Makrons

In de seventies kochten mijn ouders traditiegetrouw makrons voor me op de jaarlijkse dorpskermis. Deze uit Frankrijk overgewaaide ronde koekjes van bloem en suiker werden toentertijd gepresenteerd op een stuk eetpapier, ook wel ouwel genoemd. Op zo’n eetpapier kleefden, althans voor zover ik mij herinner, wel honderd makronnetjes. Ik was er helemaal weg van.

Sindsdien heb ik geen makrons meer gegeten. Meer nog: ik was hun bestaan zo goed als vergeten.
Tot ik vandaag deze – wegens de wind helaas niet al te scherpe – foto nam in de tuin:

Zou dat nog te verkrijgen zijn, zo’n groot eetpapier vol makrons? Want man, wat heb ik daar nou ineens zin in, zeg!

Wist-je-datje:
Makron werd in het Frans macaron genoemd. Die benaming werd eerst in het Nederlands aangepast tot makaron, met als meervoud makarons (vgl. Frans macarons) en als verkleinvorm makaronnetje.

Vervolgens werd het woord verder aangepast tot makron, met als meervoud het nog steeds op het Frans gebaseerde makrons, maar daarnaast ook een vernederlandst makronnen en een verkleinvorm makronnetje.

[ Foto: Menck | Twaait ]

 1. tinyblogt

  Schrijven over eten… het doet wat met een mens. Heb ik net een lekker kaasplankje achter de kiezen (heb de plank wel laten liggen), lees ik over makrons. Dju toch, ik heb daar nu ook zin in!

  Like

 2. Heidi

  Op dit uur van de avond zoiets lezen geeft een instant hongerke. Voor makrons, exact die die je beschrijft en natuurlijk in geen enkele koekenkast standby liggen. Misdadig Menck, echt!

  Like

  • Menck

   Je stelt je ze zo goed als zeker anders voor. Refereer allerminst aan de makrons zoals we ze nu kennen, maar aan de originele kleine makronnetjes – zonder vulling of zoetjasje – op een vel eetpapier uit de jaren ’70. Dan zal je meteen begrijpen waarom ik ze met dat varenblad vergelijk.

   Like

  • Menck

   De originele waren dan weliswaar groter dan de varensporen op de foto, maar allesbehalve zo groot als de huidige makrons met kokos of chocolade. Think vintage.

   Like

 3. Billy

  als ik die afbeelding zie, dan zie ik er absoluut de originele macarons niet in, Menck. Macarons zijn van oorsprong kleurrijke ronde koekjes. Je hebt zoals zem hierboven schrijft, ook kokosmacarons en die lijken inderdaad wél op die plantaardige onderdelen van je foto. En die eet ik ook veel liever….jammies!

  Like

 4. Affodil

  Ze zijn nog te krijgen, maar niet op zo’n vel (wel met de kleine rondjes onderaan). Ik kan niet zo direct uit het hoofd zeggen waar ik ze laatst nog gezien heb, maar als ik ze ontdek, laat ik je weten waar.

  Like

 5. Liese

  mo alli! Macarons zijn echt wel hip geweest twee jaar geleden! In alle kleuren kon je ze krijgen, ze waren ook dikwijls het thema van dienbladen, tafellakens of placemats (in de blokker hé, niet in de hipstertenten). Maar echt van eten, nog nooit gedaan 😀 (je weet dat ik niet hip ben hé)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.