewfoto’s met de dokterswoning op de foto’s die ik nam: ze is thans sowieso ontzield. Was die oude, grote en ietwat mysterieuze tuin er nog maar.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.