Boeketje Vlaanderen

Op een eenvoudige en goedkope manier snel bloemen in huis?
Fluitje van een cent!

Sinds enkele weken staan overal te lande magnolia’s in knop. Mocht u het zich afvragen: ja, dat is vroeg. Het gevaar bestaat dat de knoppen door onverhoopte strenge vorst alsnog het loodje kunnen leggen, hetgeen uitermate nefaste gevolgen zou hebben voor de bloei van de bomen.
Door heden alvast enkele takken af te knippen, bent u verzekerd van een gegarandeerde bloemenweelde, zij het binnenshuis. En wat meer is: het resultaat laat hoegenaamd niet lang op zich wachten.

Vorige week knipte ik in de tuin van mijn schoonvader een stuk of wat sierlijk gevormde takken van de grootste zijner twee magnolia’s. Bloeikleur: lichtroze tot wit. De takken waren, zoals u onderstaand kunt merken, beladen met dikke knoppen:

Vooraleer de takken in een vaas te schikken, werden ze schuin afgeknipt. Zulks vergroot het oppervlak waarlangs ze water opnemen.
Ziehier het – avondlijke – resultaat na wat schikwerk:

Gisteravond waren de eerste tekenen van bloei reeds goed zichtbaar:

Vandaag ziet de compositie er alweer een stuk ravissanter uit. En dit is nog maar het begin van wat heel binnenkort (lees: morgen dan wel overmorgen) een kortstondige doch bijzonder feeërieke explosie van bloemen zal worden.

Update | 1 dag later:

De titel doet enigszins anders vermoeden, doch Magnolia’s zijn geen inheemse bomen/struiken. Ze komen van oudsher voor in het oosten en zuidoosten van Noord-Amerika, in Mexico, Centraal-Amerika, het tropisch deel van Zuid-Amerika en in de Caraïben. Het zwaartepunt van de moderne verspreiding ligt in China, Indochina en Maleisië, en verder komen Magnolia’s ook voor in het zuiden en oosten van India, in Sri Lanka, in Korea en in Japan.
Magnolia werd en wordt in Vlaanderen echter zo vaak aangeplant dat dientengevolge evenzeer van een Boeketje Vlaanderen gewag mag worden gemaakt.

[ Foto’s: Menck | Twaait ]

 1. liebest

  ik heb voorlopig maar één knopje aan mijn stermagnolia (die de klungelige tuinman 2 jaar geleden tot op de bodem snoeide) dus ik blijf eraf .. maar het is echt prachtig !! (heb je daar lang plezier van ? of is dat op een paar dagen allemaal afgevallen ?)

  Like

 2. zem

  Magnolia’s blijven voor mij tot de meest intrigerende planten behoren. Met die prachtige bloemen, die schijnen te behoren tot de allereerste bloemplanten, die in een grijs verleden ontstonden. Het zijn haast levende fossielen.
  Ik heb hier maar twee, kleinbloemige exemplaren, die het vorig jaar vertikten om te bloeien. Ondanks mijn liefde.
  Ik zie nog niet of ze dit jaar iets van plan zijn.
  Daarom kijk ik maar bij jou!

  Like

 3. Kakel

  Gisteren was op het journaal dat de natuur zes weken vooruit loopt. (Ik heb nog gekeken maar heb haar niet voorbij zien rennen.) Twee jaar geleden is onze klimroos kapot gevroren. Halverwege februari was het al heel warm en daarna kwam de vorst erover. Zonde! Mooie foto’s. Mijn oog viel (ploink) meteen op de keramiekpotten van Katrien. Ik vind ze schitterend!

  Like

  • Menck

   Het is een fenomeen dat in de toekomst steeds vaker zal voorkomen, vrees ik. Heden verwonderen we ons over wat we collectief in gang hebben gestoken: de klimaatsverandering. Later zullen we verwonderd zijn als er nog eens effectief een winter voorbijkomt.
   Katrien was blij met je reactie op haar potten. En fier, dat ook! 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.