Kaas come a casa

“Als hoofdmaaltijd wordt er driehonderddertig gram kaas per persoon voorgeschreven. Kijk maar, het staat letterlijk op de site.”
“Driehonderddertig gram? Is dat niet wat van het goede teveel?” twijfelde mijn madam.
“Ik geef slechts mee wat door de speciaalzaak wordt geadviseerd, een kaasdeskundige ben ik niet. Maar ik zou er toch maar voor gaan. Stel je voor dat we er niet in slagen alle hongerige magen te vullen; ik mag er niet aan denken.”

Afgelopen zaterdag organiseerden we een kaasavond voor acht personen – mijn madam en ik incluis. Daartoe haalden we exact 2,64 kilogram kaas in huis, verdeeld over twaalf qua smaak en afkomst erg uiteenlopende kwaliteitshompen. We serveerden tevens verschillende soorten brood, fruit en vruchtenjam.
Na afloop van deze bourgondische avond bleven we achter met meer dan de helft van de kaas. De zachte kazen waren ondertussen tot een soort kleverige smurrie verworden en vulden de woonkamer met bijzonder rijke geuren.
Wij houden het erop dat we voorafgaand aan de eigenlijke maaltijd waarschijnlijk te veel aperitiefhapjes hebben geserveerd.

Soit.

Toch nog even een leukigheidje meegeven dat deze calorierijke avond inluidde.
De kazen wilde ik namelijk à la façon de Menck presenteren. Niet op een ordinaire schaal of zo’n dertien-in-een-dozijn-kaasplank, dus.
Mijn aanpak daartoe was en is even simpel als doeltreffend:

 1. Zaag een boom om. Een overjaarse berk, bijvoorbeeld. Wegens de decoratieve schors.
 2. Haal uit diens stam, middels de kettingzaag, de benodigde aantallen tweeënhalve centimeter dikke houtschijven. Ik hield het op twee stuks:
  .

  .
 3. Schuur één kant van elke houtschijf zo vlak mogelijk:
  .

  .
 4. Rep u naar uw plaatselijke doe-het-zelfzaak en koop er de kleinste zwenkbare wieltjes verkrijgbaar. Voorzie vier stuks per houtschijf:
  .

  .
 5. Rep u nogmaals naar uw plaatselijke doe-het-zelfzaak en schaf u aldaar een voldoende grote doorzichtige plexiplaat aan van zowat een millimeter dikte. Knip er de omvang uwer houtschijven uit. Zulks lukt prima met een gewone keukenschaar. Plaats de alzo bekomen cirkelvormen op het geschuurde oppervlak. Op de wieltjes zou behoorlijk belachelijk zijn.
  .

  .
 6. Ziedaar uw geheel draai- en verplaatsbare, uitermate natuurlijk ogende kaasdienblad(en). Uw gasten hoeven zich niet langer uit hun stoel te lichten én de armen vruchteloos te strekken teneinde een stukje kaas te kunnen aansnijden dat zich op het verste randje van het kaasblad bevindt. Een simpele draaibeweging volstaat om de gewenste kaassoort in hun richting te dirigeren.
  .

  .

Volgende keer: hoe ik een fonduestel vervaardig uit twee afgedankte rollators en een Duitse legerhelm.


[ Foto’s: Menck ]

 1. djaktief

  Mooi en lekker. Ik heb ze ook met dopjes die onder de stoelen zitten tegen krassen en ik heb ze ingespoten met blanke lak. Ze komen van de buurman die met kachelhout bezig was.

  Ik kijk uit naar je volgende uitdagende tutorials.

  Groetjes,

  Dorothé

  Like

 2. Bart

  époisses, vacherin en brie de meaux… gelukkig is het mooi weer vandaag en kan er een raampje open, want ik vermoed dat je nu zélf wel kan instaan voor die bijzonder rijke geuren 🙂

  Like

 3. Kakel

  Een rijkelijk gevulde dis. En voor de aankleding is net zoveel moeite gedaan als er verschillende kazen zijn.
  Dat fonduestel…ik ga eens hard verzinnen hoe je zoiets kunt maken van twee rollators en een Duitse legerhelm. Ik vrees dat ik het antwoord schuldig zal blijven.
  Zomerse groet!

  Like

 4. milukeregys

  Naar mijn bescheiden mening is de aangegeven hoeveelheid wel een beetje veel. Maar alleen al het zien van zoveel lekkers laat me het water in de mond lopen. Zeer origineel deze kaasplanken!

