Houdt mij voor de zot: de buxusmot
De afgelopen weken kreeg ik de ene telefoon na de andere van klanten wier buxushagen en/of -vormen belaagd worden door de larven van de steeds frequenter voorkomende buxusmot. Soms gaat het over ettelijke tientallen meters uitzichtbepalend plantgoed.
Ingrijpen in dezen dient snel te gebeuren, want al na enkele dagen larvenvraat ziet de buxus er als volgt uit:
Kortom: een totaalverlies. Uitgraven en weggooien is in dit stadium nog de enige optie.
En dus sproei ik me dezer dagen te pletter met Bio-Pyretrex, een peperduur bestrijdingsmiddel op basis van pyrethrinen dat snel en doeltreffend werkt. Bovendien is dit product van plantaardige oorsprong waardoor het geen nawerking heeft zodat het biologisch evenwicht na de behandeling spoedig herstelt.
Een andere biologische bestrijding is mogelijk met Bacillus thuringiensis var. Kurstaki (Btk). Rupsen die besmet raken met deze bacterie krijgen problemen met hun spijsvertering, stoppen met eten en sterven.
Groot nadeel van deze zogezegde biologische verdelgers: ze doden ook alle andere soorten rupsen die inheems en niet schadelijk zijn.
Helemaal niet ecologisch verantwoord, dus.
En zo beland ik bij mijn vraag aan de ecologische tuiniers van wie de tuin het predicaat ‘zonder is gezonder’ draagt: hoe zou u zoiets aanpakken?
Met een antwoord à la ‘de rupsen gewoon laten doen’ neem ik hoegenaamd geen vrede, net zo min als met het voorstel om de buxus dan maar te vervangen door resistente flora. Mijn klanten willen hun jarenlang gekoesterde en minutieus onderhouden buxus behouden, ziet u.
Zodus, alle goed bezig zijnde en op ecologisch ingrijpen prat gaande tuiniers: tell me something, please.
[ Foto’s: Menck ]
UPDATE 10/08/2016: deredactie.be
Wel mijn reactie is toch: geen buxus aanplanten. Ik heb hier bewust geen buxus aangepast vanwege de buxusschimmels en de buxusmot.
De eerste oplossing is biologisch, niet ecologisch, maw gif uit planten gehaald, maar dat blijft gif met alle gevolgen van dien.
As ik dan toch moet kiezen, kies ik voor het tweede. Omdat er nu niet direct veel rupsen op buxus zitten. En die bio-pyretrex doodt alle insecten die er mee in aanraking komen.
Mijn moeder heeft vorig jaar resoluut alle buxus uit haar tuin gezwierd, omdat ze ook geen gif wil gebruiken. Zonder dat ik haar daartoe aanzette. Dat maakt me trots op haar.
LikeLike
Helaas zullen de meeste van mijn klanten niet willen handelen zoals je moeder deed. Zelf zou ik nochtans hetzelfde doen als zij.
Heden zou ik ook geen buxus meer aanplanten; er zijn geschiktere alternatieven voorhanden. Maar twintig jaar geleden, toen ik onze tuin aanlegde, was van buxusmot nog lang geen sprake. Het verschijnsel is vrij recent.
LikeLike
Het is niet alleen de buxusmot die me tot dat advies leidt. Volutella en Cylindrocladium.teisteren de buxus ook al jaren, en kunnen alleen bestreden worden met erg schadelijke fungicides. ga je die buxus dan écht elke twee mand blijven bespuiten, vraag ik me af…
LikeLike
Als het louter van mij afhing: absoluut niet! Doch ach, de klant is nog altijd koning, vrees ik.
LikeLike
Ik snap jouw standpunt/probleem maar al te goed, en heb er begrip voor.
LikeLike
Geef het motten! 💪
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb zonet Freddy De Kerpel, de Chuck Norris van de Aldi, gecontacteerd.
LikeLike
http://www.velt.be/buxusmot
Ik durf bijna geen ‘scheef’ antwoord geven na het lezen van je laatste zin…
Bovenstaand logje zegt dat je ze moet plukken, die motten. Zelf zou ik in mijn kleerkast kruipen, er ze aa n een wasdraad naast hangen naast de struik. De motten zullen zich wel verplaatsen!
LikeLike
Mooie uitleg van Velt, doch praktisch niet doenbaar. Hoeveel werkuren zou ik niet besteden aan het wegplukken van ettelijke honderden buxusmotten? Mijn klanten zullen me “graag” zien komen, vrees ik.
LikeLike
En zouden nog liever de rekening betalen :). Groene jongens hebben mooie idealen, maar je moet ze ook kunnen waarmaken. Idem met hoe onze groendienst tegenwoordig omgaat met het ‘ecologisch’ aanpakken van onkruid. Resultaat: het is niet meer bij te houden!
