Tiny’s tag: voorgeboortelijke muziek

In 1963 veranderde de rock-‘n-roll voorgoed toen vier jonge knapen, The Trashmen, besloten om Surfin’ Bird op de wereld los te laten. Het nummer sloeg in als een bom: alleen al tijdens het eerste weekend van de release gingen ruim dertigduizend exemplaren over de toonbank.
Surfin’ Bird werd uiteindelijk zo’n groot succes dat het naderhand ettelijke malen werd gecoverd. De versie van The Ramones is wellicht de bekendste. Ook hun eerste grote hitsingle, Rock ’n’ Roll High School, was erop gebaseerd.

Middels dit logje geef ik zodoende met graagte gevolg aan de oproep van Tiny:

Noem het een tag, noem het een stokje, noem het gewoon een zot idee. Ga eens op zoek naar een liedje van een hele tijd geleden. Zo lang geleden dat je zelfs nog niet eens geboren was. Maar toch blijft het hangen, vind je het mooi of net niet – dat kan ook.

Surfin’ Bird werd uitgebracht vier jaar voordat ik mijn baarmoederlijke bestaan inruilde voor een plekje op deze aardkloot. Via mijn ouders – en hun voorliefde voor de piratenzenders van weleer – leerde ik het nummer kennen. Ik was er meteen wild van en ben dat tot op heden gebleven. Het nummer belichaamt immers datgene wat rock-‘n-roll altijd zou moeten zijn: ruig, snel, meeslepend en zonder al te veel franjes; de sound wint het van de lyrics, quoi.

Rest mij nog slechts een advies: volume op tien en shake that booty, folks!

Eén reactie

  1. Kakel

    Ik dacht: dat nummer ken ik niet, maar toch wel (-: Ik krijg er alleen de zenuwen van, haha.
    Dat haar van The Ramones…geweldig! Soms vergeet je dingen gewoon. Leuke tag! Ik ben niet zo van de stokjes maar wie weet…

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.