  Like

 5. Stef Den Flater

  Mooie kaasplank: schitterend idee.
  We hebben op werk vorige week ongeveer hetzelfde voorgeschoteld gekregen. Niet perfect dezelfde soorten maar toch een kaasschotel om U tegen te zeggen. Omdat het op het werk gebeurde en als middagmaal waardoor er geen aperitief hapjes vooraf waren, schoot er van al die kazen nog weinig over. Misschien ook omdat de wijn die men toen in stock had op het werk, naar het schijnt niet te zuipen was.
  mvg

  Like

 6. herman van der ven

  de kazen die je te veel hebt kan je makkelijk invriezen , elk apart en dan één voor één weer uithalen , ze gaan zelfs weer ” lopen ”
  geen maanden laten zitten maar enkele weken kan perfect
  succes

  Like

 7. woelmuizenier

  Ik speel ook regelmatig met de gedachte boomschijven decoratief te gebruiken, voornamelijk berk en beuk.
  Ik weet alleen niet hoe die schijven te drogen zonder dat ze her en der ongecontroleerd inscheuren.
  *Help …?*

  Like

 8. zem

  Die rijdende (kaas)plateautjes zijn prachtig. Je kunt er nog heel wat andere dingen mee langs je gasten laten rijden.
  Benieuwd wat je nog van de oude rollators gaat fabriceren!
  Hartelijke groet, Zem.

  Like

  • Menck

   Zulk een rijdend plateau is ook handig om bijvoorbeeld een zware pot met kamerplant op te zetten, om er mee te skeeleren doorheen de woonkamer of als bijzettafeltje tijdens een laying dinner. 😀

   Like

 9. TheHappyFive

  Ik kan nu pas reageren. Heb eerst mijn toetsenbord kwijlvrij moeten maken. Excuses!
  Mijn schoonvader en ikzelf zijn ware kaasliefhebbers. De speciaalzaak in Hasselt heeft aan ons dan ook goede klanten.
  Des te zachter en des te sterker … njammie.
  Bij diverse samenkomsten zorgt de gastheer van dienst dan ook voor de nodige “speciallekes”.
  Pittig detail: mijn schoonmoeder krijgt spontane walgingen enkel bij het idee van.
  Kaas of eender welk andere melkbereiding, chronische epileptische insulten als gevolg. Niet uit één of andere allergie, gewoon, tussen de oortjes. Kan je de taferelen voorstellen 😉

  Like

  • Menck

   Wat je schoonmoeder betreft: ze is geen alleenstaand geval. Er zijn wel meer mensen die geen kaas eten omdat ze het niet lekker vinden.
   Vorig jaar bleek nog dat je genetica bepaalt of je koriander lekker vindt of juist naar zeep vindt smaken. Nu blijkt uit onderzoek dat ook het lekker of juist vies vinden van kaas diezelfde genetische oorsprong heeft. Volgens wetenschappers van de Amerikaanse DNA-tester 23andMe, zit de chemische stof die de smaak van koriander veroorzaakt ook in kaas.

   Geliked door 1 persoon

   • TheHappyFive

    Mo how, ik wou richting de strobak gaan, maar nu geef je me weer een insteek om opzoek te gaan.
    Ik meen hier inderdaad ook iets over gelezen te hebben. Vlug bijlezen, dan heb ik zaterdag gespreksstof en kan ik weer goede punten scoren bij de schoonmoeder. ’t Is de schuld van haar DNA 🙂 🙂

    Like

 10. De Fruitberg

  Knappe uitwerking, en dat is inderdaad veel te veel kaas….
  Om – na het omkappen van een boom – de wereld niet helemaal naar de kloten te helpen zou je ook wieltjes en plexiglas in éé keer kopen in de doe-het-zelf-zaak

  Like

 11. Affodil

  Dat is natuurlijk het voordeel van de stiel: je zaagt allicht eens een boom om ergens. Omdat wij niet zo happig zijn op het voortijdig verwijderen van een boom, heb ik voor dit doel 2 van die draaiende houten plateau’s gekregen van mijn schoonzus. Hint, hint, …

  O, die >300gr p.p. vond ik al van bij het begin twijfelachtig. Tenzij de gasten eerst wekenlang met (te weinig) water en brood doorgebracht hebben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.