DIY: ‘kinder surprise’!

Nadat ik eerst de garage danig overhoop had gegooid, vond ik uiteindelijk op zolder – na geruime tijd snuffelen tussen de ooit nog wel eens te sorteren bric-à-brac – twee puntgave wijnkistjes. ‘Château Lilian Ladouys 1992’ verduidelijkten de in het hout gebrande letters met veel zwier. Aangezien ik mezelf allerminst een kenner mag noemen omdat ik steevast maagzuur krijg van wijn, zei de naam me hoegenaamd niks. Doch in zulke schone kistjes zal beslist geen boecht van dunaldi hebben gezeten.

Voor elke Enthousiaste Broddelaar, een titel die ik mezelf eveneens met veel graagte toe-eigen, zijn wijnkistjes niet minder dan multifunctionele objecten. Je kan er iets instoppen, ze kunnen worden geïntegreerd in je interieur na er een weloverwogen kleurtje op te hebben gezet en je kan er vogelhuisjes, laatjes, cd- dan wel boekenrekjes en zelfs een lijkkistje voor je schielijk overleden poes of hamster uit vervaardigen.
Mijn plan was echter van gans andere aard: er het tweeënhalf lentes jonge dochtertje van vrienden mee verrassen.
Die uk is zich ineens beginnen te interesseren voor – grotendeels uit mijn jonge jaren stammend – Playmobilspul:

U ziet het: mannetjes en vrouwtjes bij de vleet. Er is zelfs voldoende minuscule huisraad voorhanden om een poppenhuis integraal mee in te richten. Eén maar, echter: dat huis ontbreekt in deze belegen collectie.
Nu weet ik ook wel dat poppenhuizen van Playmobil in alle maten, kleuren en vormen te koop zijn. Die schreeuwerig gekleurde plastic ondingen zijn echter pokkenduur en bovendien zijn ze ook nog eens weinig origineel wegens hun massaproductie.

U voelt me al komen, zegt u?
Right you are, folks.


Na wat meet-, zaag- en timmerwerk


Zo’n chique cabriolet verdient een carport, niet? Het dak werd bekleed met restjes rubberfolie.


Primer aanbrengen. De zuil naast de voordeur is de bovenkant van een borstelsteel. Mijn madam moet zich thans ietsje meer bukken om te vegen.


De kamers werden van vrolijke kleurtjes voorzien. Het bloemetjesbehang is een stukje decoratief karton en de trappen zijn parkietladdertjes.


En inrichten maar!

[ Foto’s en bricolage: Menck ]


BENODIGDHEDEN:

 • twee wijnkratjes;
 • nagels / schroefjes;
 • decoupeerzaag;
 • restjes rubberfolie;
 • verfrestjes;
 • 1 bebloemd stukje karton;
 • 2 takjes (reling aan carport);
 • krachtige hobbylijm;
 • nietjesschieter;
 • kleeffolie met houtlook (vloeren);
 • 2 parkietladdertjes (die werden vastgelijmd);
 • een gezonde dosis fantasie en een uur of twaalf vrije tijd.

AFWERKING:

Het poppenhuisje wordt eerstdaags nog iets gedetailleerder uitgewerkt. Zo zullen de deur- en raamopeningen worden voorzien van een lambrisering uit fineerhout. De reden: foutjes mijnentwege wegwerken wegens het nogal slordig omspringen met de decoupeerzaag. Een beetje perfectionisme is toegelaten, niet?
In latere instantie worden uiteraard ook water en elektriciteit aangesloten en zal Teleslet zorgen dat er kan worden gesurft, gebeld en tv gekeken.

 1. Bart

  Prachtig! En mooi afgewerkt en ingericht.
  Ik heb wel een deja-vu, daar op onze zolder een soortgelijke villa staat. Ik verwerkte er ook nog wat LED lichtjes in voor de donkere dagen 😉 .

  Like

 2. Hilde

  Knap gedaan met al die verfijnde details ook. Waar upcycling al niet goed voor is :-). Daar zal die kleine uk ongetwijfeld vele plezierige speeluurtjes aan beleven. En naar ik vermoed zij niet alleen.

  Like

 3. Kakel

  Mijn eerste gedachte bij de wijnkist was: het zou een mooie doodskist zijn. Maar wat jij ervan gebakken hebt, vind ik geweldig! Wat zal die uk daar blij mee zijn. De mooiste cadeaus zijn DIY-cadeaus.
  Lieve groet.

  Like

 4. Brubeck

  Wow, knap Menck. Het bewijst nog maar eens dat mits een beetje creativiteit en handigheid aangevuld met voldoende lijm en verf van de meest ordinaire gebruiksvoorwerpen iets moois gemaakt kan worden.

  Like

 5. zem

  Dat is een schitterend poppenhuis geworden! Wat zal de kleine meid daar een plezier van gaan hebben.
  Wie bewaart, die heeft wat. Alles kan, zelfs jaren later, zéér van pas komen. Weg met de opruimgoeroes!
  Hier ligt ook nog de playmobil, en wat niet meer, van onze kinderen, was een bron van vermaak voor onze kleinkinderen.

  Like

  • Menck

   Uiteraard is Playmobil schitterend speelgoed. Lekker tijdloos ook. Doch het was mijn morele plicht (en mijn eergevoel) om mijn poppenhuisje voor te nemen op hun plastic woninkjes. 😉

   Like

 6. poezemie

  Goh, wat mooi! Werpt me terug op mijn eigen kindertijd, toen mijn grote broer ook een poppenhuis in elkaar had geknutseld (maar kleine zusjes mochten daar niet mee spelen 😦 ) Hij monteerde er een deurbelletje aan! Ook ’n succes (stiekem)!

  Like

 7. Pingback: Carried away by a moonlight shadow | Menck Weserhütte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.