Redding in 5 stappen

Het was rond de middag toen de jonge kauwen onze schouw verlieten. Aanvankelijk wat stuntelig rondfladderend onder ouderlijke begeleiding, maar tegen de avond al omgeturnd tot volleerde, zelfstandige piloten. Anderhalve dag later keerden ze het luchtruim boven onze tuin de rug toe, ongetwijfeld om zich aan te sluiten bij de kolonie waartoe het ouderpaar behoort.

Volgende week dinsdag wordt de schoorsteen professioneel gereinigd waarna hij, middels een rasterwerk, definitief zal verworden tot een kauw-no-go.

Eind goed, al goed?

Eh, nee.

Want de morgen nadat de kauwen aan de einder waren verdwenen, werden we ineens opgeschrikt door een paniekerig gekras vanuit de woonkamer.
Mijn eerste gedachte was dat één onzer katten alsnog een kauwtje had verschalkt en er thans mee aan het dollen was in de living. Doch eenmaal ter plaatse bleek alles peis en vree. Op dat wanhopige gekras na. De exacte locatie van die geluidsbron werd alras getraceerd. Om een en ander te verduidelijken, geef ik u hieronder een snelle situatieschets mee:

Yep, er was inderdaad een kauwenjong in de linkse schoorsteenschacht gesukkeld. Die eindigt overigens tegen het plafond van onze woonkamer, initieel bedoeld om er een kachel op aan te sluiten. Een dergelijk verwarmingstoestel is er echter nooit gekomen zodat het gat in het plafond al twee decennia lang is verzegeld middels een dunne plaat. En net op die plaat hoorden wij, tussen het paniekerige gekrijs door, trippelende vogelpootjes.
Ocharme dat jong. Moederziel alleen achtergelaten door de ouders die het wellicht als verloren hebben bestempeld. Omringd door stof, gruis, duisternis en weet ik wat nog allemaal. (Dikke spinnen! Versteende vogelpoep! Een reeds in verregaande staat van ontbinding verkerende Zwarte Piet!)

Hier diende resoluut te worden ingegrepen. Hetgeen ook geschiedde, en wel als volgt:


STAP 1 | De afdekplaat werd met behulp van hamer en beitel ontmanteld. De schade aan het plafond bleef beperkt tot wat afbladderende verf. Maar de hoeveelheid ondefinieerbare troep die uit het gat kwam, was aanzienlijk.
.


STAP 2 | Het jong werd na een moeizame bevrijding liefdevol opgevangen door madam Menck. Het spartelde hevig tegen, wat een goed teken was. Op zijn bek zat geronnen bloed, ongetwijfeld ten gevolge van verwoede ontsnappingspogingen. Met een keukenhanddoek werd het arme dier, geheel tegen zijn zin, grondig afgestoft.
.


STAP 3 | Teneinde straks toch enigszins voorbereid de wijde wereld te kunnen intrekken, liet ik de jonge kauw alvast kennismaken met deredactie.be van onze openbare omroep. Onder meer het artikel over de onveilige asbestverwijdering in Sint-Niklaas droeg diens volle aandacht weg.
.


STAP 4 | De restjes pizza picante noch de boterham met Nutella zeiden het dier iets. Maar dorst had het wel! Een halveliterfles SPA Touch of Lemon werd dra soldaat gemaakt.

STAP 5
Na wat op krachten te zijn gekomen – en vervolgens uitermate nieuwsgierig in quasi elk object in mijn bureel te hebben gepikt – werd het tijd om het kwieke vogeltje een veilig onderkomen te doneren. Onze tuin en diens omgeving waren uitgesloten wegens a) een nog niet vliegwaardig jong, b) zijn ouders die niet langer aanwezig waren en c) ons immer roofzuchtige kattentrio op de loer.
En dus trok Katrien nog diezelfde middag met haar Mini Pooper naar Oostende met het kauwtje netjes naast haar op de passagierszetel – gordel om, ja ja – en The Black Crowes op de radio.
Die dolle rit eindigde hier:

Op het moment dat “onze” kauw voldoende op krachten is gekomen en terug aan het luchtruim zal worden toevertrouwd, ontvangen we hierover een (foto)bericht.
De champagne staat alvast koud!

[ Foto’s: Menck ]

 1. Eilish

  De onverlaten die een mens al die miserie aandoen zijn inderdaad mooie beestjes.
  Toen ik na meer dan 15 jaar eindelijk een schouw en inbouwkachel liet plaatsen, kwam er bij ons samen met veel vuil een onthoofde duif uit de schouw 😞

  Like

 2. tinyblogt

  Maar zo lief! Blij dat bij jullie reddingsacties wel resultaat opleveren.
  Gisteren heb ik nog een hommel proberen te redden met een lepeltje suikerwater, maar het mocht niet baten. Levens redden is blijkbaar niet mijn ding. 😦

  Like

  • Menck

   Mijn hommel-, bijen- en wespenreddingsmiddel: een leeg luciferdoosje. Mik het opengeschoven doosje over het insect en schuif het vervolgens langzaam dicht. Eenmaal buiten, schenk je je vangst de vrijheid door het doosje opnieuw open te schuiven.

   Geliked door 1 persoon

 3. Mrs. Brubeck

  Menck to the rescue! Geweldig.
  Wij hadden hier 10 jaar geleden (we waren net verhuisd) hetzelfde voor met een volwassen kauw, we hebben een open haard met cassette, beest liep daarin rond, tikte heel de tijd tegen het glas… was een hele operatie (dat is echt een groot beest) om hem/haar eruit te krijgen zonder in de living los te laten, maar…gelukt!!
  😀

  Like

  • Menck

   Ja, een volwassen kauw is een gans ander paar mouwen dan zo’n kleintje. Zo’n beest heeft een pak meer (vleugel)kracht.
   Laatst nog een kraai – een heel stuk groter dan een kauw – uit een afsluitingsdraad bevrijd: dat is pas zwoegen!

   Geliked door 1 persoon

 4. Kakel

  Ge-wel-dig! Ik houd van mensen die van dieren houden. Ik prijs jullie inzet dan ook met verve. Zeker omdat het plafond eraan moest geloven. Genoten van je woordkeuze en humor. Groeten aan Katrien met haar Mini Pooper!

  Like

 5. Vlinder1960

  Nou, wat een prachtige tekening! Zit wat uurtjes werk in denk ik. All’s well that ends well. Bij onze buren zit al jaren een kauwennest onder de dakpannen. Ik wil niet weten hoe dat geurt en meurt. Maar zij vinden het niet erg. Dat huis stort vandaag of morgen toch in elkaar…

  Like

 6. zem

  Dit is een schitterende act! Dierenliefde in optima forma samen met het transport naar de vogelopvang. Het zal nu vast helemaal goedkomen met het kauwtje.
  Wat een mooi beestje trouwens met dat schrandere, blauwe oogje.
  Zo’n schoorsteennest brengt nog heel wat met zich mee. Jullie zult opgelucht ademhalen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.