Gezocht: red-actie

Noem mij gerust een muggenzifter dan wel een taalnazi, maar als ik almaar vaker flagrante dt-fouten zie opduiken in artikels van de VRT-redactie, vraag ik me toch af wat heden de vereisten zijn om aldaar aan de slag te kunnen. Ik bevroed dat een diploma lager middelbaar onderwijs ‘met noties van het Nederlands’ volstaat.
Ook De Standaard, tot voor kort zowat mijn journalistieke bijbel, bezondigt zich steeds vaker aan spel- en/of taalfouten. Ongetwijfeld doet zulks geen afbreuk aan de inhoud van een artikel, de authenticiteit krijgt desalniettemin een deuk.
Ik kan me niet langer van de indruk ontdoen dat de kennis van het Nederlands er steeds meer bij inschiet. De oude garde, op school nog gedrild in taal, maakt hoe langer hoe meer plaats voor jong journalistiek geweld dat niet langer zweert bij ultieme schrijfvaardigheid doch veeleer bij puur perskrediet.
Wat mij betreft een betreurenswaardige evolutie. Alles waar verloedering ook maar enigszins op van toepassing is, ga ik met veel graagte uit de weg.

 

[ Wellicht is bovenstaand artikel op deredactie.be reeds gecorrigeerd als u dit logje leest, doch mogelijks ook niet. ]

 1. Thomas Pannenkoek

  Gruwelijk, dergelijke dt-fouten. Als mijn oog op dergelijke teksten valt, wordt de lectuur ervan heel vlug afgebroken.
  Even veel stoor ik me aan het gesproken taalgebruik in (vooral) soaps op VRT, VTM en consoorten. Hutspot-Antwerps en Brabants klinkt verschrikkelijk slecht.

  Like

  • Menck

   Je laatste bewering onderschrijf ik, doch ook West-Vlaams klinkt niet immer koosjer, en al zeker niet als de g en de h constant met elkaar worden verwisseld en woordeindes worden ingeslikt.

   Like

 2. Eilish

  Wat zou dat dan niet geven mocht de autocorrect nog niet bestaan? Zelf heb ik er een hekel aan. Zo wordt mijn dochter haar voornaam steevast gecorrigeerd naar Captain. De jongste vindt dat trouwens helemaal bij haar zus passen 😀

  Geliked door 1 persoon

 3. Marc Dufraing

  Ik kwam hetzelfde tegen bij het doornemen van sollicitatiebrieven(tot voor enkele jaren dan toch – toen ik nog werkte – allee – tis te zeggen – ander werk dan nu als gepensioneerde) en ik kon er ook het … van krijgen.

  Like

 4. tinyblogt

  Het is nog altijd niet aangepast, heb het net gecheckt. Zot hé, ik begrijp dat ook voor geen meter. Die mensen worden daar voor betaald, en okee, ik kan ook eens fouten maken op mijn werk, maar dit is toch wel flagrant.

  Like

 5. De Gans (Marije)

  Ik vind het ook gruwelijk!
  Ik heb mijzelf er pas op betrapt bij een commentaar dat ik gaf. Had iets gewijzigd erin maar de persoonsvorm niet aangepast. Gebeurt zelden, maar ik schaamde me dood.
  Nee, zeker als je voor een krant schrijft dan vind ik het echt niet kunnen.

  Like

 6. Mrs. Brubeck

  Ik kan er ook niet tegen, maar het is schering en inslag, ook op radio en tv.
  Het zal er niet op beteren, collega’s-regenten vertelden ons dat er in het onderwijs minder en minder belang aan gehecht gaat worden, gewoon omdat het bijna “algemeen aanvaard” wordt dat leerlingen (op alle leeftijden) niet meer zonder fouten schrijven).
  Verschrikkelijk!

