Livecam: bosuilen met nageslacht

Bosuilen zijn, letterlijk en figuurlijk, vroege vogels. In zachte winters beginnen ze al te baltsen in januari, maar meestal voltrekken de paringsmanoeuvres zich begin februari. De bosuil broedt in maart. In april worden de jongen geboren.
Het vrouwtje broedt de eieren uit. Er worden, afhankelijk van het voedselaanbod, één tot vijf eieren gelegd. Als er veel voedselaanbod is, wordt er in het nest zelfs een voedselvoorraadje aangelegd.

Via de onderstaande link naar twee webcams (binnen-/buitencam) kunt u 24 op 24 uur live volgen hoe het broedproces zich voltrekt.
Mama bosuil zorgt aldaar momenteel voor een legsel van drie eieren. Af en toe vliegt het mannetje naar binnen met voedsel voor het vrouwtje. Zelf verlaat ze het nest slechts om braakballen en ontlasting kwijt te raken.

De jongen komen na 28 á 30 dagen uit en de eerste tien dagen laat het vrouwtje ze niet alleen; de jongen zijn in eerste instantie blind. Het mannetje voert voedsel aan, het vrouwtje scheurt stukjes vlees zonder haren en botten van de prooi af. Die houdt ze tegen de snavel van de jongen, zodat ze op de tast het voedsel vinden. Uilen hebben zeer gevoelige tastharen, waarmee ze in het pikkedonker prooien kunnen herkennen.
Zolang de jonge uilen bezig zijn met de opbouw van hun bottenstelsel, maken ze gebruik van de kalk in de botten van de prooidieren. Uit onderzoek is gebleken dat in de eerste uilenballen die de jongen uitspugen, vrijwel geen botresten voorkomen.
Zodra de jongen iets ouder zijn verlaat het vrouwtje af en toe het nest om mee te jagen. Na vier á vijf weken verlaten de jongen het nest. Ze kunnen dan nog niet goed vliegen en zitten voortdurend in de buurt van het nest op takken om eten te bedelen. Ze worden daarom “takkelingen” genoemd.
De jongen komen niet meer terug op het nest. Als ze ongeveer vijftig dagen oud zijn, beginnen ze korte vluchten te maken. In totaal duurt het zo’n twee maanden voordat de jongen zelf in staat zijn een prooi te vangen.
Een bosuil is na één jaar volwassen en kan dan voor nageslacht zorgen. Bosuilen kunnen zo’n 10 á 15 jaar oud worden.
.
[ Foto: via ]

  • Menck

   Paaseieren kun je deze exemplaren bezwaarlijk noemen, dat klopt.
   De bosuil is een van de vroegste broedvogels, samen met de kievit. Onderstaande grafiek geeft de actuele broedvoorspelling voor deze maand weer:

   Like

 1. liebest

  Wauw thanks ! Ik heb vorig jaar zo genoten van de ketnet webcam 😉 jaja I know ! Een nieuwe verslaving ongetwijfeld 😉 Zonder je post zou ik ze nooit gevonden hebben! In onze straat was er ook live een nest. Een keer een ‘takkeling’ gespot maar voor de rest veel geduld en weinig succes .

  Like

  • Menck

   De Ketnet-webcam is me helaas onbekend.
   Deze livecamtip kreeg ik van een goede vriendin-vogelliefhebster. Bovendien zijn uilen wat mij betreft de mooiste aller vogels. 😉

   Like

  • Menck

   Er wordt gebruik gemaakt van twee dag/nacht-camera’s. Om ’s nachts te filmen, behoeven zij geen licht. De uil zit in werkelijkheid dus in het donker.

   Like

 2. Kakel

  De jongen van ransuilen maken een heel typisch geluid. Ze worden dan ook piepende schommels genoemd. Bij mijn zwager zaten vorig jaar vier jonge ransuilen in een grote eik.
  Wat een mooie foto!
  Mama uil doet net een tukje. Ik kan alleen haar hoofd niet zien…

  Like

  • Menck

   Op de beelden bemerk je de bosuil, niet de ransuil.
   En toegegeven, je moet wat geduld hebben bij het bekijken van de livestream. Het broeden blijkt vooral een eentonige bezigheid. Pas als de jongen uitkomen, zullen we volgens mij meer actie te zien krijgen.

   Like

  • Menck

   Zo nu en dan ga ik eens piepen. Ik zag papa uil al tweemaal een muis brengen en mama uil al enkele keren uitvliegen om binnen de vijf minuten terug te keren. Pas als de jongen geboren worden, zal het een pak boeiender kijken worden, denk ik.

   Geliked door 1 persoon

 3. Affodil

  Gaaf! Momenteel is er blijkbaar wel een probleempje met de binnencamera. Misschien was mama uil ons gegluur beu en heeft ze de plug uitgetrokken?

  Like

 4. pharailde

  De webcams zijn dezelfde als van Beleef de Lente – http://www.beleefdelente.nl – Het voordeel daar is dat er ook clipjes online staan met de hoogtepunten van de dag (hoe verslavend de beelden ook zijn, niemand heeft de hele dag de tijd om alles te volgen). Het is al enkele jaren een ingeburgerde gewoonte om vogeltjes te kijken, en heb er eigenlijk al veel bij geleerd. Slechtvalk blijft absolute lieveling.
  Onlangs is er ook nog deze bijgekomen, geduchte concurrentie, hoewel heel wat verder weg: http://www.eagles.org/dceaglecam/ (daar is nu al 1 jong uitgekomen, misschien het tweede ook al, maar het is een serieuze toevalstreffer om net dan te kijken als het nageslacht zichtbaar is 🙂 )

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.