Cover-up Catalpa

Moest Adam (die van Eva, jazeker) in ónze tuin zijn geschapen in plaats van in dat ander aards paradijs, dan had hij beslist dat vijgenblaadje gelaten voor wat het was.
Een blad van onze Catalpa om zijn dingeling te bedekken: dát is pas gerief waar je mee kunt uitpakken!

Ach, misschien had Adam gewoon een klein pietje, dat kan ook.

*
*      *

Achter die Catalpa, die aan het begin van elke lente tot schier tegen de stam wordt gekortwiekt (maar behoorlijk snel teruggroeit), gaat een ganse topgevel met twee ramen schuil.
De boom hebben we met andere woorden doelbewust op die plek geplant om onze soms iets te nieuwsgierige buren geen inkijk in onze woonkamer te gunnen. Halfweg de herfst verliest hij weliswaar zijn blad, maar dan worden de rolluiken toch vroeg naar beneden gelaten.

Jaarlijks stevig terugsnoeien doe ik om de structuur van deze gewone Catalpa (geen bolcatalpa, dus) compacter en zodoende steviger te houden. Door zijn talrijke grote bladeren vangt een niet jaarlijks gesnoeide Catalpa veel wind die ervoor kan zorgen dat er makkelijk takbreuk of -afscheuring ontstaat. Dergelijke wonden kunnen gaan infecteren met soms noodlottige ziektes tot gevolg.

Ook (eveneens jaarlijks teruggesnoeide) bolcaltalpa’s staan garant voor de nodige privacy, zeker als ze al enkele jaren oud zijn:

Wie niet jaarlijks de snoeischaar hanteert, wordt eind juli/begin augustus getrakteerd op een rijke bloei met feeërieke orchideeachtige trompetbloemen:

[ Foto’s: Menck W. | De laatste twee foto’s nam ik in de ouderlijke tuin alwaar een oude Catalpa huist die slechts sporadisch wordt gecoupeerd. Hij geniet de (wind)beschutting van andere bomen. ]

  1. zem

    Informatief blogje over de Catalpa. Wat een prachtige bloesem!
    Maar wat betreft Adam: het viel me onlangs op dat een vijgenblad toch wel veel meer maatwerk zou bieden 🙂
    Hartelijke groeten van Zem.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.