  Like

 7. onderdeappelboom

  Kijk, daar heb ik nu eens echt geen last van. Veel dt-fouten zijn logisch (het woord ‘ontkent’ komt vaker voor dan ‘ontkend’ bijvoorbeeld, waardoor je hersenen je automatisch dat eerste laten schrijven). Ook ‘ik wordt’ is een heel logische zeker als daar wat woorden tussen staan ‘ik ben nog altijd onzeker hoe ik dat moet schrijven en wordt steeds vaker op de vingers getikt’ (bijvoorbeeld 🙂 ) . Ik weet zelf perfect dat het ‘toelichten’ is, maar in een lange zin heb ik al eens geschreven: ‘Ik lig voor jullie heel graag in detail toe wat dit betekent’. Omdat ‘ik lig’ vaker voorkomt dan ‘ik licht’.
  Wat een krant betreft: de journalist mag de fout maken, maar de eindredacteur moet dit wel zien en corrigeren. Ik werk in een sector waar correcte taal heel hoog in het vaandel wordt gedragen, maar een mail mag van mij taal-oncorrect zijn, omdat dat nu eenmaal een ander register is, waar een andere manier van zinssamenstelling van toepassing is. Bovendien: taal evolueert. Mijn grootouders kenden nog genitieven, en wij zijn ook niet verloederd omdat we die niet meer gebruiken. Wij zijn opgevoed met ‘groter DAN’ of ‘even groot ALS’. Vanuit het Noorden zie je nu een beweging richting ‘groter als’. Mijn kleinkinderen zullen dat standaard zo gebruiken, denk ik. Taal wijzigt constant en ‘foute spelling’ is vaak toekomstige spelling die nu al om onze oren heen fluit zonder dat we dat door hebben. Wie mij mooie dingen schrijft en boodschappen overbrengt, mag van mij taalfouten maken. En als die boodschap bedoeld is voor publicatie, dan schakel ik wel een eindredacteur in 🙂 .

  Like

  • Menck

   Dat taal evolueert, is begrijpelijk. En als die evolutie vervolgens wordt opgenomen in het Groene Boekje, kan ik me daar helemaal in vinden. In alle andere gevallen niet, of je nou journalist, eindredacteur, mooiebrievenschrijver of blogger bent.

   Like

 8. woelmuizenier

  Bij meester Constant leerden we:
  – Ik drink nooit t
  – Gij drinkt altijd t
  – Hij drinkt t als hij tegenwoordig is

  En als de stam van het werkwoord eindigt op d:
  – ik > d
  – gij/hij > dt
  – uitzondering: je. = je wordt / word je

  Like

 9. Matroos Beek

  Het is triest gesteld… Ik hoop dat men in het onderwijs tot inzicht komt. De verloedering is er gekomen toen men geen rekening meer mocht houden met taalfouten in taken en toetsen in alle vakken behalve het vak Nederlands. De gevolgen zien we nu…

  Like

 10. Affodil

  Recent een briefje van Kleindochter2 gekregen. Ze is heel fier over haar rapporten en vooral de punten voor taal. En dat terwijl noch ik, noch mijn man het velletje in één keer konden lezen zonder verloren te lopen in de brakke zinsbouw en de schrijffouten. “In onze tijd” (ja, ik weet het) kon je met zo’n schrijfsel niet naar het 5de lager. Nu krijg je er goede punten voor in het 1e middelbaar. Misschien omdat de leerkrachten onderhand zelf niet meer kunnen schrijven of wat?
  Ik voel er mijn tenen van krullen en mijn haren ten berge rijzen als ik zo’n kemels zie voorbij sjokken. En als het te vaak voorkomt, haak ik af.

  Like

 11. Kakel

  Iedereen maakt weleens een schrijffout maar tegenwoordig lijkt niemand meer het verschil tussen jou en jouw te weten. Anderen typen standaard ik wordt. Ik ken iemand die zelfs presteert om hij werdt te typen. Voor mensen met dyslexie heb ik begrip, bij zulke bloggers lees ik door de fouten heen.
  Ik erger me dood aan de zinnen in kranten en reclameborden: Meld u hiervoor aan. Zonder t. Zelfs in de krant.
  Een bekende Nederlandse stakker stelde even geleden voor om de korte dan wel de lange ei/ij te schrappen. Het kan niet zotter.

  Like

 12. elinevanantwerpen

  En objectiviteit is in de journalistiek eveneens verdwenen.
  Ik vind “een crack zijn in” de allerergste taalfout. Dat is drugs. Een krak begint en eindigt met twee k’s. Zal wel aan die tv-show liggen. En de algehele verloedering van alles 😛

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.