LikeLike
In 1985 (of ’86) werd de appeloogst in Nederland bedreigd door schurft. Er ontstond een heftige discussie in de anthroposofische kringen omtrent de éénmalige inzet van Captan. Nood breekt wet en zodanig kregen de Demeter-telers toestemming om dit produkt in te zetten.
Als de tuineigenaars hun buxus ten alle prijze willen behouden zul je wel pyrethrum/Bt moeten inzetten. Zoniet zouden die eigenaars wel eens naar ergere middelen kunnen grijpen.
LikeLike
Ik ben mijn klanten nu al aan het waarschuwen dat het straks gedaan is met alle glyfosaatproducten zoals onder andere Roundup. Kwestie van ze tijdig genoeg diets te maken dat er dan wel véél handmatig zal dienen te gebeuren.
LikeLike
Voorlopig blijft het David tegen Goliath. Toch nog maar eens 18 maanden, en geen einde in zicht.
LikeLike
ik ben al helemaal geen tuinier, laat staan een ecologische… 😛
LikeLike
Grasmaaien is toch ook een heel klein beetje tuinieren, niet? 😉
LikeGeliked door 1 persoon
hèhè
LikeLike
oh jeetje menck , dat ziet er heel verdrietig uit,
hoop dat er iemand met een oplossing komt voor je haag
LikeLike
Dat is gelukkig mijn haag niet, beste Klaproos. De foto’s werden genomen in tuinen van klanten van me.
De aangetaste flora die je op de foto’s ziet, is ondertussen helaas allemaal gerooid wegens té vergevorderd.
LikeLike
De motjes proberen te vangen. Geurval zetten? Vleermuiskasten plaatsen? Vliegenlamp hangen? Vraagtekens omdat ik er geen ervaring mee heb en niet weet of het helpt om de rupsenplaag in te tomen. Door de overvloedige regen van de afgelopen maanden heeft onze buxus vooral last van schimmel. Ik wil de buxus in onze tuin weg, mijn man wil dit (nog) niet. Ik wil hem ook niet vervangen door de meer resistentere ilex. De tuin opnieuw aanleggen zien we ook niet meteen zitten.
Misschien kan je, als je tijd en zin hebt, eens een logje schrijven over het aanleggen van een (strakke) tuin zonder buxus.
LikeLike
Goede vervangers voor buxus zijn onder andere Lonicera nitida of Ilex crenata convexa. Ook daarmee kan heel strak worden gewerkt.
LikeLike
Wel, ik zeg het toch: waarom wel buxus aanplanten? Ik vind dit een heel saaie heester behalve dat je er wat structuur kan mee aanbrengen. Eén buxus heb ik, een klein bolletje in pot dat even op het graf van mijn schoonouders heeft gestaan. Meer wil ik niet. Taxus is een alternatief maar zelf vind ik die strakke en geschoren structuren niet veel soeps laat staan boeiend om naar te kijken. Naar mijn smaak mag buxus ‘eruitgroeien’ en mag er meer richting wilder, kleurrijker en speelser gegaan worden. Klanten hiervan overtuigen zal niet simpel zijn 🙂
LikeLike
Of je buxus nou saai of niet veel soeps noch boeiend om naar te kijken vind, is uiteraard een geheel persoonlijke smaak en voorkeur. Weet echter dat er ook veel mensen zijn die deze trimbare heesters wél fraai en uitermate toepasbaar vinden. Niet alle tuinen zijn nu eenmaal wild en speels; er zijn in verhouding zelfs meer strakke exemplaren.
Ach ja, les goûts et les couleurs, nietwaar?
LikeLike
Ik gooi de handdoek in de ring!
LikeLike
Als hij niet bezweet is, dan pleur ik hem linea recta in mijn linnenkast. 😉
LikeLike
Buitengewoon trieste restanten: na het bezoek van dit motje.
En geen realistische, milieuvriendelijke oplossing.
Ik heb een paar soorten buxus én een stukje haag…
Gelukkig nog geen schade, maar ik heb je alternatieven maar alvast opgeschreven…
LikeLike
Als het in mijn tuin gebeurt, laat ik de rupsen hun gang gaan en vervang daarna de buxussen. Bestrijden is, behalve ecologisch onverantwoord, vechten tegen de bierkaai aangezien het probleem zich jaar na jaar zal blijven herhalen.
LikeLike
Gaan de planten er eigenlijk dood aan? Het ideale bestrijdingsmiddel zou iets zijn dat alléén inwerkt op de rupsen van de Buxusmot, maar dat is nog niet voor vandaag (maar dergelijke producten zijn wel in ontwikkeling). Ik vroeg mij dan ook af of alle Buxus-variëteiten er last van hebben? Misschien bestaan er meer resistente rassen?
LikeLike
Ik heb ergens gelezen dat ze weer uitlopen, maar als de mot niet bestreden is gebeurt het weer en of de plant dan weer uitlopen zal, betwijfel ik.
LikeLike