Rookstop: de pro’s en contra’s

Over twee weken is het acht maanden geleden dat ik nog een sigaret heb aangeraakt. Als ik u vertel dat ik zulks presteer na vijfendertig jaar een zware roker te zijn geweest, dan zal enige plaatsvervangende trots u voorzeker bekruipen.

Of ik me nu beter voel, is de vaakst gestelde vraag.
In zekere zin wel en toch ook weer niet.
Ik voel me beter omdat ik niet meer afhankelijk ben van al dat rookgedoe. Waar is mijn aansteker? Heb ik nog voldoende saffies voor vanavond? Is die asbak nu alweer vol? Wanneer gaat de sigarettenwinkel open? Dat soort gedoe, dus. En niet te vergeten de geur die echt o-ver-al infiltreerde. Mijn bureel – zolang ik rookte de enige plek in huis waar ik dat in volle vrijheid mocht executeren – is al acht maanden geen stinkhol meer, mijn klavier – heden een nieuw exemplaar – is verlost van zijn functie als askegelvanger, mijn kleren verspreiden thans het aroma van wasverzachter en frisse buitenlucht en mijn adem ruikt niet langer naar uitgedrukte peuken. “Alsof ik met een asbak zoen”, mopperde mijn madam wel eens. Geheel terecht, besef ik nu.
Ook vermeldenswaardig is het geheel wegvallen van mijn eeuwige gehoest. Dat begon bij het uit bed kruipen, was de eerste twee à drie uren van de dag ronduit dramatisch te noemen en manifesteerde zich verder bij de minste inspanning die ik deed. Op het laatst rochelde ik welhaast stukjes long op. Vooral dat heeft me doen besluiten om te stoppen met roken.

Maar eerlijk? That’s it.
Want nee, ik heb niet méér smaak en nee, ik heb niet méér adem en nogmaals nee, mijn conditie en uithoudingsvermogen gingen er voor geen millimeter op vooruit. Eerder integendeel, want door te stoppen met roken ben ik acht kilo zwaarder geworden. Yep, u leest het goed. Dat staat gelijk aan elke rookvrije maand een volledige kilo bijkomen. Zulks impliceert dat ik thans al hijg als ik nog maar naar de trap kijk die ik moet oplopen.
Dat die kilo’s er weer afgaan, verzekerde mijn huisarts me. Dat dat allemaal dikke larie is, gaan enkele mijner kennissen die stopten met roken daartegenin. Dat ik het allemaal niet meer weet, besluit ik. Maar beweren dat ik me op heden bon in mijn vel voel, staat gelijk aan een grove leugen.

En verder is er dat continue op de achtergrond sluimerende gemis. Want roken is, in weerwil van wat overwegend door niet-rokers wordt beweerd, echt wel heerlijk. Mocht het zo ongezond niet zijn, ik zou het eenieder aanraden.

Of ik nu blij ben dat ik al schier acht maanden niet meer rook? Toch wel. Om de hierboven aangehaalde provenu’s. Om het geld dat ik er mee uitspaar – 225 (!) euro per maand, alstublieft – en omwille van de stigmatisering aan dewelke rokers hoe langer hoe meer ten prooi vallen.
Doch gelukkiger ben ik er allerminst door geworden. Als ik in de spiegel en middels de weegschaal bemerk tot welke vleesklomp ik ben verworden, kan ik wel janken. Echt.
Stoppen met roken kan ernstige schade toebrengen aan uw zelfbeeld. Dat al die EU-regelneven dat ook maar eens op elk pakje sigaretten zwieren.

 1. Marc

  In ieder geval een hele prestatie – 8 maanden!! Dat je aan gewicht toeneemt is inderdaad normaal – je moet jezelf echter geen twee topprestaties tegelijkertijd laten leveren. Stoppen met roken en afvallen samen – dan moet je al een superdesupermens zijn. Laat de kilo’s er voorlopig effe aan en zoek een levenswijze zonder de sigaret. Op een bepaalde ogenblik kun je de keuze maken om een manier te zoeken om wat overtollige kilo’s kwijt te raken – misschien volgend voorjaar als je werkzaamheden terug volop opstarten – dan gaan de kilo’s er misschien ook wat beter af. Maar in ieder geval een topprestatie en je ziet – iedereen kan stoppen met roken – ook jij!

  Geliked door 1 persoon

 2. Eilish

  Ik denk dat Marc hierboven nagels met koppen slaat.
  En dan nog dit: ik heb mijn vader op zijn 72ste (zo jong nog) letterlijk zien stikken na een leven lang roken, dat moet je echt niet willen. En je vrouw verdient een standbeeld om zolang gezoend te hebben met die asbak! 🙂

  Geliked door 2 people

  • Menck

   Nee, dat wil ik ook echt niet. Net zomin als de zoveel andere potentiële nare gevolgen. Ik houd vol, dat is zeker.
   Á propos mijn madam: toen ik nog rookte, is ze na een tijdje gestopt met dat asbakzoenen. Ze is toen aan het pijpen geslagen. Zo bleef ze toch nog enigszins in de rookwarenbusiness, niet?

   Ai, nu heb ik wellicht de tolerantiegrens van #metoo overschreden. Oeps.

   Like

 3. Mrs. Brubeck

  Ik ben plaatsvervangend trots op je!
  En die kilo’s en je conditie, daar kan je wat aan doen. Ik hoor nog de woorden van de cardioloog tegen B toen hij kloeg over zijn conditie; “we kunnen helaas niet alles met een pacemaker oplossen!”
  Zo goed dat je gestopt bent!

