Kortstondig sterven

Een zalige loomheid maakt zich van me meester als ik me neervlij in de weidse, hoogpolige beemd. Even daarvoor was ik nog aan het rennen. Hard aan het rennen. Thans hijg ik en glimlach. Ik draai me op mijn rug, sluit mijn ogen ter bescherming tegen de ongenadig brandende koperen ploert die welhaast plompverloren aan het staalblauwe firmament schittert.
Op mijn hoofd parelt zout kristal. Een enkel straaltje verhit zweet loopt via mijn nek naar mijn blote schouder vanwaar het druppelsgewijs op de broeierig hete aarde neerstuikt. Ik stel me voor hoe de graswortels er zich gretig zuigend aan vergrijpen. Mijn glimlach wordt breder.
Plots, in hooguit een fractie van een seconde, betrekt de hemel, maakt de temperatuur een duik van minstens vijftien graden, stopt alle vogelgetjilp rondom me en staken de krekels hun hoogzomerconcerto. Paniek maakt zich van me meester. Ik wil opstaan en schreeuwen. Ik wil wegrennen, weg van iets dat sterk doet denken aan een naderend inferno. Maar de aaneengesloten beemd houdt me in zijn greep en zuigt me vast aan zijn immer drassiger en killer wordende bodem. Ik open mijn ogen en blik in het grote zwarte niets. Zwaarbeladen lucht drukt als een dood gewicht op mijn keel en borstkas. Inademen gaat van gierend naar fluitend. In mijn geteisterde middenrif speelt mijn hart op als een rat in een gesloten weckpot, steeds sneller, almaar heviger.
En dan stopt het kloppen. Het wordt ijl in mijn hoofd. Mijn oren capteren nog even een in elkaar glijdende klankenbrij, een welhaast tastbaar geworden en zijig aanvoelende kakofonie van stelselmatig wegebbende tonen. Daarna wordt het compleet stil; drie, vier, vijf seconden lang.
En ineens spring ik schreeuwend op, een onbeheerste rauwe kreet die gestuurd wordt vanuit mijn hersenen over mijn hart naar mijn keel. Mijn tikker gaat pardoes van nul naar tweehonderd in een tiende seconde. Het is donker rondom me en ik molenwiek onbesuisd met beide armen op zoek naar enig houvast tot ik iets vind waaraan ik me, zwaar hijgend, weet vast te klampen. Ik ben weer onder de levenden. Fuck maat, over angst gesproken. Over nietsontziende, allesoverheersende en doodenge angst gesproken!

Welaan, beste lezer, dit is zo ongeveer wat een mens voelt als hij onder impuls van hartritmestoornissen opspringt uit wat even tevoren nog een zalig aanvoelende slaap leek.
Al een tweetal weken mag ik dit schier elke nacht, soms tot vier keer na elkaar, ervaren. Ik kan u verzekeren dat de omschrijving ‘badend in het zweet wakker worden’ me hoegenaamd niet vreemd meer is. Angst al evenmin.
En ik weet wat u me zult adviseren, ik geef u trouwens op voorhand al gelijk: ga naar de dokter. Dat is exact wat ik zal doen. Met een – in meerdere betekenissen – bang hart, dat wel.
Hopelijk beperkt de remedie zich tot het achterwege laten van de anderhalve liter koffie per dag. Daar kan ik, alle cynisme excluis, nog mee leven.

 1. Mrs. Brubeck

  Ik heb het hier moeilijk mee Mr Menck, heb B 2 jaar geleden moeten reanimeren…
  Je stuk is beklijvend sterk geschreven, maar ga aub naar een cardioloog, je leeft maar 1 keer en je hart is te kostbaar!
  Sorry als ik belerend overkom, het is sterker dan mezelf… Been there, seen it, almost been a widow 😦

  Like

 2. Brubeck

  Been there, done that… Alleen kan ik je melden dat het stoppen van je hart hetzelfde is als het licht dat plots uitgaat. En daarna is er niets dan enkel … het duistere zwarte “niets”.
  Zoals mijn Mrs. B al zegt: laat je grondig binnenste buiten draaien, beste Menck. Een volgende keer floept het licht misschien niet meer aan.

  Like

 3. Thomas Pannenkoek

  Ik maakte het ook al eens mee. Zeer waarheidsgetrouw geschreven, maar laat zoiets geen twee weken aanslepen, waarde Menck. Die anderhalve liter koffie vervangen door erwtensoep zal al een beetje helpen, maar laat je eens deftig nazien. Wie weet word je daarbij bijgestaan door een mooi verpleegstertje…

  Like

 4. Affodil

  Man, Menck, doet een ander verschieten, he. Dat van die koffie kan ik zeker aanraden. Als ik er wat te kwistig mee ben voel ik het ook, al is het niet in die extreme mate (maar ik drink er ook geen anderhalve liter van). Dat van die afspraak bij den doktoor is alleen maar heel verstandig en nodig. Het volgende stukske mag er dan een zijn om ons hier allemaal wat gerust te stellen.

  Like

 5. lefabuleuxjardin

  Ze hebben allemaal gelijk hierboven in de reacties, maar blijf op uw hoede. Er zal gezocht worden tot er iets gevonden wordt, zelfs al heeft het niets met uw nachtelijke symptomen te maken. Ben het opnieuw aan het meemaken.

  Like

 6. hoow@huis met tuin.

  Vergeet geen afspraak te maken
  Als ze je een uur doen wachten heb je even tijd om na te denken over wat het allemaal zou kunnen zijn. Tegen dat de dokter je bloeddruk opmeet, zit je daar met een halve paniekaanval.

  Like

 7. zem

  Je zult de afspraak met de arts al wel hebben gemaakt. Wat een schrik, vooral ’s nachts in je slaap…
  Alle goede raad hierboven maar snel opvolgen!

  Like

 8. Katya

  Cichorei als warme drank is een gezond alternatief en brandnetelthee is een aanrader. Hopelijk heb je een goede huisdokter. Dat is goud waard. Succes ermee en duimen maar.

  Like

 9. Joke

  Ge blijft daar veel te lang mee lopen! Er is nog geen man overboord, maar ge geeft hem veel te veel kansen om overboord te gaan. Koffie laten? Dat kan, maar ik vermoed dat de sigaretten ook verboden zullen worden. Allee, veel courage en houd ons op de hoogte.

  Like

 10. Serge

  Het signaal zeker niet negeren. Want mijn zoon van amper twintig ligt met hetzelfde fenomeen al twee dag in het ziekenhuis met hartbewaking. Dus beter voorkomen dan genezen. Luister maar naar een goeie vriend.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.