  Geliked door 2 people

 4. zem

  Een eerlijk verhaal, Menck.
  Ik bewonder je, omdat je hebt kunnen stoppen. Een grote prestatie!
  En nu rustig aan proberen het gewicht op peil te houden. Vooreerst jezelf niet al te veel plagen.

  Like

 5. schrijfselsvanmij

  Ik ben ooit gestopt met roken en heb toen met mezelf afgesproken dat ik daarna niet meer dan 10 kilo mocht bijkomen. Is gelukt. Inmiddels is dat stoppen al ruim 30jaar geleden en daar ben ik nog altijd blij om. Kortom: hou vol, het komt goed, echt!

  Like

 6. milukeregys

  Heel trots op je! Driewerf hoera! Ik weet heel zeker dat je een manier gaat vinden om die kilootjes eraf te krijgen. 8kg is nog niet teveel maar is nog te doen. De voordelen wegen toch zeker door hoor al vind je nu nog van niet. Komt goed!

  Like

 7. Liese

  Ik ben twaalf jaar geleden gestopt. Ook tien kilo bijgekomen. En ik zweer het, ik droom nog wekelijks dat ik rook. En heerlijk dat het altijd is in mijn droom! Om maar te zeggen hoe verslavend zoiets is, alleen al daarom en omdat we niet tijdens ons werk mogen roken, ben ik indertijd gestopt. Je eetlust moet toch wel verhoogd zijn gezien je verzwaard bent? Je gaat mij wshlk willen doodkloppen maar weightwatchers kunnen je wel helpen denk ik.

  Geliked door 1 persoon

  • Menck

   Don’t worry: ik klop niemand dood. (Hooguit geef ik iemand een letale injectie.)
   Weightwatchers kunnen wellicht uitkomst bieden, maar de vraag is wanneer ik die bijeenkomsten zal kunnen bijwonen. Ik steek nu al mezelf voorbij en verbetering zit daar nog niet in de komende tijd.
   Ik denk eerder dat ik jouw voorbeeld ga volgen en starten met lopen. Vroeger was dat overigens al mijn favoriete – en veel beoefende! – sport.

   Like

 8. Thomas Pannenkoek

  Klop Liese niet dood, als je wil.
  Ik moet mrs. B. gelijk geven. Het niet meer roken doet je grijpen naar een alternatief, en misschien is dit ‘eten’ in jouw geval. Wat meer op de voeding letten, en het lukt misschien om die kilo’s kwijt te raken.
  Proficiat dat je hebt volgehouden. Rokers stinken gewoon, punt uit.

  Like

  • Menck

   Eten als alternatief? Aan mijn hoofdmaaltijden zal alvast het niet liggen; die zijn onveranderd gezond gebleven. Misschien iets grotere porties en iets meer tussendoortjes. Hm, dat zou wel eens als mogelijke oorzaak aangewezen kunnen worden.

   Like

 9. Kakel

  Proficiat met je acht rookvrije maanden. Dat heb je toch maar mooi gepresteerd! Je longen zijn je NU al dankbaar.
  Toen ik stopte met roken, zei ik: later, als ik oud ben, begin ik weer, want ik vond het ook zo lekker…
  Je hebt doorzettingsvermogen dus als je van die kilo’s af wilt, zal het je zéker lukken.

  Like

 10. beaunino

  Geloof me, het gemis wordt steeds minder, ieder jaar wordt het makkelijker. Die kilo’s alleen…vertel mij wat, verschrikkelijk. Ik weeg inmiddels bijna 70 kilo (bij een lengte van 1.64). Heb mijn roeimasjien maar weer van zolder gehaald. Je mot wat hé?!

  Like

 11. Affodil

  Een dikke proficiat is hier zeker op z’n plaats.
  En dat je van stoppen met roken aankomt, klopt niet (zegt een ex-roker!). Je komt aan omdat je de éne verslaving vervangt door de andere. Dat hoeft echter geen doemdenken te veroorzaken. Ook die is vervangbaar. Je moet er gewoon de juiste uit kiezen.

  Like

  • Menck

   Mijn huisarts beweert nochtans van wel. Je lichaam, de spijsvertering in het bijzonder, functioneert beter en neemt meer op uit je voeding, luidt het.
   Doch dat je de ene verslaving vervangt door een andere, geloof ik zeker. Ik deed vroeger quasi nooit aan tussendoortjes, nu wél.
   *slaat zichzelf keihard op de vingers*

   Like

 12. Hilde

  Super proficiat met je beslissing om te stoppen. Je voelt misschien de positieve effecten niet, maar die zijn er wel degelijk.
  Een grootschalige studie heeft onlangs aangewezen dat: van de mensen die roken overlijden er 25 % voor hun 65 jaar. In de groep niet rokers is het percentage dat de 65 niet haalt 7 %.
  Je bent verzwaard, maar dat is perfect uit te leggen, iemand die rookt versnelt zijn metabolisme met 30 %. Door te stoppen met roken is dit weggevallen.
  Je zal je voeding dus eens op punt moeten zetten, maar dat komt ook wel goed. Een goede tip: ga daarvoor eens langs bij een diëtiste. Je zou verschieten hoeveel winst er te behalen valt met wat kleine aanpassingen.

  Like

  • Menck

   Een erg verhelderende uitleg. Bedankt daarvoor, beste Hilde.
   Wat die diëtist(e) betreft: ik maak er werk van, want onder anderen mijn moeder is indertijd enorm geholpen geweest door zulk een gespecialiseerd iemand. (Van 96 kg naar 67 kg met een lengte van 1,76 meter.)
   Eén ‘maar’ echter: ik wacht ermee tot na de nakende feestdagen. 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.